Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την γ' αξιολόγηση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Της Ελένης Βαρβιτσιώτη
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με πηγές της «Κ» από την ελληνική πλευρά.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές η συζήτηση ήταν σχετικά σύντομη και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.
Παρόλο που όλα τα προαπαιτούμενα έχουν συμφωνηθεί και o πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για μία «εξαιρετική» ολοκλήρωση της συμφωνίας που έγινε μέσα στα χρονικά πλαίσια  οι υπουργοί οικονομικών της Σλοβακίας, Ισπανίας και Ιταλίας αναμένονται να εκφράσουν την απογοήτευση αλλά και τον εκνευρισμό τους για την ποινική δίωξη των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν να αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη.
«Στο σημερινό Eurogroup θα ενημερώσω τους υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα», δήλωσε νωρίτερα ο Π. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ομάδας δημοσιογράφων ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», είπε ο Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει τα πρώτα προαπαιτούμενα από την Βουλή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ η συζήτηση για τα επόμενα βήματα αναμένεται να γίνει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup.
«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την εμβάθυνση της Ευρωζώνης καθώς πρέπει να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής του  Δεκεμβρίου όπου αυτά τα θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών ενώ τέλος θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Εurogroup.
Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
Ο βασικός υποψήφιος που πολύ λένε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος είναι ο 50χρονος Μάριο Σεντένο, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard, που παρόλο που εκπροσωπεί μια χώρα του Νότου που βγήκε από τα μνημόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας έχει υπό την υπουργία του μειώσει το έλλειμμά της περαιτέρω, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. Γάλλος αξιωματούχος δήλωνε πως ο κ. Σεντένο είναι «ξεκάθαρα ένας από τους υποψήφιους που ικανοποιεί εξαιρετικά τα τρία κριτήρια που έχουμε θέσει – ικανότητα, εμπειρία και όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη».
Ο άλλος υπουργός Οικονομικών που ανήκει στη σοσιαλιστική ομάδα είναι ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ. Γνωστός στη χώρα μας για τις καυστικές δηλώσεις και την κριτική στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων του 2015, θεωρείται από τους σκληρούς του Eurogroup. Υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας, μερικές φορές με περισσότερο ζήλο ακόμα και από τον Γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι πιθανόν να έχει τη στήριξη των κεντροδεξιών υπουργών.
Λιγότερα δημοφιλής είναι ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιερ Γκραμένια είναι από τους υπουργούς που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο Eurogroup. Φιλελεύθερος και από τους πλέον αγαπητούς του Eurogroup, με τους Γερμανούς αλλά και τους Νότιους να μην προβάλλουν αντίσταση στην υποψηφιότητά του.
Τέλος, η μόνη γυναίκα υποψήφια είναι η 36χρονη Λετονή, πρωταθλήτρια στο σκάκι, Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα από το κόμμα των Πρασίνων. Η υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της χώρας της στο ευρώ, κάτι που μπορεί να αναφερθεί ως αρνητικό για την υποψηφιότητά της κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου