Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Δικαστής καταφέρθηκε εναντίον του ιερέα Δημήτριου Ντόκου


Ο π. Ντόκος κατάγετε από το Dracut, Massachusetts



Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ. ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ. Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Μιλγουόκι – Ουισκόνσιν, ο δικαστής Jeffrey Conen καταφέρθηκε εναντίον του π. Δημήτριου Ντόκου για την παραβίαση της εμπιστοσύνης του εκκλησιάσματός του.
Ο δικαστής Conen είπε πως «πρόκειται για μία σοβαρή αλληλουχία γεγονότων που ένα μέλος του κλήρου χρησιμοποίησε και υπεξαίρεσε χρήματα τα οποία προορίζονταν για την εκκλησία. Πάντοτε έχω σοβαρό πρόβλημα με κάποιον που βρίσκεται σε εμπιστευτική θέση και ο οποίος την εκμεταλλεύεται για να κλέψει χρήματα».
Ο π. Ντόκος δεν ζήτησε συγνώμη την Τετάρτη στο δικαστήριο, όπως δεν ζήτησε ούτε πριν από ένα χρόνο όταν δήλωσε ενοχή για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από λογαριασμό Τραστ ηλικιωμένης ενορίτισσάς του. Οταν ο δικαστής Conen τον ρώτησε εάν επιθυμούσε να πει κάτι, απάντησε πως «απλώς είμαι ευγνώμων για τον χρόνο σας και τη λεπτότητά σας σ’ αυτό το θέμα».
Ο δικαστής, δέχθηκε, ωστόσο, τη μετατροπή της καταδίκης του ιερέα Δημητρίου Ντόκου, από κακούργημα (felony) που ήταν αρχικά, σε πταίσμα (misdemeanor), όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Chicago Tribune».
Υπογραμμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο π. Ντόκος εκπλήρωσε τους όρους της δοκιμαστικής του επιτήρησης (probation) διάρκειας ενός έτους, παροχής κοινωνικής υπηρεσίας 40 ημερών, πράγμα το οποίο έκανε στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Ανδρέα του Σικάγου.
Ο Ντόκος ο οποίος είναι ηλικίας 64 ετών καλείται να καταβάλλει το ποσό των $5.000 εντός ενός έτους. Ο π. Ντόκος τον Φεβρουάριο του 2016 είχε δηλώσει ενοχή στο δικαστήριο για υπεξαίρεση χρημάτων από τον λογαριασμό Τραστ της ηλικιωμένης ενορίτισσας του Μάργκαρετ Φρανζάκ, όταν υπηρετούσε ως ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι Ουισκόνσιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» απεκάλυψε τον Αύγουστο του 2013, πως η ηλικιωμένη ενορίτισσα Μάργκαρετ Φρανζάκ ίδρυσε Τραστ όταν ο π. Ντόκος υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν και τον όρισε διαχειριστή (trustee). Το Τραστ δημιουργήθηκε το έτος 2008.
Ο π. Ντόκος, σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Κ.» από το 2013 που διενήργησε τη σχετική έρευνα, όχι μόνο πλήρωσε δικούς του λογαριασμούς, αλλά έδωσε χρήματα και σε ιεράρχες. Οι Αρχές ξεκίνησαν την έρευνα έπειτα από καταγγελίες της κοινότητας του Μιλγουόκι.
Οπως προκύπτει από τα δεκάδες απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι προσπάθησε στην αρχή από μόνο του να εξιχνιάσει την υπόθεση του Τραστ, αλλά όταν έφτασε σε αδιέξοδα αποφασίστηκε να δοθούν όλα τα στοιχεία στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ουισκόνσιν, όπως και έγινε.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αείμνηστη Μάργκαρετ Φρανζάκ μεταβίβασε στο όνομα του π. Ντόκου διαμέρισμα στη Φλόριδα, το οποίο ο ίδιος στη συνέχεια φέρεται ότι πούλησε.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν στην κατοχή του «Ε.Κ.» από το 2013, συμπεριλαμβανομένων και αντίγραφων επιταγών, ο π. Ντόκος έγραψε την πρώτη επιταγή από το Τραστ στο όνομά του ποσού ύψους $5.000, ακολούθησαν κι άλλες επιταγές για πληρωμές σε πιστωτικές του κάρτες, καθώς και σε συγγενικά του πρόσωπα ποσών που φτάνουν τις $75.000.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η επιταγή επ’ ονόματί του των $5.000 δεν συνιστά παράβαση διότι μπορεί να δικαιολογηθεί ως αμοιβή του για τη διαχείριση του Τραστ, το οποίο φέρει τα ονόματα της κοινότητας του Ευαγγελισμού, το δικό του και της δωρήτριας Μάργκαρετ Φρανζάκ.
Συνάμα, όμως, όπως προκύπτει πάντοτε από τα έγγραφα, ο π. Ντόκος έδωσε επιταγές ύψους $7.200 στον Επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο, Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου χωρίς καμία ένδειξη που να εξηγεί για ποιο λόγο εδόθησαν.
Επίσης, έδωσε στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) Ταράσιο επιταγές συνολικού ύψους $10.000 χρησιμοποιώντας μάλιστα το κοσμικό του όνομα Πίτερ Αντον, καθώς επίσης και στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα Λούλια επιταγές συνολικού ύψους $4.500.
Ο Μητροπολίτης Νικήτας είναι διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια. Υπηρέτησε επί δέκα χρόνια Μητροπολίτης στο Χόνγκ Κονγκ, έφυγε από την Μητρόπολη, το Πατριαρχείο του άλλαξε τον τίτλο σε Μητροπολίτη Δαρδανελίων και διορίστηκε διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια.
Εν τω μεταξύ, ο π. Ντόκος μετετέθη αιφνιδίως έπειτα από 22 χρόνια ιερατείας από την κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μιλγουόκι Ουισκόνσιν, στην κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλένβιου του Ιλινόις, ενώ έγινε αμοιβαία μετάθεση με τον ιερέα Αντζελο Αρτεμάκη, ο οποίος υπηρετούσε στην κοινότητα Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη Σικάγου όχι μόνο δεν κινήθηκε από την αρχή για τον π. Ντόκο, αλλά απεναντίας προσπάθησε να τα συγκαλύψει με δική της εσωτερική έρευνα, η οποία δεν βρήκε τίποτε το επιλήψιμο σε βάρος του Ντόκου. Μόνο τότε ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος έθεσε σε αργία τον ιερέα Ντόκο, όταν έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία του Ουισκόνσιν έπειτα από ενδελεχή έρευνα ενός και πλέον έτους τον παρέπεμπε στη Δικαιοσύνη με τις κατηγορίες υπεξαίρεσης χρημάτων (felony theft) από Τραστ, όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου 2014, παραθέτοντας και αποκλειστικές δηλώσεις του βοηθού γενικού εισαγγελέα του Ουισκόνσιν, Ντέιβιντ Φέις.
Επειτα από τη δήλωση ενοχής στο δικαστήριο από τον π. Ντόκο, συνεκλήθη το Πνευματικό Δικαστήριο της Μητρόπολης Σικάγου και ως τιμωρία σύστησε ένα χρόνο αργία, πράγμα που δέχθηκε η Επαρχιακή Σύνοδος. Ηδη παρήλθε ο χρόνος της αργίας και από πρακτικής απόψεως μπορεί ο π. Ντόκος να διοριστεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε κοινότητα και να συνεχίσει την ιερατική του δράση.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου