Στην εξαγγελία 15.000 προσλήψεων τοποθετώντας τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 προχώρησε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», με παράλληλες αναφορές στα όσα έχουν υλοποιηθεί.
«Υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος δεσμεύσεων της ΔΕΘ» επανέλαβε στο υπουργικό ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «αποτρέψαμε μειώσεις συντάξεων, ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από 10 χρόνια».
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την εκπαίδευση το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε 15.000 προσλήψεις την τριετία 2019-2021 μέσω ΑΣΕΠ και μοριοδότησης σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Συγκεκριμένα, το σύστημα διορισμού θα βασίζεται στους εξής άξονες:
1)Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων
2)Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.
3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:
α) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προυπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία.
Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην ειδική αγωγή όσο και γενικότερα. Η προκήρυξη θα γίνει σύντομα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις 35-38.000 για τις 4.500 θέσεις στην ειδική αγωγή, καθώς και συνολικά 100-105.000 για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις.
β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα και
γ) τα κοινωνικά κριτήρια
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στάθηκε σε δύο σημεία ακόμα, σε σχέση με την εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την επόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί η ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 300 Δήμους.
Υπενθυμίζεται ότι έχει θεσμοθετηθεί η πρόσβαση όλων των παιδιών 4 έως 6 ετών στο νηπιαγωγείο.
Από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωρά η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήμερα, στους 22 μαθητές και παράλληλα θεσμοθετείται ο μέγιστος αριθμός 25 μαθητών ανά τμήμα της Γ" Λυκείου.
Όσον αφορά το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη ο  πρωθυπουργός ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το υπουργικό αποφάσισε πως αν χρειαστεί θα δοθεί μικρή παράταση των πρστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ενώ ανέφερε ότι προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ και προς τα τέλη Γενάρη θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και θα προετοιμαστούν κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές.
Τέλος όσον αφορά το διάλογο Κράτους – Εκκλησίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνεχίζεται.
Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χωρίς τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε γράψει στο Twitter ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στα ακριτικά φυλάκια, ενόψει Χριστουγέννων.
ΤΑ ΝΕΑ