Έτοιμη να ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού SIGMALIVE, η αμερικανική εταιρία την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στη μεγάλη ανακοίνωση.
Την είδηση αυτή αποκάλυψε, σύμφωνα πάντα με ίδιο Μέσο, κυπριακή πηγή υψηλού επιπέδου στο ιταλικό «Agenzia Nova», στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019 που διεξάγεται στο Κάιρο
Χαρακτηριστικά, η εν λόγω πηγή, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, αναφέρει πως «Το κοίτασμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr αλλά έχει παρόμοιο αποθεματικό.
Η στάση της Αγκυρας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, επίδειξη ισχύος κάνει ο τουρκικός στρατός με δύο στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και στεριά, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Η πρώτη, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη στη στεριά, ονομάζεται “Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019” και η δεύτερη, στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, “Γαλάζια Πατρίδα” ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μία επίδειξη ισχύος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με δύο μεγάλες ασκήσεις, μία εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη”, προσθέτοντας ότι οι δύο ασκήσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στην άσκηση ‘Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019’ συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας και λαμβάνουν μέρος 8 χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία.
Την άσκηση οργανώνει το 9ο Σώμα Στρατού αλλά συμμετέχουν σε αυτήν ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και μονάδες χημικού, βιολογικού και ραδιενεργού, πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση της Τουρκίας, η οποία στόχο έχει να δοκιμάσει τις αντοχές του στρατού της σε εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.
Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου με 8 Μαρτίου θα είναι η μεγαλύτερη πρόβα του πολεμικού ναυτικού στις θάλασσες αλλά και η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Ανατολού. Θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή.
TA NEA