FAZ: Αμφιλεγόμενοι συμβιβασμοί Ζάεφ στην ΠΓΔΜ | tanea.gr«Το 2018 δεν προέκυψαν πολλά καλά νέα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προοπτική επίλυσης της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μιας διαμάχης που κρατά πάνω από 25 χρόνια.» σημειώνει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στις 15 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αναμένεται η τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3, σημειώνει η FAZ, υπενθυμίζοντας ότι αν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, θα πρέπει τον Φεβρουάριο να περάσει και από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, με απλή όμως πλειοψηφία. «Μόνο έτσι θα ανοίξει έπειτα για τη μικρή βαλκανική χώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως αργότερα η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλά ακόμη παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα συμβεί. Στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ είναι επιφορτισμένος με την αναζήτηση της απαιτούμενης για τη συνταγματική αναθεώρηση πλειοψηφίας των 80 σε σύνολο 120 βουλευτών. Γι αυτό και εξετάζει αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς».

Οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Ζάεφ

Όπως εξηγεί η εφημερίδα οι συμβιβασμοί αφορούν τον πρόσφατο νόμο περί αμνηστίας που αφορά ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η χορήγηση αμνηστίας, κατά την εφημερίδα, έρχεται τη δεδομένη στιγμή προκειμένου ο Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την θετική ψήφο των βουλευτών αυτών στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου. «Φυσικά επισήμως δεν λέγεται αυτό. Τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης». Στην ουσία όμως πρόκειται για έναν συμβιβασμό της επιθυμίας να μην πάνε στη φυλακή όσοι βουλευτές συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, γράφει η FAZ.
«Πολλοί υποστηρικτές του Ζάεφ είναι απογοητευμένοι. Κι αυτό γιατί ο ίδιος πολλές φορές είχε διαβεβαιώσει, και σε συνέντευξη στην FAZ, ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία με αντάλλαγμα την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας: «Πολλοί από εκείνους που επιθυμούν την ενίσχυση του κράτους δικαίου ως απάντηση στην κυνικότητα και την έλλειψη αξιών της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι τώρα δυσαρεστημένοι. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι χειρότερη από μια αμφιλεγόμενη άφεση ποινής θα ήταν το να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη στη Δύση. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι είναι πιθανό στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας να ηττηθεί. Αλλά στον πιθανό διάδοχό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ασκείται πίεση από την ισχυρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα η Βουλή θα δώσει συγκατάθεση για την επίκυρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία».
Τέλος, όπως παρατηρεί η FAZ, ακούγεται συχνά στην ΠΓΔΜ και ένα ακόμη σενάριο σχετικά με τους συμβιβασμούς του Ζάεφ προκειμένου να περάσει η συνταγματική αλλαγή. Σύμφωνα με αυτό, και η διαφυγή του καταδικασθέντα για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι στην Ουγγαρία μέσω της βαλκανικής οδού ήταν μέρος ενός «ντιλ του Ζάεφ».

Οι Κούρδοι ζητούν προστασία από τον Άσαντ

Τις ραγδαίες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων και την παράδοση της πόλης Μανμπίτζ από τους Κούρδους πολιτοφύλακες στις δυνάμεις του Άσαντ, υπό τον φόβο τουρκικής εισβολής, σχολιάζει ο γερμανικός τύπος. Η Die Welt σημειώνει: «Με σκανδαλώδη φυσικότητα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τους Κούρδους. Ακόμη κι αν βλέπουν τους Κούρδους να σκοτώνονται στις μάχες και παρά το ότι οι Κούρδοι στάθηκαν γι αυτούς σταθεροί σύμμαχοι. Λόγω ανάγκης, αναζητούν τώρα βοήθεια από τον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος τους αναγνωρίζει ότι τον υποστήριξαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι ελπίζουν ότι ο Άσαντ θέλει να αποφύγει μια εισβολή Τούρκων στρατιωτών σε συριακά εδάφη. Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε μεν ότι οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι, εντούτοις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Στο τέλος ενδέχεται οι Κούρδοι να εξαπατηθούν και από τον Άσαντ».
Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Der Standard σχολιάζει: «Το ότι οι φίλα προσκείμενοι στο PKK Κούρδοι της βόρειας Συρίας εγκαταλείφθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησαν προστασία από το καθεστώς Άσαντ και τους Ρώσους υπό τον φόβο τουρκικής εισβολής ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί. Στο μεταξύ αραβικές χώρες, που ήθελαν την ανατροπή του Άσαντ εξαιτίας της συμμαχίας του με την Τεχεράνη, ξανανοίγουν τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό. Στον γενικό συναγερμό που έχει σημάνει κατά της Τουρκίας, προστίθεται και ο συναγερμός στον αραβικό κόσμο κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, ειδικά στην Αίγυπτο και στις σαλαφιστικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Για τον αραβικό κόσμο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι συνυφασμένος με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Εάν ο Τραμπ υποχωρήσει έναντι του Ερντογάν, τότε οι αραβικές χώρες θα προσεγγίσουν τον Άσαντ».
Δήμητρα Κυρανούδη