Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Δίνουν κουπόνια Βουλγαρίας αντί για μισθούς

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2017

Μεγάλες εταιρείες αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας με διατακτικές γευμάτων και σουπερμάρκετ

Φωτογραφία αρχείου
Δίνουν κουπόνια Βουλγαρίας αντί για μισθούς


Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μεγάλες εταιρείες αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σουπερμάρκετ. Μάλιστα διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν τάχα «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους».
Στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια που πλασάρουν συγκεκριμένες εταιρείες κουπονιών. Η δεύτερη νέα μόδα είναι οι προσλήψεις στη Βουλγαρία αλλά για εργασία στην Ελλάδα, και οι βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.
Σύμφωνα με τη νέα πρακτική, εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν έλληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό και ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία για εργαζομένους που απασχολούν στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες, αφού ούτε πληρωμή μισθού σε είδος επιτρέπεται, ούτε εργασία εντός της ελληνικής επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που καταγγέλλει αυτά τα περιστατικά καλεί το ΣΕΠΕ  σε συνεργασία με τις φορολογικές Αρχές και την Οικονομική Αστυνομία να αρχίσουν εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει του, διότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά απροστάτευτοι σε μια αγορά εργασίας πραγματική ζούγκλα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, «οι εργοδότες εφαρμόζουν  τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με "αντίδωρα". Εδώ και τώρα επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, ισχυρές εργασιακές σχέσεις, ισχυρούς εργαζομένους. Να μπει φραγμός και τέλος στην ασυδοσία».
Κι όλα αυτά καταγράφονται όταν σήμερα η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι πλήρως απορρυθμισμένη και επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η υψηλή ανεργία (1,5 εκατ. άνεργοι) αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά  τουλάχιστον 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά εργαζομένων, αυτήν των 300 ευρώ. Ενας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται σήμερα με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά).

Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πλέον η μία στις δύο προσλήψεις αφορά μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία με μισά μεροκάματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα:
n Ενας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
n 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα κ.λπ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
n 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι' αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου