Σάλος από τη δήλωση Νετανιάχου για «πόλεμο με το Ιράν» | tanea.gr«Αυτό που είναι σημαντικό σε τούτη τη συνάντηση — κι αυτή η συνάντηση δεν γίνεται μυστικά, διότι διεξάγονται πολλές τέτοιες — είναι πως πρόκειται για ανοικτή συζήτηση με αντιπροσώπους ηγετικών αραβικών χωρών, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ για να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μήνυμα που καταγράφηκε σε βίντεο, αναρτήθηκε στο Twitter και περιεχόταν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Παραθέτοντας αυτό ακριβώς το απόσπασμα της τοποθέτησης του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σχολίασε: «Πάντα ξέραμε τις παραισθήσεις του Νετανιάχου. Τώρα ο κόσμος όλος — κι όσοι παρευρίσκονται στο τσίρκο της Βαρσοβίας — γνωρίζουν επίσης».

Διεγράφη το βίντεο

Το βίντεο με το επίμαχο σχόλιο του Νετανιάχου διεγράφη κατόπιν από το Twitter. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ορθή επανάληψη της ανακοίνωσής του, αντικαθιστώντας τη φράση «πόλεμος με το Ιράν» με τη φράση «αντιμετώπιση του Ιράν».
Ο Νετανιάχου είναι ανάμεσα στους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη διάσκεψη για την «ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», που συνδιοργανώνουν η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία.
Η διάσκεψη επικρίθηκε από πολλές πλευρές. Η συμμετοχή ήταν πολύ κατώτερη της προσδοκώμενης, διότι θεωρήθηκε ότι αποτελούσε αμερικανική προσπάθεια να κλιμακωθεί η πίεση στο Ιράν.
Η Ρωσία μελέτησε το πρόγραμμα και τους σκοπούς της διάσκεψης και αποφάσισε να μην συμμετάσχει, ξεκαθάρισε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να επιβάλλουν μονομερώς γεωπολιτικούς σκοπούς», αναλαμβάνοντας «πρωτοβουλίες» που «παρουσιάζονται» ως εάν να απηχούσαν «τις απόψεις ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», στηλίτευσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το Ιράν, σύμμαχος της Ρωσίας, είδε αμερικανική «συνομωσία» με σκοπό η Τεχεράνη να πειθαναγκαστεί να αλλάξει πολιτική.
«Η συνωμοσία μεγάλων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα επηρεάσει την πολιτική μας», διαβεβαίωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η διάσκεψη δεν έχει σκοπό να μπει το Ιράν στο στόχαστρο.

Πολλές απουσίες...

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανέμενε να υποδεχθεί συνολικά 60 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο στο βασιλικό παλάτι της Βαρσοβίας για τη διήμερη διάσκεψη, αλλά πολλοί ξένοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ειδικά Ευρωπαίοι, επέλεξαν να μην ταξιδέψουν στην πολωνική πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μεταξύ αρκετών ακόμη επικεφαλής της διπλωματίας δυτικοευρωπαϊκών κρατών, δεν συμμετέχει. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, επέλεξε επίσης να είναι απούσα, επικαλούμενη το βεβαρημένο πρόγραμμά της. Η Τουρκία έστειλε απλώς τον πρεσβευτή της στην Πολωνία, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Παρόντες είναι μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις Τζέρεμι Χαντ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.
Η Χανάν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), καταδίκασε τη διάσκεψη, βλέποντας ακόμη μια εκδήλωση της «ανεύθυνης» πολιτικής που ασκεί η Ουάσιγκτον και «προσπαθεί να επιβάλλει στη διεθνή κοινότητα».
TA NEA