Οργιάζουν οι φήμες σχετικά με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας τα οποία τις τελευταίες μέρες είναι «άφαντα», και εικάζεται από την αντιπολίτευση ότι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Βενεζουέλα: Στην Τουρκία καταφεύγουν στελέχη του Μαδούρο, υποστηρίζει ο Γκουαϊδό | tanea.grΜία φήμη η οποία ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο υπουργός Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής, Ταρέκ Ελ – Αϊσάμι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία τον Ιανουάριο και είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.  Ο υπουργός κατέφθασε στην Τουρκία συνοδευόμενος από τον τούρκο επιχειρηματία Αχμέτ Αλάτσι και τα social media πήραν φωτιά, καθώς κάποιοι εικάζουν ότι ο Βενεζουελάνος υπουργός καθώς επίσης και άλλα στελέχη του Μαδούρο ετοιμάζονται να μείνουν στη χώρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει.
Αναφορές για στελέχη της Βενεζουέλας που έχουν καταφύγει στην Τουρκία έκανε με ανάρτηση του στο Twitter και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαΐδό, αναφέροντας: «Ερχόμαστε με τόνους βοήθειας, ενώ το καθεστώς σήμερα έχει να επιδείξει μόνο κατηγορίες για φόνους στην πολιτεία του Μπόλιβαρ, στρατιώτες που δεν τους αναγνωρίζουν και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που τους καταδικάζουν και έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία. Από την Σάντα Ελένα στην Ουρένα, η Πόλη απαιτεί τη διέλευση της βοήθειας. Θα τα καταφέρουμε! Ναι και ναι».
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, 156 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Κολομβία και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κουκουτά, και 10 στην Αράουκα, νοτιότερα, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει περίπου πενήντα χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας σε κρίση, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Οι πρώτες αυτομολήσεις αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε από την Κουκουτά η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς στη Βενεζουέλα, χώρα με άλλοτε πανίσχυρη οικονομία, πετρελαιοεξαγωγική χώρα, καταγράφονται ελλείψεις.
Ο Γκουαϊδό, στην Κολομβία όπου μετέβη από την Παρασκευή αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από την επικράτεια της Βενεζουέλας, έφθασε χθες Κυριακή στην Μπογοτά, όπου αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που προγραμματίστηκε για σήμερα Δευτέρα στην κολομβιανή πρωτεύουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, οι αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με το κλείσιμο των συνόρων. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στα σύνορα της Κολομβίας και της Βραζιλίας — χώρας όπου είχε επίσης αποθηκευτεί μέρος της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ — με τη Βενεζουέλα.
Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».
Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετρούν 365.315 στελέχη. Υπάρχουν επίσης 1,6 εκατ. πολιτοφύλακες.