Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Παραιτήθηκαν όλοι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος | tanea.gr
Την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο του κόμματος.
Μετά τη συνεδρίαση, που κράτησε μόλις μισή ώρα, τα ανώτερα στελέχη του κόμματος έδωσαν το «πράσινο φως» στην πρόταση του Λουλζίμ Μπασά, τον πρόεδρο του κόμματος, ώστε να αποχωρήσουν οι βουλευτές του από το Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι, το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει 43 από τις 140 θέσεις στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στους υποστηρικτές του κόμματος που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία, δήλωσε ότι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι στο πλάι των πολιτών και ότι «θα υπακούσει στις εντολές του κυρίαρχου λαού, οδηγώντας τη μάχη μέχρι το τέλος».
«Οι Αλβανοί θα έχουν την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι άνθρωποι μας θα είναι παράλληλα με τους πολίτες ως απλοί πολίτες, για να σιγουρευτούν ότι πλέον στην Αλβανία δεν θα εγκατασταθεί άλλο ένα δικτατορικό καθεστώς. Ώστε να μην παραβιαστούν ξανά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως γίνεται πέντε χρόνια τώρα, και να επιστρέψει η χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» δήλωσε ο Μπασά.
«Τις εντολές από σήμερα τις έχουν οι πολίτες» έγραψε στο Facebook ο Μπασά.
Θα κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη για την Αλβανία, τη δημοκρατία, την Ευρώπη, την Αμερική, για το ‘’σήμερα’’ και για το μέλλον αυτής της χώρας» είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο ίδιος προανήγγειλε νέα διαδήλωση, για αύριο στις 10 το πρωί, έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

ΟΑΣΕ: Η απόφαση της αντιπολίτευσης υπονομεύει τη δημοκρατική νομοθετική διαδικασία

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο εξέδωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
«Η απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από τo Κοινοβούλιο υπονομεύει τη δημοκρατική νομοθετική διαδικασία και αποτελεί απόρριψη ευθύνης όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτών που τους ψήφισαν. Οι ουσιαστικές και ευρέως υποστηριζόμενες μεταρρυθμίσεις αργούν να γίνουν», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ο ΟΑΣΕ συμβουλεύει έντονα να μην καταβληθεί καμιά προσπάθεια κλονισμού των θεμελίων της δημοκρατίας μέσω της βίας» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.
«Με βάση τη μακροχρόνια υποστήριξή μας προς την Αλβανία ζητούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και την επαναφορά της δημοκρατικής διαδικασίας στο Κοινοβούλιο, ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης δημοκρατικής Αλβανίας. Η Αλβανία έχει κάνει πρόοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα, αφήνοντας πίσω την αυταρχισμό. Η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των αλβανών πολιτών και να μην ανατραπεί προς όφελος ενός βίαιου πραξικοπήματος».

Αναβολή της Ολομέλειας υπό τον φόβο ταραχών

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι ανακοίνωσε την αναβολή των προβλεπόμενων τακτικών εργασιών της Ολομέλειας για αύριο. Ο Γ.Ρούτσι επικαλέστηκε την αναγκαιότητα προάσπισης της ακεραιότητας της Βουλής, των βουλευτών και της αίθουσας της Βουλής. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει, την ίδια ώρα που θα συνεδρίαζε η Βουλή, την οργάνωση και νέας διαδήλωσης διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή.
Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση της βίας και για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η επιδίωξη εισβολής με τη βία στη Βουλή».
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε υπεράσπιση της Βουλής και ότι θα απαντήσει στη βία με βία. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.
Και ενώ ο Γ.Ρούτσι δήλωνε ότι θα πρέπει να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στην αντιπολίτευση για να αντιδράσει στις υποδείξεις των ΗΠΑ και ΕΕ που αποδοκιμάζουν την απόφαση της αντιπολίτευσης για την παράδοση των εδρών ως αντιδημοκρατική, το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε ομόφωνα την παράδοση των κοινοβουλευτικών εδρών από τους βουλευτές του.

Ράμα: Δεν παραιτούμαι

Ο πρωθυπουργός Ράμα, πάντως, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.
Κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
TO BHMA