Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Norman Atlantic: Δέκα οι νεκροί, φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους

Σε φορτηγό που μετέφερε λάδι αποδίδουν την έκταση της πυρκαγιάς τα ιταλικά ΜΜΕΔευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, 2014





Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - AP
Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - EPA
Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - AP
Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - AP
Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - AP
TO NORMAN ATLANTIC ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΛΟΙΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) 
AP 
Το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic - AP
Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών - REUTERS
Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών - EPA
Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών - REUTERS
Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει η τραγωδία στο πλοίο Norman Atlantic καθώς ο αριθμός των νεκρών επιβατών ανήλθε στους Δέκα (όπως επιβεβαιώνουν οι ιταλικές Αρχές), ενώ εκφράζονται φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους.
Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714, 210-4191316, 213 1371042, 213 1371036.
«Αμφιβάλλω ότι η λίστα των επιβατών του Norman Atlantic είναι σωστή», είπε το βράδυ της Δευτέρας στο Mega ο υπουργός Eμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που μιλούν για αλαλούμ με τους αγνοούμενους του μοιραίου πλοίου, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.
«Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των διασωθέντων, είπε ακόμα ο υπουργός, ώστε να ενημερώσουμε τους συγγενείς των επιβατών που περιμένουν ακόμα να μάθουν τι γίνονται οι δικοί τους άνθρωποι.
»Μέχρι τώρα κύριο μέλημά μας ήταν να εκκενωθεί το πλοίο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες στο θαλάσσιο πεδίο».
Πάντως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως στην πλευρά της Ιταλίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης επικρατεί σύγχυση και ασάφεια, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το C-130 που έφυγε από το Λέτσε αρχικά για το Μπάρι και τελικά για την Ελευσίνα:
«Αρχικά υπήρχε η ενημέρωση πως σε αυτό επιβαίνουν 17 διασωθέντες, τελικά πρόκειται για 20 άτομα, τα ονόματα των οποίων μέχρι τώρα δεν είχαμε» είπε ο υπουργός στο δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ο υπουργός Ναυτιλίας απέφυγε να αναφέρει τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της εταιρίας και μόνο (της ΑΝΕΚ) να καταστήσει τον κατάλογο των επιβατών.
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο μεταξύ, βρίσκεται δεμένο αυτήν την ώρα το Cruise Europa με 69 διασωθέντες από το Norman Atlantic. Μεταξύ των διασωθέντων είναι 38 Έλληνες.
Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίπου στις 19:30 και αυτήν την ώρα ανεβαίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους διασωθέντες χρειάζονται να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο. Επί τόπου βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Στο λιμάνι περιμένουν συγγενείς και φίλοι διασωθέντων, προκειμένου να παραλάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έζησαν δραματικές στιγμές όταν στο Norman Atlantic ξέσπασε φωτιά και έμεινε ακυβέρνητο εν μέσω ιδιαίτερα άσχημων καιρικών συνθηκών.
Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 7 μ.μ. η υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι και ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί είναι οκτώ.
Η σύγχυση που επικρατεί ώς προς τον αριθμό των διασωθέντων και των αγνοουμένων φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός: Δήλωσε ότι «σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων από το κατάστρωμα του πλοίου, από όπου διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα».
Με αυτό το δεδομένο, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιβαίνοντες στο Norman Atlantic ήταν 478 σύμφωνα με την ΑΝΕΚ, ο αριθμός των αγνοουμένων φτάνει τους 38.
Ωστόσο, οι δύο ιταλοί υπουργοί έκαναν λόγο για 427 διασωθέντες. Ο Μαουρίτσιο Λούπι δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες για το αν υπάρχουν αγνοούμενοι», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί κάποιοι να αγόρασαν εισιτήριο για να ταξιδέψουν με το πλοίο, αλλά τελικά δεν επιβιβάστηκαν (υπονοώντας ότι ο πραγματικός αριθμός των επιβαινόντων δεν ήταν 478, όπως ανακοίνωσε η ΑΝΕΚ).
«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ιταλικής Ακτοφυλακής, με ιδιαίτερη έμφαση στο γκαράζ, απ' όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Το ελληνικό Αρχηγείο του Λιμενικού πρότεινε στους Ιταλούς την αποστολή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες εντός του πλοίου.
Τα Κέντρα Ερευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.
Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν τέσσερα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού, καθώς και η φρεγάτα Ναβαρίνο, ενώ στη Ρώμη μεταβαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.


Περατώθηκε η επιχείρηση διάσωσης στο κατάστρωμα
Ηδη από το μεσημέρι της Δευτέρας τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, όσο και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είχαν ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic».
Παράλληλα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης αποδέσμευσε τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης, ανακοίνωσε ότι, εκτός από τον επιβάτη Γιώργο Δούλη που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής πέφτοντας στη θάλασσα, άλλοι τέσσερις άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι είναι νεκροί, καθώς οι σοροί τους εντοπίστηκαν στη θάλασσα.
Στη συνέχεια η ιταλική Ακτοφυλακή ανακοίνωση ότι υπάρχουν άλλοι δύο νεκροί.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εθνικότητα των θυμάτων, αν τυχόν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο, ούτε και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τις ζωές τους.
Το πρωί ελικόπτερο «Sikorsky» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε εννέα έλληνες επιβαίνοντες από το Norman Atlantic.
Δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν σε ελικοφόρο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι επτά μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Οι τέσσερις φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες και οι υπόλοιποι τρεις έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.
Στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, για τον συντονισμό των ενεργειών υποδοχής διασωθέντων του πλοίου.
Παράλληλα, στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί το πλοίο Spirit of Piraeus, που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Ανάμεσά τους είναι 27 Eλληνες και τρία παιδιά.
Ολοι είναι καλά στην υγεία τους και μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Ερευνα από την εισαγγελία του Μπάρι
Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.
Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.
Στο μεταξύ, τα ξημερώματα σταμάτησε η μετεπιβίβαση επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.
Μέχρι τώρα τρεις φορές έχει αποτύχει η προσπάθεια ρυμουλκού πλοίου από την Ιταλία να ρυμουλκήσει το Norman Atlantic και η διαδικασία έχει σταματήσει προσωρινά.
Η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.
Ενας έλληνας επιβάτης, ο Γιώργος Δούλης, που βρισκόταν στο πλοίο Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στη θάλασσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας βρισκόταν στο πλοίο μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα Δούλη και ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε γλίστρα-τσουλήθρα που καταλήγει σε πλωτή φουσκωτή σχεδία ώστε να μεταφερθούν σε άλλο πλοίο. Όμως για άγνωστο λόγο, ο άντρας κατέληξε μέσα στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του. Η διασωθείσα  μεταφέρθηκε στο Μπρίντεζι της Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή, και καθώς το σκοτάδι δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης, οι εκατοντάδες άνθρωποι που παρέμεναν στο πλοίο ζούσαν εφιαλτικές ώρες, εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες, το κρύο και την έλλειψη τροφής.
Η φωτιά που έχει κάψει μεγάλο μέρος του καραβιού ετέθη υπό έλεγχο, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, αν και πυκνοί λευκοί καπνοί ήταν από μακριά ορατοί.
Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση, στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και 40 μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.
Η τιτάνια επιχείρηση διάσωσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη όλο το βράδυ. «Θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Οι καιρικές συνθήκες σημείωσαν μικρή βελτίωση τη νύχτα, γεγονός που επέτρεψε τη συνέχεια της επιχείρησης διάσωσης.
Ενα ρυμουλκό πλεύρισε το Norman Atlantic. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της ρυμούλκησης έσπασε ο κάβος και έγινε νέα απόπειρα. Κατά τις 3 π.μ., άρχισε η μετεπιβίβαση των επιβαινόντων του Norman Atlantic σε ιταλικό πολεμικό πλοίο αλλά αυτό, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως επτά μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή, δεν συνεχίστηκε και άρχισε ξανά η αργή επιχείρηση διάσωσης από αέρος.
Οπως ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, το βράδυ διατυπώθηκε η πρόθεση από τις ιταλικές αρχές το πλοίο να ρυμουλκηθεί στο Μπρίντεζι, σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων στη Ρώμη, που έχει και τον πρώτο λόγο στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή προκάλεσε δυσφορία στις ελληνικές Αρχές οι οποίες προκρίνουν τη λύση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στις αλβανικές ακτές που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση απ' ότι οι ιταλικές. Τελικά λίγο πριν από τις 11 μ.μ. οριστικοποιήθηκε ότι το καράβι θα ρυθμουλκηθεί προς την Ιταλία.
Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε και η πληροφορία που μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο κυβερνήτης και ο Α' μηχανικός του πλοίου εγκατέλειψαν το πόστο τους και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία μαζί με άλλους διασωθέντες. Ωστόσο τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαίωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου