Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017

Σε διελκυστίνδα εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση, για να κάνουν εκλογές οι Ευρωπαίοι χωρίς να κατηγορηθούν πως «έλιωσαν στη λιτότητα» την Ελλάδα, αλλά και για να μπορέσει η κυβέρνηση της Αθήνας να περάσει από τη Βουλή τα επώδυνα νέα μέτρα.
  • Κινητοποίηση της Αστυνομίας τη νύχτα σε γειτονιά της Κοζάνης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί από διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Καταφυγίου. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν το τετράγωνο και προσπάθησαν να πείσουν έναν άνδρα να παραδοθεί. Λίγο αργότερα, συνελήφθη.
  • Με την απολογία του κατηγορουμένου και τις αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του μέλος της Χρυσής Αυγής. Την ώρα της εκδίκασης θα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον δήμαρχο.
  • Τρεις θα είναι τελικά οι 24ωρες απεργίες στα Μέσα σταθερής τροχιας (μετρό-ΗΣΑΠ-τραμ), όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι. Η πρώτη απεργία την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου για να ακολουθήσουν νέες 24ωρες την Τετάρτη 1η Μαρτίου και την Παρασκευή 3 Μαρτίου.
  • Οι ανασκαφικές εργασίες του μετρό της Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου που είχαν διακοπεί από τις αρχές του 2015 ως τον Μάιο του 2016, θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές μελέτες.
  • Ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση της Energa - Hellas Power, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης, για το σύνολο των κατηγορουμένων.

Κόσμος

  • Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το λιμό που μαστίζει τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις τέσσερις χώρες.
  • Η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της Μαρίν Λεπέν κατηγορείται για απόκρυψη κατάχρησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται με επίκεντρο τις υποψίες για εικονικές θέσεις εργασίας που κάλυπταν στελέχη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή αυτών, όπως μεταδίδουν Reuters και AFP επικαλούμενα δικαστικές πηγές.
  • Ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τους όρους που του έθεσε ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού προκειμένου να του προσφέρει την στήριξή του στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ασυνήθιστη απάντηση» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπαϊρού προτείνοντας συμμαχία.
  • Τέλος στη ζωή του έβαλε Μεξικανός μία ώρα αφότου απελάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 45χρονος Γουαδαλούπε Ολίβας Βαλένθια πήδηξε από γέφυρα στα σύνορα. Εντοπίστηκε αναίσθητος δίπλα σε μία πλαστική τσάντα με τα υπάρχοντά του και εξέπνευσε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Το τραγικό περιστατικό σημειώνεται την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ εκδίδει νέες οδηγίες για τη μετανάστευση και τη συνοριακή ασφάλεια που «μεταφράζονται» σε μαζικές απελάσεις.
  • Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε ανάπηρη μαθήτρια από το Μίσιγκαν, το σχολείο της οποίας αρνούνταν να της επιτρέψει να έχει στην τάξη μαζί της τον εκπαιδευμένο σκύλο-συνοδό της. Με την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθίσταται ευκολότερο πλέον σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι ενάγοντες να προσφεύγουν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια και να διεκδικούν αποζημίωση για διακρίσεις σε βάρος τους.

Οικονομία

  • Ενώπιος ενωπίω ήλθε στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει για μία ακόμη φορά τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προκαλούν «σημαντικές οικονομικές, αλλά και πολιτικές στρεβλώσεις σε όλη την Ευρωζώνη». Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης και νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
  • Πιστή στη γραμμή ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι «κούρεμα» επί του παρόντος, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
  • Την παραίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλαν ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Α' Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Ανεξάρτητο Mέλος, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, Β' Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος και η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος και CLO.
  • Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
  • Η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για τη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας. Μιλώντας για θετικές ενδείξεις, λέει ότι πλέον μπορει βάσιμα να υποστηριχθεί ότι η οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει, σχετικά σύντομα, σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά κάτι όμως -τονίζει- που σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογεί «επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών».

Αθλητισμός

  • Δύο αλλαγές του Μαξ Αλέγκρι έκριναν τον αγώνα στο «Ντραγκάο» κι έδωσαν τη νίκη στη Γιουβέντους με 2-0 απέναντι στην Πόρτο, καθιστώντας τη ρεβάνς της 14ης Μαρτίου στο Τορίνο τυπική διαδικασία. Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους «8» της διοργάνωσης έκανε η Σεβίλη, η οποία νίκησε με 2-1 την Λέστερ στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τους «16» της διοργάνωσης.
  • Το «τρένο» της επιστροφής στην Super League απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο για τον Αρη, καθώς στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής για την Football League, οι «κίτρινοι» απέσπασαν «λευκή» ισοπαλία στην Σπάρτη από την ομώνυμη ομάδα. Παράλληλα, ο ΟΦΗ πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Αιγινιακού με 1-0, ενώ βαθμολογική απώλεια είχε ο Αγροτικός Αστέρας, που έμεινε στο 0-0 με τον Πανελευσινιακό στον Εύοσμο.
  • «Φωτιά» έβαλε στο ισπανικό πρωτάθλημα η Βαλένθια μετά τη σημερινή μεγάλη νίκη με 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μεστάγια», σε εξ αναβολής αναμέτρηση της 16ης αγωνιστικής. Αφενός μεν οι «νυχτερίδες» εξασφάλισαν -ουσιαστικά- την παραμονή τους στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, αφετέρου, δε, μετά την ήττα αυτή οι «μερένγκες» αισθάνονται ακόμη πιο... καυτή την ανάσα της Μπαρτσελόνα, αν κι έχουν ακόμη ένα ματς λιγότερο.
  • Σημαντική ισοπαλία απέσπασε ο ΠΑΟΚ στο Γκεζελκίρχεν και την έδρα της Σάλκε από την γηπεδούχο ομάδα με 1-1 μετά από ενθαρρυντική παρουσία και καλή εμφάνιση, που όμως δεν ήταν αρκετή να ζωντανέψει το όνειρο της πρόκρισης μετά το 0-3 του πρώτου αγώνα στην Θεσσαλονίκη. Συμπερασματικά ο ΠΑΟΚ έχασε την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, όπου σεβάστηκε και φοβήθηκε την Σάλκε περισσότερο του δέοντος και τελικά το πλήρωσε. Ο «δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να κρατήσει πολλά θετικά από τη φετινή ευρωπαϊκή σεζόν, όπως οι εκτός έδρας ισοπαλίες με Άγιακ και Σάλκε, καθώς και το μεγάλο «διπλό» στην έδρα της Φιορεντίνα.
  • Τη στήριξή τους στον αγώνα κατά της ομοφοβίας αποφάσισαν να εκφράσουν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Δανίας, και μάλιστα εμπράκτως. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο διεθνής αμυντικός της Κοπεγχάγης, Ματίας Γιόργκενσεν, ο ίδιος και οι συμπαίκτες του αποφάσισαν να διαθέσουν ποσό 667.000 κορωνών (περίπου 90.000 ευρώ), το οποίο εισέπραξαν από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, για να χρηματοδοτήσουν καμπάνια κατά της ομοφοβίας, ενώ η εκστρατεία τους θα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου