Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Το Οικ. Πατριαρχείο πρότεινε οικειοθελή παραίτηση Δημητρίου και εκλογή του σε Ηρακλείας Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου. «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΦΑΝΑΡΙ. Σε δανεισμένο χρόνο φαίνεται να κινείται πλέον η παραμονή του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αμερικής.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», το Οικουμενικό Πατριαρχείο τού πρότεινε να παραιτηθεί οικειοθελώς.
Επίσης του προτάθηκε η εκλογή του ως Μητροπολίτη στη Γεροντική Μητρόπολη Ηρακλείας, η οποία θεωρείται -σύμφωνα με το Σύνταγμα του Φαναρίου- επιφανής εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και κατ’ ακολουθία η εκλογή του σ’ αυτή λογίζεται ως εκκλησιαστική προαγωγή.
Τονίζεται ότι η Μητρόπολη Ηρακλείας ανήκει και αυτή ανάμεσα σ’ εκείνες τις Μητροπόλεις οι οποίες αποψιλώθηκαν από ποίμνιο κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και σήμερα υπάρχουν πλέον ως πάλαι ποτέ διαλάμψασες.
Ο τελευταίος Μητροπολίτης Γέρων Ηρακλείας ήταν ο Φώτιος, ο οποίος υπηρέτησε από τον Σεπτέμβριο του 1972 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2002 ως Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου, ενώ το 2002 προήχθη σε Μητροπολίτη Ηρακλείας. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 2007.
Οι λόγοι που υπαγόρευσαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να προβεί σ’ αυτή την κίνηση του, δηλαδή να προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο την εθελούσια παραίτησή του και την «αποχώρηση του εν ειρήνη» είναι πολλοί. Οι πιο κεντρικοί λόγοι είναι οι εξής:
Το προχωρημένο της ηλικίας του, καθότι ο Σεβασμιότατος οδεύει προς το 90ο έτος της ηλικίας του καίτοι βρίσκεται σε καλή υγεία κατ’ άμφω και δεύτερον η εν γένει παραλυτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με κορυφαίο θέμα την οικονομική της ύφεση. Πολλοί από τους αξιωματούχους της χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής ως πτώχευση, ενώ άλλοι μιλούν «για οικονομικά σκάνδαλα».
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι το έλλειμμα ξεπερνά τα 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος οικονομικός προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τα δέκα εννέα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου από τα $13,0 εκατομμύρια στα 30,0 εκατομμύρια δολάρια.
Διευκρινίζεται ότι σ’ αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ έτος χορηγίες των εκατομμυρίων από την «Ηγεσία των 100», ούτε και του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».
Υπό το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ανακοίνωσε στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που τον συνοδεύουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι κ. Ιερώνυμος –Τζέρη-Δημητρίου θα απομακρυνθεί από την Αρχιεπισκοπή. Ο κ. Δημητρίου ήταν επικεφαλής των διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων της Αρχιεπισκοπής κατά τα τελευταία 19 χρόνια, όσα δηλαδή και η Αρχιεπισκοπία του κ. Δημητρίου.
Ουδείς φαινόταν να γνωρίζει τι γινόταν στα οικονομικά πλην του κ. Τζέρη Δημητρίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, ενώ οι εκθέσεις και οι αναφορές που δίνονταν στις συνεδριάσεις του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων ήθελαν κάποιον μάντη να τις αποκωδικοποιήσει.
Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» ουδαμού στις οικονομικές εκθέσεις δεν φαίνεται το ποσό από την πώληση της οικίας του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου μέσα στην περίοπτη τοποθεσία του Country Club (Λέσχη) στο επιφανές προάστιο του Rye της Νέας Υόρκης. Η οικία πουλήθηκε όταν η αγορά των Ακινήτων βρισκόταν στα πλέον χαμηλά της επίπεδα.
Φυσικά η ευθύνη για το οικονομικό κατάντημα οφείλει να διαμοιρασθεί και στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου που δεν απαιτούσαν καθαρούς λογαριασμούς και ελέγχους, καθότι σε πλείστες των περιπτώσεων με λίγες εξαιρέσεις και στις δικές τους Μητροπόλεις ήταν και είναι ανεξέλεγκτοι, με υποτυπώδεις ελέγχους και γενικόλογες αναφορές.
Επί πλέον με τις υποχρεώσεις του της Αρχιεπισκοπής ο κ. Τζέρη Δημητρίου είχε και τη διαχείριση του ανεγειρόμενου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν.
Αναφορικά με την πόλη Ηράκλεια, τουρκιστί Marmara Ereğlisi, από την Πατριαρχική Γραμματολογία πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη στα παράλια της Προποντίδας. Ιδρύθηκε το 599 π.Χ. από αποίκους της Σάμου. Η αρχαία ονομασία της ήταν Πέρινθος. Ονομάστηκε Ηράκλεια κατά τον 4ο π. Χ. αιώνα προς τιμήν του Ηρακλή.
Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στην Ηράκλεια και την περιοχή του Βυζαντίου από τον Απόστολο Ανδρέα, ενώ εκεί μαρτύρησε το 177 μ.Χ. η Αγία Γλυκερία. Η Επισκοπή Ηρακλείας προήχθη σε Μητρόπολη γύρω στο 300. Μέχρι την ίδρυση της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας ο Επίσκοπος Βυζαντίου υπαγόταν στη Μητρόπολη Ηρακλείας.
Για το λόγο αυτό ο Μητροπολίτης Ηρακλείας χειροτονούσε και τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη και του παρέδιδε την ποιμαντορική ράβδο. Στα Τακτικά η Μητρόπολη Ηρακλείας κατέχει σταθερά την τρίτη θέση εκτός μιας περιπτώσεως. Συγκεκριμένα, στο Τακτικό του Λέοντος Ισαύου στα τέλη του 8ου αιώνα κατέχει την τέταρτη θέση διότι την τρίτη θέση κατέχει ο Κύπρου.
Υπό τον Μητροπολίτη Ηρακλείας τελούσαν διάφορες Επισκοπές όπως φαίνεται στα διάφορα Τακτικά. Από αυτές, άλλες καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν με τη Μητρόπολη Ηρακλείας, όπως π.χ. η Χαριουπόλεως και άλλες ανυψώθηκαν σε Μητροπόλεις όπως Καλλιουπόλεως-1901, Μυριοφύτου-1909, Γάνου-14ος αιώνας, Μετρών-1909, Τυρολόης-1907. Το 1702 ενώθηκε με τη Μητρόπολη Ηρακλείας η Αρχιεπισκοπή Ραιδεστού. Τότε η έδρα του Μητροπολίτη μεταφέρθηκε από την Ηράκλεια στη Ραιδεστό.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου