Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Πολιτικές ανακατατάξεις φέρνουν οι Πρέσπες

Του Άρη Ραβανού

Παρασκηνιακές διεργασίες και σενάρια εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία – Στο επίκεντρο ΑΝΕΛ και Ποτάμι

Πολιτικές ανακατατάξεις φέρνουν οι  Πρέσπες | tovima.gr
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να απορρίπτει τη συμφωνία αλλά οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι το κλειδί, την ώρα που η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη παραμένει γρίφος
Ευρύτερες διεργασίες συντελούνται στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο επίκεντρο των ζυμώσεων είναι κυρίως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και κατά πόσον θα παραμείνουν ενωμένοι στον δρόμο προς την επικύρωση της συμφωνίας ή θα προκύψει ζήτημα με την αποχώρηση βουλευτών τους. Παράλληλα, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής τους, καταγράφονται ενδιαφέρουσες μετακινήσεις. Τα σενάρια φουντώνουν για το ποια θα είναι η κοινοβουλευτική αριθμητική το προσεχές διάστημα και εάν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει και να συνεχίσει τους επόμενους μήνες.
Ο χρόνος των εκλογών
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Υπάρχουν όμως πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θεωρούν πιο ισχυρό το σενάριο των τετραπλών εκλογών τον Μάιο, ενώ αρκετές είναι οι εισηγήσεις για αιφνιδιασμό – όσο μπορεί αυτό να λεχθεί – στις αρχές Μαρτίου.
Οι ζυμώσεις που γίνονται σε πολλά επίπεδα για… μεταγραφές πολιτικές, για μετακινήσεις, για συμμαχίες και συνεργασίες, αλλά και για συμπορεύσεις, δεν τελειώνουν στην παρούσα Βουλή αλλά έχουν και μετεκλογικό ορίζοντα. Οι κινήσεις πολλών θα εξαρτηθούν και από τις δημοσκοπήσεις και το πόσα κόμματα θα επιβιώσουν στην επόμενη Βουλή. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι στην αναγωγή επί των εγκύρων πέρα από την πρωτιά της ΝΔ έδειξε εντός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Για τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι η καταγραφή ήταν στο 1,5%, ενώ μάχη για την είσοδο στη Βουλή δίνουν η Ελληνική Λύση και η Ενωση Κεντρώων με 2%.
Γρίφος ο Θεοδωράκης
Με βάση τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή και υπάρχουν τουλάχιστον 153 βουλευτές να τη στηρίξουν, όπως μεταδίδεται.  Θεωρούνται σίγουροι 149 βουλευτές, καθώς στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προστεθούν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το τι ακριβώς θα πράξει τελικά, εν μέσω σεναρίων περί προσέγγισης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και ο επικεφαλής του Ποταμιού τα διαψεύδει. Μέχρι πριν από 15 ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζαν και τον Χάρη Θεοχάρη ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά τελικά δεν προχώρησαν οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζεται με τη ΝΔ. Ο Χ. Θεοχάρης, αν και είναι υπέρ της συμφωνίας, θα συνταχθεί με την άποψη του νέου του κόμματος.
Το θετικό σήμα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι παρά τις σειρήνες το Ποτάμι παραμένει υπέρ της συμφωνίας και ως εκ τούτου στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσθέτουν εκτός του Στ. Θεοδωράκη και τους Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη. Στους 152 δύναται υπό προϋποθέσεις να προσμετρηθεί και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είναι σε αντίθετη γραμμή από αυτήν της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος έχει πει πως θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών εάν η χώρα αμέσως μετά οδηγηθεί σε εκλογές.
Στο πολιτικό παιχνίδι των επόμενων εβδομάδων υπάρχει και η ενδεχόμενη  κίνηση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ακόμα και εάν αποχωρήσουν, όπως έχει προαναγγείλει ο Π. Καμμένος. Ωστόσο υπάρχουν και πρόσωπα που δεν στηρίζουν τη συμφωνία, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όπως π.χ. ο Κώστας Ζουράρις, ενδεχομένως και ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων.
Ο Γ. Σαρίδης προ ημερών ψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά δεν ανεξαρτητοποιήθηκε ούτε διαγράφηκε, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε πάψει να υφίσταται ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων αφού έχουν αποχωρήσει βουλευτές όπως ο Αριστείδης Φωκάς, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και ο Γιώργος Καρράς.
«Κλειδί» οι ΑΝΕΛ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτή τη στιγμή όμως από την παρούσα Βουλή είναι οι ΑΝΕΛ, η ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι.
Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει κάνει πολιτική συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα να μη συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ. Η συμφωνία λέγεται ότι είναι υπαρκτή, αλλά μένει – εάν όντως ισχύει – να φανεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί.
Η προ ημερών ένταση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που έχει άμεση επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ένα χαρακτηριστικό σήμα. Ο Τ. Κουίκ, αν και μη βουλευτής, τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος που όμως όταν θα ψηφίσει «ναι» δεσμεύθηκε πως θα παραιτηθεί. Την έδρα του θα καταλάβει ο Τ. Κουίκ και άρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έχει απώλεια δυνάμεων. Ο Π. Καμμένος στο «όχι» για τη συμφωνία των Πρεσπών θα έχει μαζί του ενδεχομένως μόνο την υφυπουργό Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου