Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

DW: Οι Αμερικανοί αφήνουν κενό εξουσίας στη Συρία


Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, 2018Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για να μπει ο νέος χρόνος, και πάντα με το νέο συνδέεται η ελπίδα ότι ο κόσμος θα γίνει πιο ειρηνικός.
Οι εξελίξεις ωστόσο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, γιατί τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Συρία τίποτα δεν προαναγγέλλει τέτοια τροπή των γεγονότων που θα επιτρέψει στους κατοίκους των δύο χωρών να ζήσουν καλύτερες ημέρες.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Νιλς Σμιτ, εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα κριθούν εν πολλοίς από τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον επόμενο Μάρτιο.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ο Γερμανός βουλευτής θεωρεί απαραίτητο και οι δύο πλευρές να ακολουθήσουν συγκρατημένη στάση, ενώ καλεί το Κίεβο να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ σε ότι αφορά τα δικαιώματα της ρωσικής μειονότητας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σε ότι αφορά στη Ρωσία, ο Σμιτ υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται «να τραβήξει το σχοινί» σε σημείο που η ουκρανική κρίση να μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο.
«Αφήνουν κενό εξουσίας οι Αμερικανοί»
Πιο πολύπλοκη ωστόσο προδιαγράφεται η κατάσταση στη Συρία.
«Με την εξαγγελία απόσυρσης των ΗΠΑ δημιουργείται κενό εξουσίας και το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλες χώρες», εκφράζει τον προβληματισμό του ο Σμιτ.
«Πρακτικά, οι Αμερικανοί άφησαν χώρο για περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν, την Τουρκία αλλά και τη Ρωσία και υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να αναμειχθεί και το Ισραήλ. Αυτό δεν διευκολύνει την πολιτική επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι στόχος είναι η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Συρίας σε μια σταθερή μεταπολεμική τάξη πραγμάτων. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπου οι ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι αυτό αυτή η ασυντόνιστη μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία αποτελεί καταρχήν ένα χτύπημα».
Παρών ο Ασάντ
Ο Νιλς Σμιτ θεωρεί πολύ σημαντικό να μπει η χώρα σε διαδικασία εσωτερικής συμφιλίωσης, μετά τα όσα φρικιαστικά έχει κάνει ο πρόεδρος Ασάντ και ανεξαρτήτως του τι έχει γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο στα πεδία των μαχών.
Ποιο είναι όμως το μέλλον του ίδιου του Σύρου προέδρου; Ανήκει στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων; «Εάν στόχος μας είναι η εύρεση ειρηνικής λύσης, τότε θα πρέπει να καλέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλους εκείνους που κρατούν όπλα στο χέρι», υπογραμμίζει ο Γερμανός πολιτικός.
«Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και το καθεστώς Ασάντ. Είναι στη δικαιοδοσία των ίδιων των Σύρων να καθορίσουν πώς θα συντάξουν σύνταγμα, πώς θα κάνουν εκλογές και ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους. Καταρχήν λοιπόν ο Ασάντ είναι παρών. Γι αυτό στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για το σύνταγμα πρέπει να συνομιλήσει κανείς με το καθεστώς Ασάντ».
Εκτός από τον πρόεδρο Ασάντ στο μέλλον της Συρίας ανήκουν οπωσδήποτε και οι Κούρδοι. «Οι Κούρδοι συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι του συριακού πληθυσμού» θυμίζει ο Σμιτ. «Έχουν νόμιμα συμφέροντα και είναι αυτονόητο ότι αποτελούν τμήμα διάσκεψης για το σύνταγμα της χώρας, κομμάτι πολιτικής λύσης και έχουν θέση σε μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στη Συρία».
Πηγή Πληροφοριών: Deutche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου