Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Προς απαγόρευση ο γύρος από την ΕΕ!

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2017
Ένα απίστευτο νέο που απειλεί να καταστρέψει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και κουλτούρας έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το donner!
Το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι.
Η ομάδα των Πρασίνων μετά από ελέγχους διαπίστωσε πως τυχαίνει πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και donner να υπάρχει φωσφορικό άλας.
Το συγκεκριμένο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.
Η πρωτοβουλία σκάει σαν… κεραυνός εν αιθρία στους απανταχού Έλληνες καλοφαγάδες και όχι μόνο.
Νεότερη ενημέρωση:
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Κομισιόν διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφορούν ως προς την απαγόρευση του γύρου στην Ελλάδα, εξαιτίας του φωσφορικού άλατος. Συγκεκριμένα:
«Θέλουμε να δούμε από τα αποτελέσματα των ερευνών για το πόσο μπορεί η συγκεκριμένη ουσία να είναι βλαπτική, και στη συνέχεια να την απαγορεύσουμε από τα παράγωγα του κρέατος», είπε στο news247 μέλος των Ευρωπρασίνων. «Ήδη, υπάρχουν προειδοποιήσεις από ΜΚΕ που ασχολούνται με την προστασία καταναλωτών ότι το φωσφορικό άλας αυξάνει το βάρος του κρέατος και άρα και η τιμή του σε βάρος των αγοραστών», συμπλήρωσε.
Το θέμα θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. Εάν τουλάχιστον 376 βουλευτές καταψηφίσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόταση.
«Ο γύρος δεν κινδυνεύει», μας διαβεβαίωσε σε δήλωσή του ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ. «Οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου διαμαρτύρονται στο κομμάτι που αφορά τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κρέας του γύρου. Θέλουμε να ξέρουμε αν η εν εξελίξει έρευνα διαπιστώσει ότι είναι επιβλαβής για την υγεία των πολιτών της ΕΕ. Πριν από λίγες ημέρες, υποστηρίξαμε την ένστασή μας στην πρόταση της Κομισιόν να επιτρέψει την ουσία άμεσα, αφού βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.
Από τα αποτελέσματα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, το ψήφισμα των Πρασίνων και την ψηφοφορία έως την τελική απαγόρευση, μεσολαβεί πολύς χρόνος και πολλές εξελίξεις. Αλλωστε, ο γύρος στην Ελλάδα δεν αποτελεί πάντα μεταποιημένο προϊόν. Σε πρώτη φάση, πάντως, ο γύρος δεν κινδυνεύει…

Κομισιόν: Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάμπ

“Πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα. Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάμ, αλλά να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή”, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
“Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες. Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που εξυπηρετούνται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς”, διευκρίνισε.
«Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», κατέληξε η εκπρόσωπος.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου