Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Φώτης Κουβέλης: Τα λιμάνια μας χρειάζονται υποδομές – Η επόμενη μέρα της κρουαζιέρας

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου, 2018
Αυτός που ήταν τόσο καιρό… τόσα χρόνια;  

Επαγγελματίες πολιτικοί!!!

Στο ξεχωριστό χώρο του αμφιθεάτρου του Ευγενίδιου Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε ,την περασμένη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου , ένα σημαντικό συνέδριο για την κρουαζιέρα, υπό την αιγίδα της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
Στο συνέδριο αυτό παρέστησαν ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης  Κουβέλης, ο Γραμματέας τουριστικής ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλας, οι τομεάρχες ναυτιλίας και τουρισμού της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και Μάνος Κόνσολας, καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΛΙΜΕ Γιώργος Καστελάνος.
Ως ομιλητές  , με θέμα « Κρουαζιέρα: προκλήσεις – προοπτικές» , είχαν κληθεί εκπρόσωποι έξι τουριστικών λιμένων , μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΙΜΕ Λεωνίδας Βαρουξής.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ : Τα λιμάνια μας χρειάζονται υποδομές (Μπράβο κ. Φώτη, το βρήκες...)
Ο υπουργός Ναυτιλίας στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το συνέδριο που γίνεται για την κρουαζιέρα είναι σημαντικό , με την έννοια ότι κατατίθενται προτάσεις, σκέψεις ,αλλά και διεκδικήσεις ,προκειμένου η κρουαζιέρα να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο για τη χώρα μας.
Η κρουαζιέρα μετέχει αποφασιστικά στο συνολικό μέγεθος του τουρισμού
Η Ελλάδα έχει φοβερές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη…
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν  ζητήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα που εξαίρεσαν από την κρουαζιέρα την Αίγυπτο και την Τουρκία , που είχε ως αποτέλεσμα τον  περιορισμό μέσα στο προηγούμενο έτος της κρουαζιέρας στη χώρα μας,  η μείωση ήταν εξαιρετικά μικρή για το λόγο ότι υπήρξαν αντίρροπα μέτρα τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν αυτή τη μικρή απώλεια…
Για τα προσεχή χρόνια και μάλιστα με το  καινούριο νομοθετικό πλαίσιο  που προωθούμε και θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιανουαρίου , για τις λεγόμενες παραχωρήσεις εκ μέρους των οργανισμών λιμένων για δραστηριότητες – μεταξύ αυτών και δραστηριότητες κρουαζιέρας  – θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση…
Βεβαίως  χρειάζονται υποδομές και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συστηματικά , έτσι ώστε και αυτόν τον τομέα του τουρισμού , που αναφέρεται στην κρουαζιέρα , να τον ενισχύσουμε γιατί συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας…
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας»
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το 2017 και το 2018 ήταν δύο άσχημες χρονιές για την κρουαζιέρα, τονίζοντας ότι καταγράφεται μια σταθερή μετατόπιση της κρουαζιέρας από την Ανατολική προς τη Δυτική Μεσόγειο, αλλά και άνοδος της αγοράς της Ασίας.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, γιατί δεν έχει στρατηγική σε βάθος χρόνου, με αρχή, μέση και τέλος. Μια στρατηγική που θα υπερβαίνει το χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα προσελκύει επενδύσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων που αποτελούν προορισμό κρουαζιέρας.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κος Κόνσολας ήταν η  μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα με έξι (6) μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο) και η δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας, του ΣΕΠΕ, της αυτοδιοίκησης, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΑΝΟΣ : Προέχει η επίλυση των προβλημάτων  των ΔΛΤ
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ομιλία του Γιώργου Καστελάνου,  ο οποίος λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους τόνισε ,  ότι ασφαλώς τα  CLUSTER κρουαζιέρας αποτελούν ένα θετικό πρόσημο , αλλά προέχουν τα σημαντικά προβλήματα πολλών τουριστικών λιμανιών.
«Βιώνω ο ίδιος καθημερινά την αγωνία προέδρων δημοτικών λιμενικών ταμείων για τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν , τα οποία οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού – κάποια λιμάνια όπως το Κατάκολο δεν έχουν ούτε ένα μόνιμο υπάλληλο – με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλά προβλήματα και να ανησυχούμε που θα οδηγηθούν τα πράγματα αν δεν επιδείξουν ενδιαφέρον οι Δήμοι και το υπουργείο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ : Να   στηρίξουν η  ΕΛΙΜΕ  και  το Υπουργείο Ναυτιλίας τα ΔΛΤ για την εύρυθμη λειτουργία τους ως υπηρεσιών .
Ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεωνίδας Βαρουξής εξέφρασε κατ αρχήν την ικανοποίησή του για τον «κώδωνα κινδύνου» που έκρουσε ο Γιώργος Καστελάνος , λέγοντας ότι «Δυστυχώς πολλές φορές κυριαρχεί η σκανδαλολογία των τελάληδων, η δημιουργία τεχνητών εμποδίων για πολιτικούς λόγους , αντί να ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία μόνιμων υπαλλήλων και η στελέχωση με έμπειρο προσωπικό της υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ επεσήμανε την ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής , αφού η πολιτεία αφουγκραστεί και κατανοήσει την υφιστάμενη κατάσταση και την πραγματικότητα των πολλών ελλείψεων προσωπικού στα ΔΛΤ, αλλά και αυτοτέλειας των υπηρεσιών τους.
Ο κ. Βαρουξής υπενθύμισε την πρότασή του όπως στην γενική γραμματεία λιμένων λειτουργήσει μια ειδική διεύθυνση εποπτείας των τουριστικών λιμένων για στήριξη αυτών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα , προκειμένου να συνδράμουν τη διοίκηση του κάθε δημοτικού λιμενικού ταμείου,  ώστε να δοθούν  οι επιβεβλημένες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
Επίσης ευχήθηκε οι λοιπές αρχές και φορείς (Λιμενικές αρχές , ΔΕΔΑΠΛΕ , ΡΑΛ) να ενημερώνονται σχετικά από την ανωτέρω διεύθυνση ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ώστε να μην επικρατεί ο τύπος  στις αποφάσεις που λαμβάνουν.
Επιπρόσθετα ζήτησε από τον κ. Καστελάνο την στήριξη του ΕΛΙΜΕ , με δεδομένο ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά λιμάνια και η  ΕΛΙΜΕ αποτελεί το όργανο προώθησης των αιτημάτων των μελών της.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου