Ο Τραμπ σκέφτεται να αποπέμψει τον πρόεδρο της FED | tanea.gr
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχε το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, καθώς εκνευρίστηκε από την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη η Fed να αυξήσει τα επιτόκια, μεταδίδουν σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πρόσωπα ενήμερα για αυτές τις συζητήσεις, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να ρωτάει τους συμβούλους του σχετικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, που θα προκαλούσε αναμφίβολα αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.
Η Wall Street κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα τη μεγαλύτερη βουτιά σε εβδομαδιαία βάση από το 2008, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, την απειλής για μερική αναστολή λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, όπως και του εμπορικού πολέμου και της προοπτικής μιας οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επικρίνει σταθερά τη Fed, αποφεύγοντας να υιοθετήσει τη συνηθισμένη τακτική των προέδρων να μην προβαίνουν σε σχολιασμό των αποφάσεων του θεσμού και να σέβονται την ανεξαρτησία του.
Αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι εάν η Κεντρική Τράπεζα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, θα ήταν «λάθος.
Μια απόπειρα να τερματιστεί η θητεία του Τζερόμ Πάουελ θα ήταν πρωτοφανής και θα συνιστούσε απευθείας επίθεση στην ανεξαρτησία της πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας, που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ.