Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διασκεδάζει τις κατηγορίες του Πούτιν

Του Θεοδώρου Καλμούκου 

Πέμπτη, 27 Δεκεμβριου, 2018

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξηγεί στα παιδιά ότι δεν πήρε χρήματα αλλά καραμέλες για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αφού άφησε να περάσουν δέκα μέρες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον κατηγόρησε για χρηματισμό του προκειμένου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, απάντησε για πρώτη φορά, όχι όμως στον ίδιον τον κ. Πούτιν, αλλά στη «Ρωσική Εκκλησία», υπό μορφή αστείου για να καταδείξει την έλλειψη σοβαρότητας των καταγγελιών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Κωνσταντινούπολης που πήγαν στο Φανάρι για να του πουν τα κάλαντα, τους είπε πως «αν και η Ρωσική Εκκλησία με κατηγορεί ότι πήρα χρήματα για να κάνω αυτή την Αυτοκεφαλία, στην πραγματικότητα δεν πήρα χρήματα, αλλά πολλές καραμέλες και σοκολάτες από το εργοστάσιο του Ποροσένκο».
Εξήγησε στα παιδιά και στους συνοδούς δασκάλους και γονείς τους πως «ο κ. Ποροσένκο έχει εργοστάσιο σοκολατοποιΐας και είναι επιχειρηματίας, όπως ο πρόεδρος Τραμπ της Αμερικής. Και κάποια στιγμή αποφάσισε να πολιτευθεί, έβαλε υποψηφιότητα όπως και ο Τραμπ και κέρδισαν τις εκλογές. Τώρα από την χαρά που έχει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας του, μου έστειλε πολλές τέτοιες σακούλες με σοκολάτες και καραμέλες από το εργοστάσιό του, και τις μοίρασα. Αυτές οι δύο είναι οι τελευταίες, θα τις ανοίξω, θα τις πετάξω ανάμεσά σας κι όποιος είναι ο τυχερός».
Ο Πατριαρχικός Ναός την ημέρα των Χριστουγέννων. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης άνοιξε τις σακούλες με τις καραμέλες και άρχισε να τις πετά προς το μέρος των παιδιών, τα οποία αγωνιζόταν να τις πιάσουν.
Εν τω μεταξύ, εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι, καθώς και πολιτικοί παρατηρητές, με τους οποίους μίλησε ο «Εθνικός Κήρυκας», οι οποίοι για ευνόητους λόγους ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, πιστεύουν ότι οι κατηγορίες είναι τόσο σοβαρές που η κίνηση αυτή του Βαρθολομαίου δεν αρκεί για να δώσει πειστική απάντηση στον Πούτιν.
Πάντως, τόσο ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος, όσο και ο άμεσος βοηθός του Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων εξακολουθούν να καταφέρονται ανοικτά εναντίον του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Φαναρίου συστοιχιζόμενοι με την γραμμή του κ. Πούτιν, κάνοντας λόγο για δοσοληψίες με Ποροσένκο και αντικανονικότητα της Αυτοκεφαλίας, αιτιάζοντας «εισπήδηση» στο εκκλησιαστικό κλίμα της Ρωσικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Εξάλλου, σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάσθηκε η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στη Θεία Λειτουργία ανήμερα τα Χριστούγεννα προεξήρχε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αγκυρας Ιερεμίας, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εορτή των Χριστουγέννων, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Εκκλησία του Χριστού είναι ο τόπος της ‘κοινής σωτηρίας’, της ‘κοινής ελευθερίας’ και της ελπίδος της ‘κοινής βασιλείας’, είναι ο τρόπος της βιώσεως της ελευθεροποιού αληθείας, ο πυρήν της οποίας είναι το αληθεύειν εν αγάπη».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου