Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Άρχισε σκληρό «μπρα ντε φερ» για το όνομα των Σκοπίων

Το «Νέα Μακεδονία» δεν περνά, Στο τραπέζι το «Σλαβομακεδονία»

Η Παμακεδονική ΗΠΑ και οι Μακεδονικές Οργανώσεις ανά τον κόσμο δεν συμφωνούν στο όνομα της Δημοκρατίας των Σκοπίων τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, που ξανάρχισαν υπό τον Μάθιου Νίμιτς έστω και σε διερευνητικό επίπεδο, κρύβουν ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπιανών, αλλά παράλληλα συνοδεύονται από ένα καλό και δύο κακά νέα. Το καλό πρώτα. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας όσο και ο νέος ηγέτης των γειτόνων Ζάεφ, σύμφωνα με έναν Σκοπιανό πρύτανη πανεπιστημίου, «έχουν αποδιώξει τον εθνικισμό και τις εθνικιστικές βλέψεις, και ανοίγουν το δρόμο για μια διευθέτηση που δεν θα αφορά μόνο το όνομα, αλλά τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Το πρώτο κακό νέο, όμως, είναι η πίεση που ασκείται, κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες, για να κλείσει το θέμα εντός του 2018, και τα Σκόπια να πάρουν το δρόμο τους για την Ατλαντική Συμμαχία. Αυτό είναι και το επίκεντρο της πίεσης που δέχονται αμφότερες οι χώρες.
Το δεύτερο κακό νέο είναι πως οι Σκοπιανοί ναι μεν έχουν κάνει βήματα καλής θέλησης, όπως οι αποφάσεις για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου τους (σήμερα λέγεται… «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ μέχρι το 2016 λεγόταν Πέτροβετς, και έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να μετονομαστεί σε «Κίρο Γκλιγκόροφ»), ή το γκρέμισμα του αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη στο κέντρο των Σκοπίων, αλλά, για την ώρα, όλα αυτά έχουν μείνει στα λόγια.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα γίνουν πράξη σύντομα, ενώ ο χρόνος κυλά σε βάρος του Ζάεφ, αλλά και της χώρας του, η οποία μένει εκτός Οργανισμών όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Οι Σκοπιανοί επικαλούνται την καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Χάγης για το «veto» στο Βουκουρέστι, αλλά τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.
Όποιος έχει καλή μνήμη θα θυμάται ότι οι Σκοπιανοί υπέβαλαν μεν σωστά την αίτησή τους, η Ελλάδα, όμως, δεν έθεσε κανένα «veto» παρά την επικρατούσα εντύπωση.
Και δεν θέσαμε «veto» διότι, απλούστατα, οι ΗΠΑ δεν έθεσαν το ζήτημα κατά τη Σύνοδο, επομένως δεν συζητήθηκε, και άρα δεν υπήρξε άρνηση ένταξής τους αφού δεν τέθηκε τέτοιο θέμα!
Θεωρητικά όλα αυτά φυσικά, αφού στο δείπνο ο Καραμανλής τούς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αλλά, επί της ουσίας, δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη άρνηση της Ελλάδος, ώστε να τεκμηριωθεί νομικά η απαίτηση των Σκοπίων για τιμωρία.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν σκοπό να προτείνουν την ένταξη τριών χωρών, αλλά ομαδικά, όχι μεμονωμένα: των Σκοπίων (ως ΦΥΡΟΜ), της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
Η Γαλλία όμως, ίσως για να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία –η οποία ήταν σφόδρα αντίθετη με την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, και είχε δηλώσει ότι θα το θεωρήσει εχθρική ενέργεια– είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι αν φέρουν το θέμα προς ψήφιση, θα θέσει «veto».
Ούτε συζήτηση για «Νέα Μακεδονία»
Την ίδια στιγμή, κυκλοφορεί προβοκατόρικα ένα όνομα το οποίο η χώρα μας δεν δέχθηκε το 1992, και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε και τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΒτΚ». Μιλάμε για το «Νέα Μακεδονία» που πρότεινε πρώτος, το 1992, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Πινέιρο (εξ ου και το αποκαλούμενο «πακέτο Πινέιρο», που σήμερα κάποιοι θεωρούν ιδανικό), συνοδευόμενο από ένα μεγάλο πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας στο Σκόπια.
«Το όνομα “Νέα Μακεδονία” δεν παίζει με τίποτα. Ουδείς πρόκειται να το αποδεχθεί, και ουδείς να το προτείνει από την ελληνική πλευρά. Και αν το προτείνουν άλλοι, θα είναι χάσιμο χρόνου».
Αυτό τόνισε στη «ΒτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενο στις νέες συνομιλίες που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι εάν ο κ.Τσίπρας υποτιμήσει την κατάσταση θα βρεθεί προ απροόπτου, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, κάποιοι θιασώτες αυτού του ονόματος λένε ότι εάν είναι «Novamacedonia» θα ακούγεται… διαφορετικά.
Επίσης, θεωρούν ότι εάν οι πολίτες των Σκοπίων αποκαλούνται «novamacedonski» θα βοηθούσε σε λύση.
Αρκεί, με λίγα λόγια, ο πλανήτης να αποδεχθεί ότι υπάρχει εθνικότητα… novamacedonski!
Πράγμα το οποίο ουδείς πιστεύει.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΒτΚ», ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κορυφής πρόσφατα, στην οποία μάλιστα… να προτάθηκε από κάποιον το όνομα «Νέα Μακεδονία».
Το συγκεκριμένο όνομα, όμως, διακινείται από κάποιους κύκλους εντός και εκτός Αθηνών, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις και αντιστάσεις, και υιοθετήθηκε ως ιδέα και από ένα κυβερνητικό στέλεχος, όχι του Νίκου Κοτζιά. Όλα τα άλλα περί συσκέψεων, και μάλιστα… πυρετωδών στο ΥΠ.ΕΞ., που διακίνησε συγκεκριμένο κανάλι πληροφόρησης, είναι, όπως λέγαμε στο Στρατό, «αρβύλες νούμερο 48».
Πώς έχουν τα πράγματα
Τα πράγματα με το Σκοπιανό έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή ως εξής:
το θέμα της ονομασίας χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο Αδαμάντιος Βασιλάκης μετέχει ως διαπραγματευτής, αλλά χωρίς ουσιαστικό ρόλο αφού ο Κοτζιάς τον έχει δίπλα του κυρίως λόγω της εμπειρίας του, αφού γνωρίζει το ζήτημα όσο κανείς άλλος εκ των διπλωματών.
Η ομάδα διαπραγμάτευσης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ασχολείται με «προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν από διπλωμάτες χωρίς πολιτική παρέμβαση», σύμφωνα με πηγή της «ΒτΚ», ενώ μεταφέρουν, επίσης, και το κλίμα από τις συνομιλίες.
Με το όνομα ασχολείται ο Νίκος Κοτζιάς και θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο όταν φτάσουμε σε ένα «δια ταύτα», όπου θα απαιτείται έγκριση από το Μαξίμου για τα περαιτέρω.
Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα, στα Σκόπια και στις Βρυξέλλες, για αλλαγή στο μέχρι τώρα τοπίο αδιαλλαξίας. Μέχρι εκεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΒτΚ», η αισιοδοξία για «λύση εντός του 2018» δεν τεκμαίρεται από πουθενά, και μάλιστα δεν εδράζεται και σε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο πέρα από την αλλαγή ηγεσίας στα Σκόπια. Το κλίμα αυτό, όμως, βοηθά τις διαπραγματεύσεις ενισχύοντας την καλοπιστία αμφοτέρων των πλευρών.
Αλλά πέραν τούτου, ουδέν. Οι δικοί μας περιμένουν από τους Σκοπιανούς να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους και να δείξουν ότι υπάρχει αφενός η βούληση και αφετέρου η πολιτική ισχύς για να διαχειριστούν ένα δύσκολο θέμα.
Και ήδη στην Αθήνα, υπάρχει για πρώτη φορά μια επιφύλαξη για το κατά πόσο ο Ζόραν Ζάεφ είναι τόσο ισχυρός, ώστε να πάρει αποφάσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε ένα μέρος της κοινής γνώμης.
Γιατί τα πρώτα μηνύματα από τη μεριά του δεν είναι αυτά που θα κάνουν πιο αισιόδοξο τον Νίκο Κοτζιά.
Ήδη, το κόμμα VMRO-DPMNE –το οποίο θα αλλάξει ηγεσία μια και ο «σκληρός» και αδιάλλακτος Γκρουέφσκι παραιτήθηκε– τάχθηκε κατά της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, και σημείωσε πως «όταν επανέλθει στην εξουσία, θα ακυρώσει τις μετονομασίες και θα επαναφέρει ό,τι γκρεμίσει ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του». Το VMRO-DPMNE σε σχετική του ανακοίνωση κατηγόρησε ακόμη τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του για «υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων» της ΠΓΔΜ, και σημείωσε ότι «η πρόθεση για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων είναι η τελευταία μίας σειράς παραχωρήσεων στις οποίες προβαίνει ο Ζάεφ, εις βάρος της χώρας». Με τέτοιο κλίμα στα Σκόπια, δεν ενισχύεται η αισιοδοξία, αλλά ούτε και η αξιοπιστία των γειτόνων.
Η εθνικότητα, το πρόβλημα
Το ακανθώδες πρόβλημα δεν είναι τόσο το όνομα όσο η εθνικότητα (η εθνική ταυτότητα επί της ουσίας) που θα αναφέρεται στα διαβατήρια.
«Νεομακεδόνας» δύσκολα θεωρείται… εθνικότητα.
Εάν περάσει οτιδήποτε που δεν διαχωρίζει την ελληνική Μακεδονία από το τμήμα που ανήκει στους Σλάβους, τότε θα λέγονται Μακεδόνες παντού, εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες.
Προς τούτο, οι σοβαροί και νουνεχείς διπλωμάτες, αλλά και τα στελέχη του ΥΠ.ΕΞ. θεωρούν ότι το 2018 δεν θα κλείσει το θέμα παρά μόνο εάν τα Σκόπια κάνουν θεαματική υποχώρηση, και παράλληλα εξασφαλιστεί πολιτικά η επιβίωση της κυβέρνησης Ζάεφ.
Σε αυτό θα πρέπει να βάλουν το χέρι τους και οι ξένοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για την ακρίβεια, οι ΗΠΑ, εάν θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2018 θα πρέπει να πιέσουν κυρίως την αλβανική μειονότητα των Σκοπίων (θα εξηγήσουμε αμέσως μετά το γιατί) να στηρίξει με όλα τα μέσα την κυβέρνηση Ζάεφ, ώστε να μην προκληθεί κρίση που θα γκρεμίσει τα πάντα.
Μόνο «Σλαβομακεδονία»
Σύμφωνα με Έλληνα πρώην διπλωμάτη που μετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα την περίοδο 1991-93, αλλά και αργότερα, και βίωσε τις αντιδράσεις των Ελλήνων από πρώτο χέρι περιοδεύοντας ανεπίσημα στη Βόρεια Ελλάδα, το μόνο όνομα που μπορεί να περάσει από τη χώρα μας χωρίς να προκληθεί κρίση είναι το «Σλαβομακεδονία».
Και αυτό για όλες τις χρήσεις φυσικά. Αυτό βρίσκει αντίθετους τους Αλβανούς των Σκοπίων, αλλά ο ίδιος διπλωμάτης εκτιμά πως εάν στραφεί η πίεση εκ του εξωτερικού προς την αλβανική μειονότητα, τότε μπορεί να προκύψει κάτι θετικό.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τα Σκόπια σε αυτή την περίπτωση και να εξασφαλίσει γενναία βοήθεια, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τη συνακόλουθη εδραίωση κλίματος οικονομικής ασφάλειας, μέσω της προώθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.
Άλλωστε, το ότι οι Σκοπιανοί ουδεμία σχέση έχουν με τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες το ομολόγησε ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος τόσο το 1991 όσο και το 1995 μετά την επιβολή του εμπάργκο από την ελληνική πλευρά, ήταν έτοιμος να συμφωνήσει στο «Σλαβομακεδονία», αλλά προέκυψε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του, και κάπου εκεί άλλαξαν όλα.
Ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης των Σκοπιανών είχε πει σε μια συνέντευξή του ότι επί Μητσοτάκη η ελληνική κυβέρνηση αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει με… 2 εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει στάση. Κάτι που, φυσικά, η Ελλάδα διέψευσε κατηγορηματικά.
Και μάλλον είναι έτσι, επειδή ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ ήταν από αυτούς που ήθελαν να λυθεί το θέμα αποδεχόμενος και το «Σλαβομακεδονία», διαβλέποντας τους κινδύνους για τη χώρα του στην περίπτωση που «σερνόταν» το πρόβλημα.
Ας θυμηθούμε τον Γκλιγκόροφ
Εμείς θυμόμαστε τον Κίρο Γκλιγκόροφ ως τον αδιάλλακτο Σκοπιανό ηγέτη, αλλά μόνο έτσι δεν ήταν. Ο Γκλιγκόροφ προωθούσε σύνθετη ονομασία τύπου «Σλαβική Μακεδονία» ή «Σλαβομακεδονία» το 1991, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με την Αθήνα.
Με άρθρο του στο πολιτικό περιοδικό «Focus» των Σκοπίων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων κατά την πρώτη περίοδο της ανεξαρτησίας του κράτους, Στόγιαν Άντοφ αποκαλύπτει τις κινήσεις Γκλιγκόροφ, που τελικά δεν προχώρησαν, αφού δεν διέθετε την αναγκαία πλειοψηφία βουλευτών.
«Ο Γκλιγκόροφ ζήτησε τη γνώμη μου και μου ζήτησε να συγκαλέσω εκτάκτως τη Bουλή, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα και να μετονομαστεί η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε “Δημοκρατία της Σλαβικής Μακεδονίας”.
Βέβαια, του εξήγησα πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια λύση, αφού δεν διέθετε την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή», λέει ο Άντοφ.
Να σημειώσουμε ότι ο πρέσβης της Ελλάδος εκείνη την περίοδο στο Βελιγράδι, Λευτέρης Καραγιάννης, νυν διπλωματικός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, αποκάλυψε πως το καλοκαίρι του 1993, με παρέμβαση και πίεση του τότε ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η Ελλάδα και τα Σκόπια είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μιλόσεβιτς φαίνεται να είχε αποδεχθεί το όνομα «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το έθνος να ονομάζεται «Σλαβομακεδόνες» και η γλώσσα και η ταυτότητα «σλαβομακεδονική».
Τελικά, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα –πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη–, αλλά κυρίως λόγω της υπαναχώρησης Γκλιγκόροφ αφού δεν τον στήριξε ούτε ο Άντοφ.
Τα επιχειρήματα του Άντοφ προς τον πρόεδρο των Σκοπίων ήταν πως το «σλαβική» δεν χαρακτήριζε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς υπάρχουν και Αλβανοί, Τούρκοι κ.λπ., και ότι δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση μια και η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε εξασφαλισμένη και την ταυτότητα και τη γλώσσα. Και έτσι η όλη πρωτοβουλία-μεσολάβηση του Μιλόσεβιτς έλαβε τέλος.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, πάντως, υπεραμυνόταν της σλαβικής προέλευσης της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας του. Το 1992, στα Τίρανα, είχε δημόσια δηλώσει: «Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο».
Το 2009 ο Κίρο Γκλιγκόροφ παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα. Σχολιάζοντας την εμμονή της κυβέρνησης Γκρουέφσκι στον «αρχαιομακεδονισμό», είχε δηλώσει καυστικά:
«Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή… Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε, θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι “μακεδονικός” και ιδιοκτησία μας».
Τι συμβαίνει σήμερα
Με μια συμφωνία για νέες συχνές συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και την εντύπωση ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ονόματος έληξε η πρώτη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες, την εβδομάδα που πέρασε.
Ο μεσολαβητής Νίμιτς δήλωσε αισιόδοξος ότι το θέμα της ονομασίας θα μπορούσε να επιλυθεί το επόμενο έτος.
«Ύστερα από τόσα χρόνια, δεν θα υπάρξει ένα μαγικό όνομα. Η λύση θα βρεθεί με πολιτική βούληση και καλή διπλωματία», δήλωσε ο Νίμιτς επισημαίνοντας ότι ορισμένες από τις μέχρι τώρα προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση σήμερα.
Με άλλα λόγια, ο σημερινός γύρος συνομιλιών για το όνομα στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από τριετή διακοπή, θα συνεχιστεί στις αρχές του νέου έτους τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, στη Νέα Υόρκη.
Ο Νίμιτς αναφέρει σε συνομιλητές του ότι οι πρώτες αυτές συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλή ατμόσφαιρα και εκτίμησή του ήταν ότι οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων θέτουν το θέμα στην κορυφή της ατζέντας τους και σκοπεύουν να εργασθούν για τη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων. «Φυσικά, υπάρχουν δυσκολίες και για τις δύο πλευρές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε από την Πρίστινα ότι η Ελλάδα και τα Σκόπια δεν συναντήθηκαν για να συζητήσουν κάποια νέα ονόματα (όπως βιάστηκαν ορισμένοι), προσθέτοντας ότι αυτές τις ημέρες συζητείται η επιβεβαίωση της επιθυμίας των δύο πλευρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος.
Ο Καραμανλής στη Νέα Υόρκη;
Το θέμα του ονόματος απασχολεί και την Ομογένεια των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής των ομογενειακών οργανώσεων της Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα, ενώ όπως έμαθε η «ΒτΚ», κάλεσε ή θα καλέσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην παρέλαση της Νέας Υόρκης το 2018, ως επίσημο προσκεκλημένο-τελετάρχη. Όσοι γνωρίζουν όμως τον Κώστα Καραμανλή ξέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μετέχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ειδικά όπως γίνονται στη Νέα Υόρκη, με τις… ταινίες στο στήθος κ.λπ.
Πηγή: ΒΡΑΔΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου