Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Συμφωνία στο Eurogroup: «Ναι» της Αθήνας στα προληπτικά μέτρα.

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, 2017

Επιστρέφουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης


Του Κώστα Πουλακίδα & Αγγελικής Κουγιάννου

Σε συμφωνία κατέληξαν στο Eurogroup η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι θεσμοί θα επιστρέφουν «σε σύντομο χρονικό διάστημα» χωρίς να δώσει ημερομηνία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι συζητήσεις προχωρήσουν πέρα από την λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί το ΔΝΤ. Οι μεταρρυθμίσεις που είναι στο τραπέζι είναι η αγορά εργασίας, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Μόλις υπάρξει τεχνική συμφωνία, θα γίνει νέο Eurogroup για να επικυρωθεί η συμφωνία, χωρίς ωστόσο πάλι να δώσει ημερομηνία. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα αποφασιστούν α) τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και β) οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
To ΔΝΤ από την πλευρά του χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup, αλλά ζητά «περισσότερη πρόοδο».
Κανέναν νέο μέτρο λιτότητας - «Ναι» σε προνομοθέτηση
Το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο τονίζει η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι πέτυχε τον στόχο της που ήταν «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η Αθήνα κέρδισε όχι μόνο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1 Ιανουαρίου 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ουδέτερο.
Τα θετικά
Στα θετικά της συμφωνίας είναι:
  • η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τα εργασιακά (που πρέπει πάντως να προσδιοριστούν συγκεκριμένα από τα τεχνικά κλιμάκια)
  • η δέσμευση της Κομισιόν να εξαιρεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας.
Τι θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα μέτρα του 2019
Τι σημαίνει πρακτικά: Εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, όπως για παράδειγμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.
  • μείωση ΕΝΦΙΑ 35%-40% με συνολικό επανασχεδιασμό του και ΦΜΑΠ (φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας)
  • μείωση ΦΠΑ
-ενέργεια: στο 6% (από 13%)
-μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές: 13% (από 24%)
-βασικά είδη διατροφής: 13% (από 24%)
  • εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών: επανεξέταση
  • αύξηση στοχευμένων δαπανών για το κοινωνικό κράτος σε περίπτωση μείωσης κοινωνικών δαπανών
«Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η Ελλάδα «δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο». «Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», εξηγούν.
Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
Ντάισελμπλουμ: Θα προχωρήσουμε πέρα από την λιτότητα
Την ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από την λιτότητα και να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, υπάρχει μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα όπου το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών.
Ωστόσο, όπως είπε αργότερα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτό σημαίνει το τέλος της λιτότητας, είπε ότι «είμαι υπουργός Οικονομικών και δεν μπορώ να υποσχεθώ ποτέ το τέλος της λιτότητας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατεύθυνση από ότι στο παρελθόν».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες».
Μοσκοβισί: Φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας
Φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας «βλέπει» και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας: «H Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας». Όπως είπε, τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος έχουν σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά. «Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου«, είπε. Και συνέχισε: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου