ΗΠΑ : Η Βουλή καταψήφισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ | tanea.grΣτόχος του αμερικανού προέδρου είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος που θέλει στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.
Πρόκειται για την πιο εμβληματική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016.
Παρότι η απόφαση της Βουλής συνιστά πρώτο πλήγμα στο σχέδιο του Ρεπουμπλικάνου, δεν θα υπερβεί μάλλον το επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού.
Με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά, η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των συνόρων προκειμένου να δικαιολογηθεί η αξιοποίηση κονδυλίων, τα οποία το Κογκρέσο είχε κατανείμει για άλλους σκοπούς, για την ανέγερση του τείχους.

Σειρά της Γερουσίας

Το κείμενο θα τεθεί τώρα σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν μεν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά θα μπορούσε επίσης να εγκριθεί, με δεδομένες τις επιφυλάξεις κάποιων στελεχών του για τον τρόπο που ενήργησε ο αμερικανός πρόεδρος.
Όμως, ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που το μέτρο φθάσει εντέλει πάνω στο γραφείο του.
Το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προεδρικό βέτο - χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου - μοιάζει απίθανο.