Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κόκκινο χτυπάνε οι ελλείψεις στο ΕΣΥ

Σε αναγκαστική διακοπή των εφημεριών τους οδηγούνται νοσοκομειακές κλινικές λόγω της υποστελέχωσης

Η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, ιδίως της περιφέρειας, οδηγεί στο σταμάτημα των εφημεριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς
Κόκκινο χτυπάνε οι ελλείψεις στο ΕΣΥ
Στα νοσοκομεία ολοταχώς κατευθύνονται οι ασθενείς, εξαιτίας της κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ίδια ώρα η έλλειψη προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές) που πλήττει το ΕΣΥ οδηγεί κλινικές πρώτης γραμμής σε αναγκαστική διακοπή του προγράμματος εφημεριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό: η γυναικολογική - μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφημεριακή της λειτουργία έως το τέλος του μήνα. Οπως μάλιστα διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο συντονιστής - διευθυντής της κλινικής Γιάννης Κοσκοσάς, δεν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο: «Το ίδιο συμβαίνει κάθε μήνα τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών». Μάλιστα στην εν λόγω κλινική εκτός από τον Γιάννη Κοσκοσά υπηρετεί ακόμη ένας επικουρικός γιατρός. Οι ειδικοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι κοινός παρονομαστής για το σύνολο της περιφέρειας.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στο ίδιο νοσοκομείο για δέκα και πλέον ημέρες δεν θα εφημερεύουν επίσης η παιδιατρική, η νεφρολογική και η ορθοπεδική κλινική.
Αντίστοιχα, η παιδιατρική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας δεν θα δέχεται επείγοντα περιστατικά έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι το σύνολο των παιδιατρικών περιστατικών Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης θα καλύπτεται από την «ελλιπώς στελεχωμένη εφημεριακή παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου» στη Κοζάνη. Από την πλευρά της η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαβεβαιώνει ότι τα κενά στις παιδιατρικές κλινικές θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Πάντως, και παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για  προσλήψεις προσωπικού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος με την παράθεση σχετικών στοιχείων σκιαγραφεί μια αποκαρδιωτική εικόνα.
«Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 6.500 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και περίπου 20.000 νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη κι εάν δοθεί το πράσινο φως για προσλήψεις, αυτές δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν περάσει μια τετραετία» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος δε στους  3.200 διορισμούς με  12μηνες συμβάσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ επισημαίνει ότι  η «ανάσα» αυτή έχει ημερομηνία λήξης. 
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΕΔΥ. Στο μεταξύ, οι  αριθμοί εξηγούν και την εικόνα  ερήμωσης των ιατρείων και των εργαστηρίων που προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα.
Σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) μόλις 2.500 γιατροί, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ξεπερνούσε (στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ) τους 5.500 γιατρούς. Υπολογίζεται δε ότι λιγότερο από το 5% των παραπεμπτικών εκτελείται στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Σταδιακά όμως φαίνεται ότι στερεύει και η δεξαμενή των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών. «Υπολογίζεται ότι σήμερα είναι συμβεβλημένοι 5.000 ειδικευμένοι γιατροί. Ομως, βάσει των διεθνών προτύπων και  συνυπολογίζοντας τις πληθυσμικές ανάγκες, συμπεραίνεται ότι ο σχετικός αριθμός θα έπρεπε να είναι τριπλάσιος ώστε να καλύπτονται επαρκώς και χωρίς αναμονές οι 30 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών ετησίως» διευκρινίζει ο Μιχάλης Βλασταράκος.
Οπως άλλωστε ειπώθηκε κατά την τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, ο προϋπολογισμός του 2017 «περιορίζει τις προσδοκίες για την ανάταξη της υγείας που ασφυκτιά λειτουργικά και οργανωτικά».
Ενδεικτικό της οικονομικής ένδειας είναι και το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται σήμερα για την υγεία, το οποίο δεν ξεπερνά το 5%. «Είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες, την ασφάλεια και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που αγγίζει το 7%» σχολιάζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.
Υπό τις συνθήκες αυτές η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε απεργία για την Πέμπτη 2 Μαρτίου. Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου