Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, 2018

Για τον κ. Τσίπρα η διατήρηση του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί μείζον θέμα την αναθεώρησή του.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε παρτίδα πολιτικού πόκερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με κρίσιμη μεταβλητή τη στάση του ΚΙΝΑΛ, θα εξελιχθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς οι κινήσεις των κομμάτων θα συναρτηθούν εν πολλοίς με το ευρύτερο πολιτικό κλίμα που αναμένεται εξαιρετικά φορτισμένο, όταν η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρώνει το έργο της.
Η επιτροπή έχει λάβει προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου, την ήμερα δηλαδή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εξέλιξη που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο. Παράλληλα, μετά την εορταστική ανάπαυλα, το κλίμα οξύτατης πόλωσης θα επανέλθει και σε όλα τα άλλα μέτωπα, καθώς τα κόμματα θα κινούνται με ορίζοντα τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του προσεχούς Μαΐου.
Πιθανές συγκλίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες κρατάει, σε σχέση με την αναθεώρηση, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: Από την απόλυτη επιμονή στην κατατεθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την αποδοχή ορισμένων προτάσεων της Ν.Δ., ώστε να οικοδομήσει «συναινετικό προφίλ» στο θεσμικό πεδίο.
Για τον κ. Τσίπρα, κατά τις ίδιες πηγές, «κόκκινη γραμμή» συνιστά η διατήρηση του άρθρου 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Αντιθέτως, συγκλίσεις μπορεί να προκύψουν σε σειρά από άλλα άρθρα.
Ειδικότερα, αναφέρονται το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, που δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την αλλαγή του οποίου –παράλληλα με του άρθρου 16– έχει αναδείξει ως μείζονα προτεραιότητα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Επίσης, πέραν του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, για το οποίο υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, –προτείνεται η κατάργηση της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας στα αδικήματα των υπουργών– συγκλίσεις αναφέρεται πως μπορεί να υπάρξουν και για την επαναδιατύπωση του άρθρου 62. Το άρθρο 62 αφορά το ακαταδίωκτο των βουλευτών και προβλέπει πως, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του σώματος. Eπίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής. Η Ν.Δ. προτείνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης το συγκεκριμένο άρθρο να επαναδιατυπωθεί, ώστε η βουλευτική ασυλία να αφορά μόνον αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
Εξεταστικές επιτροπές
Θετικά προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση του κ. Μητσοτάκη η Βουλή να μπορεί να συνιστά δύο ανά περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Δι’ αυτού του τρόπου, τερματίζεται το προνόμιο εξεταστική επιτροπή να μπορεί να συγκροτεί μόνον η εκάστοτε κυβέρνηση, με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης παγίως να απορρίπτονται. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως συγκλίσεις μπορεί να υπάρξουν και στο άρθρο περί της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πως η διαδικασία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Οπως ο κ. Τσίπρας, τις τελικές του αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει έναντι της συνταγματικής ναθεώρησης δεν έχει λάβει ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί μείζον το ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16, που, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον κ. Τσίπρα. Ετσι στην Πειραιώς έχουν υπάρξει σκέψεις η Ν.Δ. να «τορπιλίσει» την τρέχουσα αναθεωρητική διαδικασία και να εκκινήσει νέα, όταν –εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις– αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Στον αντίποδα, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ν.Δ. θα είναι ευάλωτη σε κατηγορίες ότι δεν επιθυμεί την αλλαγή του άρθρου 86, που αφορά τις ευθύνες υπουργών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη θα ληφθούν με βάση το ευρύτερο πολιτικό κλίμα της περιόδου, αλλά και την «διάθεση» ή μη του κ. Τσίπρα ορισμένες από τις προτάσεις της Ν.Δ. να ψηφιστούν από περισσότερους από 180 βουλευτές, ώστε να είναι δυνατόν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία. Επί του παρόντος, πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι η Ν.Δ. να μη νομιμοποιήσει την αναθεώρηση εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει μέχρι τέλους να τεθεί εκτός συζήτησης το άρθρο 16.
Τέλος, σε εσωτερικές συζητήσεις για τη στάση που θα τηρήσει στην πρώτη φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας βρίσκεται και το ΚΙΝΑΛ. Κυρίαρχη άποψη είναι, στην παρούσα φάση, ακόμη και σε διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί να μην ψηφίζει υπέρ το σύνολο των βουλευτών του, ώστε καμία να μην ψηφιστεί με περισσότερες από 180 ψήφους. Δι’ αυτού του τρόπου η επόμενη κυβέρνηση, που θα δώσει και την τελική μορφή στα προς αναθεώρηση άρθρα, θα πρέπει και εκείνη να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου