Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

O Γιώργος Βασιλακόπουλος σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί: «Ζούμε στην εποχή των αφεντικών»


Τρίτη, 1η Μαΐου, 2018

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ. Είναι από τους κορυφαίους παράγοντες που έχει βγάλει η χώρα μας, παγκοσμίως γνωστός και έχει τιμηθεί ουκ ολίγες φορές, εντός και εκτός Ελλάδας.
Σήμερα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης κατέχει ηγετική θέση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενώ έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996) και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA Εurope).
Ο μεγάλος αυτός αθλητικός παράγων βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Ηλεία (άλλωστε η καταγωγή του είναι από την Δίβρη, δήμου Αρχαίας Ολυμπίας), και μας μίλησε για όλα τα τεκταινόμενα του Ελληνικού, αλλά και Ευρωπαϊκού μπάσκετ, που δυστυχώς αντί να κάνει βήματα προς τα μπροστά, κάνει βήματα προς τα πίσω.
Ο σκοπός της επισκέψεώς σας εδώ ποιος είναι; Ήρθατε για ξεκούραση κυρίως;
«Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι συναισθηματικός Μου αρέσει πάρα πολύ η περιοχή. Είμαι και δεμένος με τα ιδεώδη που εκφράστηκαν μέσα από τον ολυμπισμό που ξεκίνησε από αυτή την περιοχή και φυσικά από την αρχαία Ολυμπία. Το χωριό μου είναι η Δίβρη, η Λαμπεία σήμερα που ανήκει στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όπου με έχουνε ανακηρύξει δημότη. Και θεωρώ υποχρέωσή μου να έρχομαι εδώ ακόμη και σαν προσκύνημα στον πατέρα μου. Η Δίβρη για όσους δεν ξέρουν το 1905 ήταν ένας μεγάλος Δήμος και μάλιστα δήμαρχος ήταν ο παππούς της Φάνης Πετραλιά. Ενώ πλέον είναι ένα μικρό χωριουδάκι, ενώ ο Πύργος που παλιά ήτανε ένα μικρό χωριό τώρα είναι η πρωτεύουσα του νομού. Με τις αλλαγές που έχουν γίνει ο κόσμος κατέβηκε από τα βουνά προς τα κάτω. Πλέον η Δίβρη είναι ένα κτηνοτροφικό μέρος».
Για την κατάσταση στον χώρο του μπάσκετ ποια είναι η άποψη σας;
«Θα σας πω κάποια πράγματα που ίσως τα λέω για πρώτη φορά. Θέλω να τα πω εδώ από την πατρίδα μου. Πρώτον είμαι στην ελληνική ομοσπονδία πάρα πολλά χρόνια και από το 2000 έως το 2010 ήμουνα και πρόεδρος στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Έχω ζήσει από κοντά όλα αυτά που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Έχω ζήσει όλες οι εξελίξεις που έχουν γίνει στο μπάσκετ στην χώρα μου αλλά και παγκόσμια. Και τώρα είμαι επίτιμος πρόεδρος στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενώ είμαι και πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες επιτροπές που έχει η παγκόσμια ομοσπονδία. Είμαι λοιπόν ενεργός σε όλο το χώρο αυτό και θέλω να πω για την ιδιαίτερη ανησυχία που έχω για την εξέλιξη τού Μπάσκετ. Παρακολουθώ συνεχώς τις εξελίξεις, οι οποίες ενώ θα έπρεπε να μας οδηγούν σε μια αποκατάσταση των σχέσεων του αθλητισμού με την Κοινωνία, μας οδηγούν μέσω της εμπορευματοποίησης, της άκρατης εμπορευματοποίησης σε λάθος στόχους. Πλέον το εμπορικό κομμάτι θεωρείται πιο σοβαρό από το Αθλητικό. Σήμερα με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και αγανάκτηση θα έλεγα, βλέπω ότι αλλάζει το μπάσκετ. Είναι σε μια κατάσταση εντελώς λανθασμένη. Χάνουμε τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Και μέσω όλων αυτών που παίρνουμε κυρίως από τις ΗΠΑ έχει επέλθει και ιδίως στο ελληνικό μπάσκετ μια πλήρης αμερικανοποίηση. Το θέαμα έχει επικρατήσει του Αθλητικού αποτελέσματος. Ας δούμε την Ευρωλίγκα σαν παράδειγμα. Το θέαμα αυτό που παράγει ο αθλητικός αυτός χώρος είναι άσχημο και κατώτερο των προσδοκιών .Αντί για μπροστά δηλαδή πάμε προς τα πίσω. Πλέον δεν υπάρχει ο ρομαντισμός που υπήρχε παλιά. Για να είσαι ρομαντικός πρέπει να έχεις ένα πλαίσιο Αρχών, Θέσεων και Αξιών. Τα οποία και απαρέγκλιτα πρέπει να υπηρετείς με ιδιαίτερη φροντίδα και συνείδηση».
Γιατί έχει γίνει αυτό; Γιατί ο αθλητισμός είναι πάνω απ’ όλα μπίζνες αυτή την εποχή; 
« Όταν δεν έχεις ούτε αρχές ούτε θέσεις ούτε αξίες και κοιτάς να εκμεταλλευτείς μια πραγματικότητα που άλλοι δημιουργούν τότε δεν θα πας μπροστά. Την σημερινή πραγματικότητα δεν τη δημιουργείς εσύ, την δημιουργούν κάποιοι άλλοι και εσύ ακολουθείς. Και προσπαθείς εκεί μέσα να έχεις κάποιον ρόλο. Αυτό όμως δεν είναι αθλητισμός. Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει τις αρχές μας και γι’ αυτό όταν αναφέρομαι στη λέξη Αρχαία Ολυμπία όλοι νιώθουν δέος. Μιας και εδώ γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Νομίζω ότι καλό θα είναι να κοιτάξουμε και ιστορικά προς αυτή τη κατεύθυνση, όπου ο αθλητισμός θα είναι πάνω απ’ όλα. Ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με το ολυμπιακό πνεύμα.  Για όσους δεν ξέρουν, στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε θεός ο άθλος που ήταν στο Μαίναλο. Κι από κει βγήκε ο άθλος, ο αθλητισμός δηλαδή, που είναι το επίτευγμα, το αποτέλεσμα, η διάκριση».
Αυτό εσείς βλέπετε να μπορεί να αλλάξει;  Ή έχουμε μπει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή; Δηλαδή έχει γίνει τόσο επαγγελματικό το μπάσκετ που δεν μπορεί να αλλάξει πλέον;  
«Δεν βλέπω πως θα αλλάξει η κατάσταση. Τη στιγμή αυτή είμαστε σε μια περίοδο άκρατης εμπορευματοποίησης. Χωρίς αρχές, χωρίς φραγμούς, χωρίς τίποτα. Τα πάντα πλέον είναι από πού θα τα αρπάξουμε. Ζούμε και αθλητικά και κοινωνικά την περίοδο της ασύδοτης αρπαχτής. Βλέπω στην Ευρωλίγκα πως μερικοί εξεπλάγην γιατί κέρδισε η Ζαλγκίρις τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά η Ζαλγκίρις σήμερα είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Ας το πάρουν χαμπάρι όλοι. Γιατί πρώτον έχει Λιθουανούς και δεύτερον παίζει ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι άλλες ομάδες και οι δικές μας δεν παίζουν ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εδώ στο ελληνικό πρωτάθλημα βλέπεις 10 μέσα το γήπεδο να μην είναι καν Ευρωπαίοι».
«Αγωνιώ για την Εθνική μας»
Αγωνιάτε για το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ και για την Εθνική μας ομάδα; 
«Και φυσικά αγωνιώ για το μέλλον της εθνικής. Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είναι εκτός Ευρώπης. Δηλαδή η βάση της εθνικής μας ομάδας είναι στις ΗΠΑ. Όπως ο Καλάθης που ήρθε από εκεί. Εδώ ευτυχώς ο Ολυμπιακός μπορούσε να κρατήσει τους δικούς του αθλητές και αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους. Αλλά στην Αμερική έχουμε τον Παπαγιάννη, τον Αντετοκούμπο και τον Ντόρσει. Που είναι τρία μεγάλα αστέρια για την εθνική. Και μάλιστα μιας και αναφέρομαι στο Αντετοκούμπο θα πρέπει να σας πω ότι πήρε την ελληνική Υπηκοότητα 17 ετών. Όταν ήρθε η οικογένειά του στην Ελλάδα δεν είχε καν Υπηκοότητα. Ούτε καν ταυτότητα.
Μπήκανε μέσα χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας. Και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά. Όταν πήγε σχολείο τον βάλανε στο μπάσκετ και από κει και πέρα η ελληνική ομοσπονδία έκανε τα πάντα για τους κρατήσει, συνεισφέροντας οικονομικά στην οικογένεια. Και τότε ο Αντώνης Σαμαράς με προσωπική του παρέμβαση και μετά από συνομιλία που είχαμε, γιατί γνωριζόμαστε από παλιά χωρίς να είμαι ιδεολογικά κοντά του, άλλωστε γνωστή η ένταξη μου δημόσια με τον Ανδρέα Παπανδρέου, του έδωσε το διαβατήριο. Μέσα σε μία νύχτα πήρε το ελληνικό διαβατήριο. Και μετά επειδή είναι πολύ μεγάλος παίκτης και πολύ μεγάλο ταλέντο πήγε στο NBA και τώρα είμαι μέγας άσος εκεί».
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία για να αλλάξει αυτό;  
«Δυστυχώς ζούμε την περίοδο των αφεντικών. Σήμερα τα αφεντικά κάνουν ότι θέλουν. Και η οικονομική εξουσία, εξουσιάζει την πολιτική εξουσία. Γιατί αν ακούσεις τι λένε οι πρόεδροι, θα απογοητευθείς. Λένε «Εμένα μου στοιχίζει πιο φθηνά να πάω στην Αμερική να πάρω έναν παίκτη που κάνει 20.000$ αντί να πάρω έναν Έλληνα που κάνει 50.000 ευρω. Όλα πλέον τα βάζουν σε οικονομική βάση. Όχι σε τι συμφέρει τη χώρα μας αλλά την τσέπη τους».
Θα έχουμε όμως επιτυχίες με τις εθνικές ομάδες και κυρίως στις μικρές ηλικίες και πάλι;
«Πάντα έχουμε επιτυχία στις μικρές εθνικές. Και φέτος θα πρωταγωνιστήσουν. Βγάζουμε συνέχεια παιδιά αλλά τι θα γίνουν όμως αυτά τα παιδιά όταν δεν παίζουν στις ομάδες τους; Φέρνουν τους διάφορους αμφιβόλου αξίας παίκτες, ειδικά τα αμερικανικά πανεπιστήμια βγάζουν παίκτες με το τσουβάλι. Και επειδή κοστίζουνε φτηνά προτιμούν αυτούς. Και αντί να είναι πρωταγωνιστές είναι τελικά κομπάρσοι».
Ο Κόροιβος εκπροσωπεί την Ηλεία με τον καλύτερο τρόπο»
Και θα ήθελα να κλείσουμε με τον Κόροιβο την ομάδα της Ηλείας. Πως βλέπετε την παρουσία της στο μεγάλο Ελληνικό πρωτάθλημα; 
«Νομίζω ότι ο Κόροιβος εκπροσωπεί επάξια τον νομό. Μην ξεχνάμε ότι και ο Κόροιβος, Ολυμπιονίκης είναι. Ορισμένοι το λένε και δεν ξέρουν τι είναι ο Κόροιβος. Ήτανε μέγας Ολυμπιονίκης. Και γενικά στην Αμαλιάδα τα παιδιά κάνουν πολύ σωστή δουλειά. Τα βοηθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω ζήσει από κοντά όλη αυτή την ιστορία και  σήμερα ο Κόροιβος εκπροσωπεί την Ηλεία κατά τον καλύτερο τρόπο. Και μετά την πτώση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο όπου κάποτε ήταν ο Πανηλειακός, είναι η μόνη ομάδα που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο».
Ο Πύργος γιατί έχει μείνει τόσο πίσω στο άθλημα;
«Ο Πύργος είναι μια πόλη με ιδιαίτερη δυναμική, αλλά επειδή δεν ζω εδώ, δεν ξέρω για ποιους λόγους δεν μπορεί να φτιάξει μια καλή ομάδα. Το διερευνώ όμως αυτό και είμαι πολύ κοντά στο να διαπιστώσω τι φταίει».
«Να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία»
Κλείνοντας αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τι θέλετε να προσθέσετε;
«Είχα κάνει μια πρόταση στον δήμαρχο Ολυμπίας, αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε συνέχεια, ότι θα έπρεπε να κάνουμε αγώνα, για να γίνει αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Να επανέλθουν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία. Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση και την έκανα και στο εξωτερικό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες να γίνονται πλέον μόνο στην Αρχαία Ολυμπία. Με τι λεφτά; Να γίνει ένα κονσόρτσιουμ από τις πλούσιες χώρες του ΟΗΕ, να φτιαχτούν τεράστιες εγκαταστάσεις, όχι μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, πρέπει να σεβαστούμε τον χώρο, αλλά σε όλη την Ηλεία. Ακόμη και η εκλογή του προέδρου της Ολυμπιακής επιτροπής γιατί να γίνεται στην Λωζάννη και όχι στην Αρχ. Ολυμπία; Και είχα και μια ακραία σκέψη να γίνει η Αρχαία Ολυμπία ένα είδος Βατικανού, για να μπορεί αυτό το κονσόρτσιουμ να συντηρεί τις εγκαταστάσεις που θα φτιαχτούν εδώ. Δεν θα έβαζε χρήματα η Ελλάδα, αλλά όλος ο κόσμος. Ξέρεται πως αυτό θα βοηθούσε όλη την Ελλάδα και ειδικά την περιοχή και την Ηλεία; Αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να το αγκαλιάσουν οι άρχοντες της περιοχής και να το διεθνοποιήσουμε σαν θέμα».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου