Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε το Νέο Έτος να είναι γεμάτο από Χαρά, Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡΗΝΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Μετανιώνω που υπηρέτησα τον Τραμπ, κατέθεσε ο Μάικλ Κόεν ενώπιον του ΚογκρέσουΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απορρίπτοντας την κριτική των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν (Michael Cohen), αφού ορκίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ γνώριζε έγκαιρα και υιοθέτησε τις διαρροές από το WikiLeaks για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Κατέθεσε επίσης ότι ο Τραμπ είναι ένας «ρατσιστής», «ψεύτης» και «απατεώνας». Και πρόσθεσε ότι μετανιώνει που είπε «ναι» στον Τραμπ όταν του ζήτησε να είναι δικηγόρος του.


Ο Μάικλ Κόεν παρακολούθησε σιωπηλός την έναρξη της συνεδρίασης, στη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να καταθέσει μια εκρηκτική μαρτυρία. «Βρίσκομαι εδώ για να πω στον αμερικανικό λαό αυτά που ξέρω για τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Κόεν.
«Μετανιώνω για την ημέρα που είπα ναι στον κ. Τραμπ (…) Ντρέπομαι» που συνεργάσθηκα μαζί του, πρόσθεσε ο πρώην δικηγόρος.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που διεκδίκησε την προεδρία για να κάνει μεγάλο το εμπορικό σήμα του και όχι τη χώρα. Δεν είχε καμία επιθυμία ή πρόθεση να κυβερνήσει τη χώρα – μόνο να προωθήσει τον εαυτό του και να αυξήσει τον πλούτο και την ισχύ του», συνέχισε.
Οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του Κόεν και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι συμφώνησε να καταθέσει σε βάρος του με σκοπό να μειωθεί η ποινή του.
Ο Ελάιτζα Κάμινγκς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να κρίνουν μόνοι τους την αξιοπιστία του Κόεν. «Η εποχή που οι Επιτροπές προστάτευαν τον Πρόεδρο με κάθε κόστος τελείωσαν. Τελείωσαν», υπογράμμισε.
Ο Μάικλ Κόεν, που έχει πει ότι θα παραδώσει έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, είπε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να καταβάλει 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να αποσιωπήσει τη σχέση που είχε μαζί του, αλλά και να πει ψέματα στην Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ.
Η καταβολή των χρημάτων στην Ντάνιελς συνιστά παραβίαση των κανόνων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας. Τα χρήματα αυτά του επιστράφηκαν με επιταγές που έφεραν την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του Αλεν Ουάισελμπεργκ, του οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ. Μία επιταγή, ύψους 35.000 δολαρίων, έφερε την υπογραφή του ίδιου του Τραμπ.
Ο Κόεν είπε επίσης ότι ο Τραμπ είχε συμφωνήσει με τον εκδότη του σκανδαλοθηρικού περιοδικού «National Enquirer» να «πνίγουν» ρεπορτάζ που αφορούσαν τον μεγιστάνα πολύ καιρό πριν αρχίσει ο ίδιος να εργάζεται για αυτόν, το 2007.
Στη δήλωσή του ο Κόεν τόνισε ότι δεν διαθέτει κάποια άμεση απόδειξη ότι ο Τραμπ ή κάποιο μέλος του προεκλογικού επιτελείου του συνεργάστηκε με τη Ρωσία. «Δεν έχω (αποδείξεις). Θέλω να είμαι σαφής. Αλλά έχω τις υποψίες μου», τόνισε.
Ο Κόεν είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει επιστολές που έγραψε εκ μέρους του Τραμπ, με τις οποίες απειλούσε το Λύκειο και τα Κολέγια όπου φοίτησε ο πελάτης του να μην δημοσιοποιήσουν τους βαθμούς του.
Αναφερόμενος στα κατασκευαστικά σχέδια της εταιρείας του πελάτη του στη Μόσχα, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και το 2016. «Να είμαστε ξεκάθαροι: Ο κ. Τραμπ γνώριζε και διεύθυνε τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είπε ψέματα για το θέμα αυτό. Είπε ψέματα επειδή δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Είπε ψέματα επειδή νόμιζε ότι θα κέρδιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάρη σε αυτό το κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα», ισχυρίστηκε.
«Σήμερα, βρίσκομαι εδώ για να πω την αλήθεια για τον κ. Τραμπ. Είπα ψέματα στο Κογκρέσο (σ.σ. στην προηγούμενη κατάθεσή του) για το πότε σταμάτησε η διαπραγμάτευση για τον ουρανοξύστη στη Ρωσία. Είχα πει ότι σταματήσαμε τις συζητήσεις τον Ιανουάριο του 2016. Ηταν λάθος», επέμεινε.
Για εκείνη την κατάθεσή του πάντως, τόνισε ότι ο Τραμπ δεν του είπε ευθέως να δώσει ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο. «Δεν λειτουργεί έτσι», πρόσθεσε, και εξήγησε: «Στις συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τότε που διαπραγματευόμουν ενεργά στη Ρωσία εκ μέρους του, με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στη Ρωσία. Μετά έβγαινε (δημοσίως) και έλεγε ψέματα στους Αμερικανούς, επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα. Με τον τρόπο του, μου έλεγε να πω ψέματα».
Ο Κόεν περιέγραψε επίσης μια σκηνή κατά την οποία ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ, μπήκε στο γραφείο του πατέρα του και του είπε χαμηλόφωνα: «Η συνάντηση κανονίστηκε», οπότε ο πελάτης του απάντησε:
«Ωραία… κράτα με ενήμερο». Εκ των υστέρων, ο Κόεν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τζούνιορ αναφερόταν στη συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 με μια Ρωσίδα δικηγόρο που είχε προτείνει να δώσει στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου