Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο καρδινάλιος Πελ, τρίτος τη τάξει στο Βατικανό, ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση



Ο καρδινάλιος, Τζορτζ Πελ. (AP Photo/Gregorio Borgia, FILE).Share
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Ο Αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού, κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών περί σεξουαλικής επίθεσης εναντίον ανηλίκων κι έγινε έτσι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας.
Ειδικότερα, δικαστήριο της Μελβούρνης έκρινε ένοχο τον 77χρονο καρδινάλιο για μία κατηγορία περί σεξουαλικής επίθεσης και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, καθώς και για άλλες τέσσερις κατηγορίες για ασέλγεια με θύματα δύο ανήλικους, μέλη μιας παιδικής χορωδίας, όταν ήταν ακόμη ηλικίας 12 και 13 ετών. Τα κακουργήματα αυτά είχαν διαπραχθεί μέσα στο σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.
Η ανακοίνωση έγινε την Τρίτη διότι ήρθη η απαγόρευση της δημοσιοποίησης της δικαστικής απόφασης, αφού μια δεύτερη δίωξη σε βάρος του Πελ τέθηκε στο αρχείο από τους εισαγγελείς.
Ο καρδινάλιος απέρριπτε τις κατηγορίες και το Σώμα των Ενόρκων δεν κατέληξε σε απόφαση σε μια πρώτη δίκη, τον Σεπτέμβριο. Ομως, ο καρδινάλιος Πελ καταδικάστηκε σε νέα δίκη του, την 11η Δεκεμβρίου.
Το ένα από τα θύματα του Πελ απεβίωσε το 2014.
Η καθεμία από τις πέντε κατηγορίες επισύρει 10ετή κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης. Οι συνήγοροι του Πελ άσκησαν έφεση, επικαλούμενοι τρία αίτια. Εάν η έφεσή τους γίνει δεκτή, ενδέχεται να διεξαχθεί επαναληπτική δίκη.
Δεν ορίστηκε η ποινή του Πελ. Μια νέα ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη.
Ο Πελ, άλλοτε ταμίας και στενός σύμβουλος του Πάπα, έφυγε από το δικαστήριο χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους που του όρμησαν.
Ενας επιζήσας της κακοποίησης παιδιών από ιερείς, που έδωσε το ψευδώνυμο Μάικλ Αντβοκεϊτ («παραστάτης», ή «υπέρμαχος», ή «συνήγορος»), αφού το όνομά του έχει απαγορευθεί να δημοσιοποιηθεί με δικαστική απόφαση, καταράστηκε τον Πελ: «Να καείς στην Κόλαση», φώναξε στον καρδινάλιο.
Σύμφωνα πάντως με το «ΑΡ», οι συνήγοροι του καρδινάλιου επέμεναν ότι ήταν αδύνατο να διαπραχθούν τα αδικήματα αυτά και να περάσουν απαρατήρητα τότε καθώς οι Καθεδρικοί μετά τις λειτουργίες παραμένουν γεμάτες από πιστούς.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πασχίζει το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίσει μια σωρεία σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από τις ΗΠΑ ώς τη Χιλή, από τη Γερμανία ώς την Αυστραλία.
Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, που δεν του επιτρέπεται να εκτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα και να έχει επαφή με παιδιά.
Σε μια πρώτη αντίδρασή του στην καταδίκη του Πελ, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «επώδυνα τα νέα. Το γνωρίζουμε καλά, έχουν συγκλονίσει πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Αυστραλία» είπε και πρόσθεσε: «Οπως έχουμε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό προς τις αυστραλιανές δικαστικές αρχές».
Ο Γκισότι ξεκαθάρισε πάντως, ότι «εν προκειμένω, περιμένουμε τώρα την έκβαση της δίκης ενώπιον των δικαστηρίων, υπενθυμίζοντας ότι ο Καρδινάλιος Πελ επανέλαβε την αθωότητά του και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέχρι το τελικό στάδιο της δίκης».
Ο Φραγκίσκος είχε διορίσει τον Πελ ως υπουργό Οικονομικών το 2014 για να αναμορφώσει το αρρωστημένο οικονομικό σύστημα, αν και ήδη ακούγονταν κατηγορίες σε βάρος του από τότε. Και η καταδίκη του Πελ, σύμφωνα με το «ΑΡ», αμαυρώνει περισσότερο τα πεπραγμένα του Ποντίφηκα στο θέμα αντιμετώπισης του ιερέων που κατηγορούνται για κακοποιήσεις.
Πηγή: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου