Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Πολιτικός τζόγος» με φόντο το Σκοπιανό

 Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, 2018

Εντός Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή 

Σε ένα χρόνο από σήμερα που θα είναι οι δύο "ηγέτες";

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Και όλα δείχνουν Ιανουάριο. Κάτι που επικαθορίζει αλλιώς το πολιτικό σκηνικό και τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα. Η συμφωνία των Πρεσπών, ειδικότερα, είναι προ των πυλών για την ελληνική Βουλή, κάτι που θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα νέα δεδομένα πυροδοτήθηκαν χθες, έπειτα από διαρροές διπλωματικών πηγών που δεν αμφισβητούνται. Σύμφωνα με αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας με τη διττή του ιδιότητα ως Πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών έχει την εισήγηση σύμφωνα με την οποία οι διαδικασίες για επικύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεκινήσουν σε λιγότερο από έναν μήνα – ειδικότερα μέσα στον Ιανουάριο. Συνεπώς, ο «πολιτικός τζόγος» με φόντο το Σκοπιανό θα κορυφωθεί μετά τις 9 Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές από το Κοινοβούλιο της γείτονος χώρας, με την καταληκτική ψηφοφορία (όπου απαιτείται πλειοψηφία 80 εδρών) να έχει προγραμματισθεί για τις 15/1. Μετά, το μπαλάκι περνάει στο ελληνικό γήπεδο και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ σχεδόν προεξοφλούν πως η επικύρωση από τους Σκοπιανούς θα είναι δεδομένη και άρα όλα θα αρχίσουν να «τρέχουν» για την Αθήνα εντός του Ιανουαρίου.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. Οσον αφορά δε τις πρόσφατες τροποποιήσεις στο σκοπιανό Σύνταγμα, οι ίδιες πηγές τις βλέπουν ικανοποιητικά και από την ελληνική κυβέρνηση θεωρούν πως οι εν λόγω αλλαγές αφαιρούν το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως στο εν λόγω Σύνταγμα υπάρχουν εδάφια αλυτρωτισμού. Εχει ιδιαίτερη αξία πως, πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, δεν τίθεται ζήτημα για σπάσιμο της συμφωνίας για το Ονοματολογικό των Σκοπίων και της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται πως το σενάριο αυτό ανακινήθηκε πριν από λίγο καιρό, αν και τώρα η επικρατέστερη εκδοχή θέλει να εκπονείται το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Μάιο – οι ίδιες πηγές αποκλείουν τη μετάθεση της συμφωνίας για την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Εβρο επανέλαβε ηχηρά τη στάση που θα κρατήσουν αυτός και το κόμμα του όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Κοινώς, διαμήνυσε – για δεύτερη συνεχόμενη μέρα – πως θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Εχει σημασία πως και το κόμμα του Καμμένου, διά μέσου του εκπροσώπου του Θόδωρου Τοσουνίδη, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία διατηρεί τη διαφορετική από τον ΣΥΡΙΖΑ θέση σε σχέση με τον αλυτρωτισμό των γειτόνων: «Ο ασυγκράτητος Ζάεφ και με τις νέες του δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι καμία συμφωνία που παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας δεν μπορεί να αποτρέψει αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων». Με τα δεδομένα που έχουν προκύψει από χθες, δηλαδή τις πληροφορίες των διπλωματικών πηγών περί επίσπευσης των διαδικασιών στην ελληνική Βουλή, η ώρα της κρίσης – και το αναμενόμενο από πολλούς διαζύγιο – για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους θα έρθει ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, και πάντως πριν από τον Μάρτιο. Βεβαίως, μπορεί τις τελευταίες ώρες να επιχειρείται να αποσυνδεθεί, από το Μαξίμου, η μη επικύρωση της συμφωνίας από πρόωρες εκλογές, τα σενάρια όμως των εκλογών φουντώνουν. Κι αυτό αφού δεν είναι καθόλου δεδομένες οι 151 ψήφοι για την επικύρωση της συμφωνίας, κάτι που επίσης ναρκοθετεί τον κυβερνητικό βίο. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές, πάντως, προεξοφλούσαν χθες πως υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το βέβαιο είναι πως εντός του Ιανουαρίου ο πολιτικός χρόνος θα τρέχει αλλιώς, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει ήδη να αναζητά μια νέα πλειοψηφία εντός Βουλής που δεν θα του εξασφαλίζει απλώς την επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και την παραμονή του στο τιμόνι της χώρας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου