Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος: «Ο Κυριάκος είναι η τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία της χώρας»

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, 2018Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση κρίση που οι Έλληνες έχουν βιώσει στο πετσί τους, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό κράτος», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, και συμπληρώνει: «Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τελευταία ελπίδα που διαθέτει το σημερινό πολιτικό σύστημα για να πραγματοποιήσει τη μεγάλη αλλαγή». Ο κ. Κοντογιαννόπουλος, που την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη για να του επιδώσει τις προτάσεις του για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα, εξηγεί στη «ΒτΚ» ότι η επανένταξή του στη Ν.Δ. υποδηλώνει απλά την απόφασή του να εμπλακεί ενεργά στον αγώνα που θα κληθεί να δώσει η Ν.Δ. για την ανόρθωση της χώρας από το αξιακό, πολιτικό και οικονομικό κώμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και διευκρινίζει: «Σημασία δεν έχει η θέση από την οποία θα πάρεις μέρος στον αγώνα, αλλά η συμμετοχή». Πιστεύοντας ότι «το πολιτικό σύστημα πρέπει να υποστεί βαθύ δομικό μετασχηματισμό», προτείνει: κατάργηση της απλής αναλογικής και του σταυρού προτίμησης. «Η απλή αναλογική είναι η θηλειά που ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει στο λαιμό του έθνους, που αν εφαρμοσθεί, θα τινάξει στον αέρα τις θυσίες και το μέλλον του ελληνικού λαού, βυθίζοντας τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια. Η απλή αναλογική είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της χώρας», επισημαίνει ο κ. Κοντογιαννόπουλος, ενώ «ο σταυρός προτίμησης είναι η μητέρα των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς». Όσον αφορά για το χρόνο των εθνικών εκλογών εκτιμά ότι αυτές θα γίνουν πριν από το Πάσχα και αμέσως μετά τη θετική ή αρνητική εξέλιξη της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κύριε Κοντογιαννόπουλε, προ ημερών είχατε μία συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα, μάλιστα, με δήλωσή σας τονίζετε ότι στρατεύεστε με τον κ. Μητσοτάκη. Τι σημαίνει αυτό;
«Σας απαντώ με την ίδια τη δήλωσή μου: «Ανήκω στην πολιτική γενιά της Μεταπολίτευσης, που άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας. Οι κεντρώες πεποιθήσεις μου, από τα φοιτητικά χρόνια, μου επέτρεψαν να υπηρετήσω τις ανορθωτικές και εκσυγχρονιστικές πολιτικές των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη. Έχω ικανοποιήσει τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Δεν θέλω, όμως, να ανήκω στη γενιά των υπνοβατών, που ενώ βλέπει τα συμπτώματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τα παρακμιακά φαινόμενα της δημόσιας ζωής, αδρανεί. Αρνούμαι να υποκύψω στον διάχυτο μιθριδατισμό της παραδοχή ότι «αυτή είναι η Ελλάδα» και της παραίτησης από την ευθύνη και τον αγώνα αντιστροφής του κατήφορου στον οποίο κατρακυλάει σήμερα». Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση κρίση, που οι Έλληνες έχουν βιώσει στο πετσί τους, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό κράτος. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τελευταία ελπίδα που διαθέτει το σημερινό πολιτικό σύστημα για να πραγματοποιήσει τη μεγάλη αλλαγή. Το αναποτελεσματικό και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένο κράτος, που στοιχίζει πανάκριβα στους πολίτες, είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Μεταπολίτευσης, και για αυτή έχουμε όλοι ευθύνες. Πολιτικοί, κατά κύριο λόγο, αλλά και πολίτες. Σε αυτή τη μάχη δηλώνω παρών και στρατεύομαι ως απλός στρατιώτης στην κεντροδεξιά παράταξη, της οποίας υπήρξα και ιδρυτικό στέλεχος».
Καταθέσατε στον κ. Μητσοτάκη προτάσεις για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Τι ακριβώς τού προτείνατε, τώρα που είναι ένα βήμα πριν την εξουσία; Τι πρέπει συγκεκριμένα να κάνει, ώστε να γίνει ένας πετυχημένος πρωθυπουργός;
«Πρέπει όλοι μας, και όχι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αναμετρηθούμε με τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την παρακμή. Δύο είναι οι βασικές αιτίες. Πρώτον, η αδυναμία μας να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, την Οικονομία και την Παιδεία, που επέβαλαν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεύτερον, η αδυναμία μας να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, που αναπτύχθηκαν ιδίως μετά το 1981. Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακές σχέσεις, είναι οι παθογένειες που οδήγησαν στην αναξιοκρατία και τη διαφθορά, τις δύο μάστιγες της ελληνικής κοινωνίας. Αποτέλεσμα, ενώ η χώρα μας συγκαταλέγεται ακόμη και σήμερα στις 40 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και συστήματος διακυβέρνησης προσιδιάζει σε χώρα τριτοκοσμική της Υποσαχάριας Αφρικής».
Μιλάτε για την «παθογένεια» του πολιτικού συστήματος. Τι πρέπει να γίνει ώστε οι πολιτικοί να ξαναποκτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου;
«Υποστηρίζω όχι μόνο σήμερα, αλλά κι όταν ήμουν στην ενεργό πολιτική, ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Το επίπεδο και η ποιότητα της πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού είναι αναντίστοιχο με την έκταση και την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα πολιτικά κόμματα από πυλώνες της Δημοκρατίας και φορείς αρχών, αξιών και προγραμμάτων, σταδιακά εκφυλίστηκαν σε πελατειακά δίκτυα και μηχανισμούς άλωσης και νομής της εξουσίας. Με βραχίονες τον κομματικό συνδικαλισμό και τις κομματικές Νεολαίες, αποσάθρωσαν το Κράτος και καταβαράθρωσαν τη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι οι δύο τομείς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τη διαβρωτική δράση των κομμάτων».
Και τι προτείνετε;
«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να υποστεί βαθύ δομικό μετασχηματισμό. Κατάργηση της απλής αναλογικής και του σταυρού προτίμησης. Η απλή αναλογική είναι η θηλειά που ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει στο λαιμό του έθνους, που αν εφαρμοσθεί, θα τινάξει στον αέρα τις θυσίες και το μέλλον του ελληνικού λαού, βυθίζοντας τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια. Η απλή αναλογική είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της χώρας. Ο σταυρός προτίμησης είναι η μητέρα των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί σήμερα να ασχοληθεί με την πολιτική όταν πρέπει να αναμετρηθεί με έναν λαϊκιστή, που κατά κανόνα αποτελεί και το χαϊδεμένο παιδί των μίντια; Ακόμη, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες ενός εκλογικού αγώνα, που ακόμη και στις μικρότερες περιφέρειες υπερβαίνουν το σύνολο της αποζημίωσης που θα λάβει ως βουλευτής, χωρίς τη συνδρομή οικονομικών παραγόντων; Προτείνω, πρώτον, την καθιέρωση μονοεδρικού εκλογικού συστήματος, κατά το γαλλικό ή γερμανικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Δεύτερον, την καθιέρωση ασυμβιβάστου μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος. Είναι δύο λυτρωτικές τομές για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής και την απεξάρτηση από ολιγαρχικά και μιντιακά συμφέροντα. Ένα Κοινοβούλιο 250 βουλευτών, από τους οποίους οι 200 θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι 50 με λίστα, ποιοτικά αναβαθμισμένο, θα ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, αλλά χωρίς να μετέχει σε αυτή νοθεύοντας τη θεμελιώδη αρχή διάκρισης των εξουσιών. Αυτή είναι η πρότασή μου και την απευθύνω όχι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».
Πολλές φορές, όταν κάποιος είναι εν αναμονή της εξουσίας, γύρω του μαζεύονται πολλοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Είναι παθογένεια του εκάστοτε πρωθυπουργού αυτό; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εξαιρεθεί από αυτόν τον κανόνα;
«Αποτελεί αξίωμα ότι κάθε πολίτης κρίνεται από τις επιλογές των στενών συνεργατών του και του περιβάλλοντος που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί γύρω του, ιδίως όταν παραλάβει την εξουσία. Από τις επιλογές αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία ενός ηγέτη. Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος το γνωρίζει».
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. την κατηγορούν για ακροδεξιά ατζέντα που υπαγορεύεται από ορισμένα στελέχη της, φωτογραφίζοντας τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Θεωρείτε ότι ισχύει αυτό;
«Αποτελεί το άκρον άωτον της υποκρισίας. Ένας ηγέτης που αυτοαποκαλείται αριστερός, που έχει επιλέξει να συγκυβερνά με την εθνολαϊκιστική απόφυση της Ν.Δ., που είχε ως πολιτικό καθοδηγητή τον αλήστου μνήμης Γεωργαλά, να επιχειρεί να προσδώσει ακροδεξιό πρόσημο στην παράταξη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία, επειδή έχει εντάξει στις τάξεις της δύο στελέχη προερχόμενα από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Πολύ, δε, περισσότερο, όταν στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προερχόμενα από την Αριστερά, συνυπήρχαν με τους δύο συγκεκριμένους πολιτικούς στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτό που θα μπορούσα να παρατηρήσω είναι ότι οι θέσεις των αντιπροέδρων δεν συνάδουν με τη θεσμική παράδοση της Ν.Δ., ούτε με την ηγετική προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ποια προβλέπετε ως την πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών;
«Αποκλείω οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, και μόνο επειδή αποτελεί διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα. Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα, και αμέσως μετά τη θετική ή αρνητική εξέλιξη της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο. Παροχές και πόλωση έχουν σύντομη περίοδο διάρκειας».
Εσείς προτίθεστε να λάβετε μέρος σε αυτές τις εκλογές;
«Δεν με έχει απασχολήσει, ούτε αποτελεί προτεραιότητά μου. Η επανένταξή μου στη Ν.Δ. υποδηλώνει απλά την απόφασή μου να εμπλακώ ενεργά στον αγώνα που θα κληθεί μετά βεβαιότητας να δώσει η Ν.Δ. για την ανόρθωση της χώρας από το αξιακό, πολιτικό και οικονομικό κώμα,στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί ότι πιάσαμε επιτέλους πάτο. Χειρότερα δεν γίνεται. Είναι, ίσως, η μόνο προσφορά τους. Σημασία δεν έχει η θέση από την οποία θα πάρεις μέρος στον αγώνα, αλλά η συμμετοχή».
Να δεχθώ ότι ένας πολιτικός με τη δική σας εμπειρία και διαδρομή δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα;
«Όπως είπα, έχω ικανοποιήσει τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Ο λόγος που μπήκα στην πολιτική, έπειτα από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και όχι με δική μου πρωτοβουλία, δεν ήταν η επιδίωξη πολιτικής καριέρας. Δεν είχα στο μυαλό μου, ούτε να γίνω αρχηγός ούτε πρωθυπουργός. Πίστευα ότι σε αυτές τις θέσεις έπρεπε να βρίσκονται καλύτεροι από εμένα. Στόχος μου ήταν να βρεθώ στην πρώτη γραμμή μάχης για την ανόρθωση της χώρας από τα ερείπια που άφησε η δικτατορία και για τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της. Με ικανοποιεί ότι έξι πρωθυπουργοί αξιολόγησαν τη συνεισφορά μου και με ενέταξαν στις κυβερνήσεις τους: Κων. Καραμανλής, Γ. Ράλλης, Κων. Μητσοτάκης, Τζ. Τζαννετάκης, Ξ. Ζολώτας, Κ. Σημίτης. Απέδειξα, ακόμη, τα κίνητρα εμπλοκής μου στην πολιτική ζητώντας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη θέση του υπουργού Παιδείας, που όλοι θεωρούσαν ηλεκτρική καρέκλα και την απέφευγαν. Απέδειξα, τέλος, ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν είναι λόγος κενού περιεχομένου. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκα από υπουργός Παιδείας όταν οι καταλήψεις που συντόνιζε ως μαθητής της ΚΝΕ ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησαν στο θάνατο ενός καθηγητή, έπειτα από συμπλοκή ανάμεσα σε κομματικά στελέχη. Η ικανοποίησή μου είναι ότι σήμερα, τις δύσκολες μέρες για πολιτικούς, κυκλοφορώ ανάμεσα στους πολίτες με ψηλά το κεφάλι. Και ανεξάρτητα από κομματική προέλευση, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι προσπάθησα να βελτιώσω τα πράγματα σε όποιο υπουργείο βρέθηκα, χωρίς κομματική εμπάθεια, με ειλικρίνεια και μετριοπάθεια. Κυρίως, όμως, ότι δεν οξειδώθηκα από τους νοτιάδες της πολιτικής».
Έχετε συνεργασθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και διατηρείτε μια προσωπική σχέση. Πώς κρίνετε τις επιθέσεις που δέχεται από τη σημερινή κυβέρνηση;
«Είμαι υπερήφανος και για τα δύο. Είναι κανόνας στην πολιτική, πολιτικοί νάνοι φαντασιώνονται ότι ψηλώνουν επιχειρώντας να κοντύνουν πολιτικά αναστήματα με τα οποία αδυνατούν να συγκριθούν. Η απόπειρα να πλήξουν ηθικά έναν πρώην πρωθυπουργό με την προσφορά στη χώρα και την υποδειγματική προσωπική και οικογενειακή ζωή του Κώστα Σημίτη, αποτελεί πολιτική αθλιότητα, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής αλητείας.
«Ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα»
Η Ν.Δ. μετά από πολλές περιπέτειες συσπειρώνεται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ενώ ο ίδιος μιλά για ανανέωση οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για το αντίθετο χρεώνοντάς του «οικογενειοκρατία». Εσείς τι πιστεύετε;
«Το να προέρχεσαι από μια μεγάλη πολιτική οικογένεια δεν μπορεί να αποτελεί μομφή. Αντίθετα, σου προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσεις πολιτική παιδεία, που δεν διδάσκεται σε πανεπιστήμια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνο απόφοιτος του Harvard. Είναι απόφοιτος και της πολιτικής σχολής Μητσοτάκη. Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι αν είχαν εισακουσθεί και εφαρμοσθεί οι πολιτικές που πίστευε, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κληρονόμησε το κόμμα στο οποίο σήμερα ηγείται. Αναμετρήθηκε, μέσα από ανοιχτή διαδικασία, με άλλα στελέχη της παράταξης και πέτυχε χιλιάδες πολίτες, ακόμη και εκτός Ν.Δ., να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χάρη στις τολμηρές θέσεις του και τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Στην Κρήτη υπάρχει μια μαντινάδα που καταλήγει με τη φράση. «Ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα»»
«Κωμωδία αυτό που κάνει ο Γαβρόγλου»
Ως πρώην υπουργός Παιδείας πώς κρίνετε τις πρόσφατες εξαγγελίες Γαβρόγλου για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα;
«Στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας αποτυπώνονται όλες οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Κομματοκρατία, αναξιοκρατία και λαϊκισμός. Απουσία συναίνεσης και συνεννόησης σε ένα τομέα που όλοι αποκαλούν εθνικό. Ένα διαρκές ράβε- ξήλωνε όχι μόνο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά και από υπουργό σε υπουργό του ίδιου κόμματος. Ο κ. Γαβρόγλου κάνει κάτι ακόμη χειρότερο. Δεν κρίνω το σύστημα που σχεδιάζει. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και χώρος. Ετοιμάζει έπειτα από αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις ένα σύστημα που δεν πρόκειται να εφαρμόσει ο ίδιος, αφού ο βίος αυτής της κυβέρνησης λήγει σε λίγους μήνες ή λίγες εβδομάδες. Το αναθέτει στην επόμενη κυβέρνηση, που ούτε έχει κληθεί να συμμετάσχει στη διαμόρφωσή του ούτε συμφωνεί με αυτό. Και σωστά. Πρόκειται για κωμωδία».

  • ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ….
    ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ: «Η απόπειρα να πλήξουν ηθικά έναν πρώην πρωθυπουργό με την προσφορά στη χώρα και την υποδειγματική προσωπική και οικογενειακή ζωή του Κώστα Σημίτη αποτελεί πολιτική αθλιότητα, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής αλητείας»
    ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ: «Παππάς και Πολάκης είναι οι δύο όψεις που κρύβονται πίσω από το μειλίχιο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Εκφράζουν το ήθος και το ύφος της κυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστεράς. Δεν ξέρω πώς θα ξεμπερδέψει μαζί τους ο ίδιος. Είμαι, όμω,ς βέβαιος ότι οι πραγματικοί αριστεροί που εξακολουθούν να παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ντρέπονται και για τους δύο»
    ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: «Αποτελεί το άκρον άωτον της υποκρισίας. Ένας ηγέτης που αυτοαποκαλείται αριστερός, που έχει επιλέξει να συγκυβερνά με την εθνολαϊκιστική απόφυση της Ν.Δ., που είχε ως πολιτικό καθοδηγητή τον αλήστου μνήμης Γεωργαλά, να επιχειρεί να προσδώσει ακροδεξιό πρόσημο στην παράταξη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία».
  • Πηγή: ΒΡΑΔΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου