Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανικός Τύπος: Kλιμάκωση στο Αιγαίο λόγω της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου, 2018, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Η νέα όξυνση των εντάσεων στο Αιγαίο προβληματίζει τους αρθρογράφους του γερμανόφωνου Τύπου
Τις τελευταίες ελληνοτουρκικές εντάσεις καταγράφει ο γερμανικός Τύπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με δημοσίευμά του το πρακτορείο Deutsche Welle τονίζει ότι η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο.
Δημοσίευμα, ακόμη, της Westdeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «η διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα και τις εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο ανάμεσα στις δύο χώρες απειλείται να κλιμακωθεί επισημαίνει η Westdeutsche Zeitung. Μάλιστα, οι συντάκτες του άρθρου, για να περιγράψουν την κατάσταση, τονίζουν: «Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν πολλές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, καταρχήν λεκτικά».

Ναι μεν νατοϊκοί σύμμαχοι αλλά…

Στο άρθρο του ο Γερμανός αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στις προειδοποιήσεις του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και σε αυτές που έκανε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά το περιστατικό με την παραβίαση του εναέριου χώρου του Καστελόριζου από τουρκικά μαχητικά λίγο μετά την αποχώρησή του από το νησί.
Η αυστριακή Kronen, στο άρθρο της, αναφέρεται στην αυξανόμενη τάση της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί την ελληνικότητα ορισμένων νησιών, τονίζοντας: «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να είναι επίσημα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς διενέξεις. Οι εχθρικές πράξεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα συσσωρεύτηκαν το 1974 με την κρίση στην Κύπρο, όταν μετά από τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα του νησιού παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Αυτήν την εποχή υπάρχουν πολλές διενέξεις στο Αιγαίο» συνεχίζει ο αρθογράφος. «Πολλά μικρά και συχνά ακατοίκητα νησιά καθιστούν ασαφή τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα περασμένα χρόνια συχνά καταγράφηκαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως και σε μαχητικά αεροσκάφη. Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και κατά συνέπεια, σε ποια από τις δύο χώρες ανήκουν ορισμένες βραχονησίδες, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα».

Δύσκολη χρονιά το 2019 για την Τουρκία

Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Τουρκία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μακροσκελούς άρθρου της Tageszeitung του Βερολίνου για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα. 
Αφορμή αποτελεί διαδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε ευρύς συνασπισμός συνδικάτων υπό την ηγεσία του KESK, ενός συνδικάτου εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «ψωμί, δουλειά και ελευθερία». Στο δημοσίευμα ο συντάκτης σημειώνει ότι η τουρκική τηλεόραση «αγνόησε» τη διαδήλωση και οι μεγάλες εφημερίδες αφιέρωσαν μόνο λίγες γραμμές.

Οι προειδοποιήσεις Ερντογάν

«Σε πολλές εμφανίσεις του ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα, εάν κατέβει σε διαδηλώσεις. Προφανώς η κυβέρνηση φοβάται μήπως εμφανιστούν κίτρινα γιλέκα και στην Τουρκία. Ο φόβος είναι τόσο μεγάλος, που λέγεται ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να εμποδίσει την κατασκευή τέτοιων γιλέκων, κάτι που επίσης λέγεται ότι έχει ξεκινήσει σε πολλές επαρχίες της χώρας. Ο λόγος της υστερίας σε κυβερνητικό επίπεδο έγκειται στο ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να βρει έκφραση στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιος θα γίνει δήμαρχος στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη έχει σημασία σε ολόκληρη τη χώρα. Γι αυτό και η κυβέρνηση κάνει το παν είτε για να υποβαθμίσει τις διαστάσεις της κρίσης είτε να την παρουσιάσει ως επίθεση από το εξωτερικό».
Πάντως, είναι σαφές ότι ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει με ζοφερά χρώματα την τουρκική οικονομία, την εναγώνια αναζήτηση νέων για δουλειά, την αύξηση των πτωχεύσεων και γενικά τις αρνητικές προοπτικές της χώρας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου