Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Norman Atlantic: Νεκρός Ελληνας που έπεσε στη θάλασσα - διασώθηκαν 167

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου, 2014

Δραματική τροπή έλαβαν το βράδυ της Κυριακής οι προσπάθειες για τη διάσωση εκατοντάδων επιβατών που παραμένουν από τα ξημερώματα εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic, καθώς ένας έλληνας επιβάτης έχασε τη ζωή του πέφτοντας στη θάλασσα.

Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει η πληροφορία που μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Α' μηχανικός του πλοίου εγκατέλειψε το πόστο του και μεταφέρθηκε στην Ιταλία μαζί με άλλους διασωθέντες.
Ενας έλληνας επιβάτης, ο Γιώργος Δούλης, που βρισκόταν στο πλοίο Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στη θάλασσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας βρισκόταν στο πλοίο μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα Δούλη και ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε γλίστρα-τσουλήθρα που καταλήγει σε πλωτή φουσκωτή σχεδία ώστε να μεταφερθούν σε άλλο πλοίο. Όμως για άγνωστο λόγο, ο άντρας κατέληξε μέσα στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του. Η διασωθείσα  μεταφέρθηκε στο Πρίντεζι της Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή, και καθώς το σκοτάδι έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης, οι 312 άνθρωποι που παραμένουν στο πλοίο ζουν εφιαλτικές ώρες, εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες, το κρύο, την έλλειψη τροφής.
Η φωτιά που έχει κάψει μεγάλο μέρος του καραβιού εξακολουθεί να μαίνεται αν και υπό έλεγχο, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης. Η τιτάνια επιχείρηση διάσωσης θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όλο το βράδυ. «Θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ήδη ένα ρυμουλκό έχει πλευρίσει το Norman Atlantic και όπως ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, υπάρχει πρόθεση από τη Ρώμη, το πλοίο να ρυμουλκηθεί στο Πρίντεζι, σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων στη Ρώμη, που έχει και τον πρώτο λόγο στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία στις ελληνικές Αρχές οι οποίες προκρίνουν τη λύση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στις αλβανικές ακτές που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση απ' ότι οι ιταλικές.

Εμπόδιο η σφοδρή καταιγίδα
Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Mega, στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο, μαίνεται σφοδρή καταιγίδα με αποτέλεσμα τα επτά ελληνικά Super Puma που βρίσκονται στην Κέρκυρα και το Άκτιο, να μην μπορούν να προσεγγίσουν το Norman Atlantic για να απεγκλωβίσουν επιβάτες.
Μάλιστα, το πλοίο έχει λάβει κλίση επτά μοιρών, όπως είπε ο υπουργός, εξαιτίας του νερού που ρίχτηκε από παρακείμενα σκάφη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ωστόσο, αυτή η κλίση κατά τον κ. Ν. Δένδια, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευστάθεια του πλοίου.
Τα Super Puma μπορούν να μεταφέρουν 6-7 ανθρώπους και αν καταφέρουν να φθάσουν στο πλοίο μόλις κοπάσει η καταιγίδα, τότε, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, ο ρυθμός διάσωσης των επιβατών θα επιταχυνθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ελικόπτερα δεν έχουν πρόβλημα να επιχειρούν το βράδυ και πως όλοι τώρα περιμένουν να κοπάσει η καταιγίδα.

Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.
Το Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visemar di Navigazione SRl» και ήταν  ναυλωμένο από την «ΑΝΕΚ». Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.
Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης. Mέχρι  τις 18.00 της Κυριακής, είχαν διασώσει από το φλεγόμενο πλοίο 167 επιβάτες από τους οποίους, τουλάχιστον 30 Έλληνες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, από τους 161 διασωθέντες επιβάτες, 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, 39 στο  Aby Jeannette και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus. Στο συγκεκριμένο πλοίο, βρίσκονται και τουλάχιστον 25 Έλληνες.
Ο κ.Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι 9 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένας ακόμη σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι. Ανάμεσα στους εννέα
Ανάμεσά στους εννέα διασωθέντες είναι και τρεις Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας. Υπάρχουν επίσης τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic και μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.
Γύρω στις τέσσερις το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να φτάσει, στο λιμάνι του Πρίντεζι, το πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των διασωθέντων του Norman Atlantic.
 Εντολή να συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο έλαβε λίγο πριν τις 15.30 και ένα ελληνικό Super Puma. Το ελικόπτερο μετέφερε 10 Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβαίνοντες του Norman Atlantic στο πλοίο Cruise Europe.  Στην περιοχή έφθασε και δεύτερο Super Puma για να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου