Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα


Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2019



«Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής, που μάλιστα διασώζει ένα μεγάλο μέρος του δομικού υλικού του. Σε αναγνώριση της μοναδικότητάς του και των αξιών που αντιπροσωπεύει, ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που εντάχθηκε το 1986 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ένταξη του έργου ¨Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών – Γ΄ Φάση¨, στο Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία» (με την υπ’ αρ. 8980/2984/A3/27-12-2018 Απόφαση της ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών  Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και με συνολικό προϋπολογισμό 2.891.211,78 ευρώ) αποτελεί εξέλιξη που μας γεμίζει ικανοποίηση, δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας είχε την ευθύνη της σύνταξης του φακέλου που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης του ναού, εγχείρημα με σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγχρόνως επίπονο, πολυσύνθετο και χρονοβόρο επιστημονικό έργο. Στην αίσια αυτή έκβαση, στην οποία συνέβαλαν πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες, αναγνωρίζουμε βεβαίως την ξεκάθαρη βούληση και τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και σε ένα βαθμό οφείλεται και στο ενδιαφέρον και την αρωγή προσώπων από τον πολιτικό κόσμο», δήλωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια.
Έναρξη εργασιών
   Στο μεταξύ, άμεσα ξεκινά το υποέργο «Αποκατάσταση Βορειοτέρων Τμημάτων Μακρών Πετρών Ναού Επικουριου Απόλλων Βασσών» που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου αναστήλωσης και αποσκοπεί, αφενός μεν στην αποκατάσταση των τμημάτων των δύο μακρών πλευρών της περίστασης που εφάπτονται στο ήδη αποκατεστημένο βόρειο πτερό του ναού, και αφετέρου την αναστήλωση τμήματος του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού. Οι εργασίες, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΦ.Α Ηλείας, περιλαμβάνουν την απομάκρυνση από το μνημείο, κιόνων στην ανατολική πλευρά και στη δυτική μακρά πλευρά, την αποσυναρμολόγηση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών μελών, των γειτονικών πλακών δαπέδου και των κρατευτών, συνολικά 68 λίθων της ευθυντηρίας και της κρηπίδας, προκειμένου να γίνει η δομική τους αποκατάσταση, συντήρηση, ανάταξη και επανασύνδεση και εν τέλει η επανατοποθέτησή τους και η αποκατάσταση, συντήρηση και αναστήλωση τριών λίθων του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού.
Όσον αφορά το υποέργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Νέας Μεμβράνης και Νέων Μεταλλικών Στοιχείων στην Ανωδομή του Στεγάστρου Προστασίας του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα των Βασσών»» προβλέπεται η αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού, μιας περίκλειστης εφελκυόμενης κατασκευής, που λόγω παλαιότητας χρήζει συντήρησης. Στο πλαίσιο του υποέργου αυτού, θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μεμβράνη επιφάνειας 4.500 τ.μ. και βάρους 6 τόνων, με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.
Εργαστήριο Διάγνωσης – Παρακολούθησης – Ελέγχου
Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης και δεύτερο έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό») με τίτλο «Ανοιχτό Εργαστήριο Διάγνωσης, Παρακολούθησης, Ελέγχου και Αποτίμησης Μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη Συμβατή και Αειφόρο Προστασία». Το Εργαστήριο αυτό, όπως εξηγεί η κα Κόλλια, ο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα από την ΕΦ.Α Ηλείας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αντικείμενο της παραπάνω πρότασης – διευκρινίζεται – είναι η εγκαθίδρυση στο ναό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το ΕΜΠ – υπεύθυνη από την πλευρά του ΕΜΠ είναι η καθηγήτρια κα Αντωνία Μοροπούλου – μέσω κοινής ερευνητικής διαδικασίας, ενός  εργαστηρίου παρακολούθησης και ελέγχου της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγκεκριμένα διερεύνησης της διαδικασίας φθοράς του λίθου, από τον οποίο αποτελείται το δομικό υλικό του, που θα είναι ανοικτό και στους επισκέπτες του ναού.
Τέλος, υλοποιείται και το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείρισης Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων – Εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης για τα Εγγεγραμμένα Μνημεία και Χώρους της Ελλάδας στον Κατάλογο Παγκόσμις Κληρονομιάς της UNESCO» (ΕΣΠΑ, Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα») από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με την ΕΦ.Α Ηλείας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τους δύο εγγεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών τεκμηρίωσης και η εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων.
Το Αρχαίο Θέατρο της Πλατιάνας
Σχετικά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, για το έργο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας» , η Εφορεία Αρχαιοτήων Ηλείας  θα επανέλθει με επίσημη ενημέρωση, όταν ανακοινωθεί επίσημα η αναμενόμενη ένταξη του έργου στο LEADER, πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».
Αναγκαία επισήμανση
Όσον αφορά τις ιστορικές και λοιπές πληροφορίες που αναφέρονται στον διαδικτυακό κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για όλα τα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, ανεξαρτήτως του συντάκτη – αρχαιολόγου του λήμματος, όπως διευκρινίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, «τελούν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του ΥΠΠΟΑ – Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας η οποία διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα και πρέπει να μνημονεύεται στις πηγές όταν γίνεται χρήση υλικού προερχομένου από τον ανωτέρω κόμβο».
(Πηγή: ilia-olympia.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου