Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕλλάδαΤρίτη, 30 Δεκεμβρίου, 2014

Στην πτώση του χρηματιστηρίου αξιών Αθηνών και τη νέα άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρονται δημοσιεύματα διεθνών οικονομικών μέσων ενημέρωσης.

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι «η αποτυχία των ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της».
Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ  όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».
Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο.
Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν σήμερα μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση – που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας – ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».
«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
«Στην ψηφοφορία για τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας απέτυχε και στον τρίτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασε νέες εκλογές» γράφει το Spiegel στο πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική πύλη του -η είδηση των εκλογών είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα γερμανικά μέσα.
«Όχι μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και η ΕΕ, είχαν προειδοποιήσει» κατά των εκλογών, λέει το Spiegel προσθέτοντας ότι «φοβούνται θρίαμβο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις».
«Το κόμμα απορρίπτει σφοδρά τη λιτότητα που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας» αναφέρεται στο κείμενο και γίνεται αναφορά στη βουτιά των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
«Οι Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα Βουλή» γράφει η FAZ λέγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «μπροστά σε στροφή προς τα αριστερά».
Η Suddeutsche Zeitung με τη σειρά της σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας και σε εκτενές της άρθρο τονίζει τη δήλωση-προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αναμένει τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων μετά τις κάλπες.
«Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της» έχει δηλώσει ο Σόιμπλε. Εάν θα γίνει αυτό ωστόσο δεν είναι σίγουρο γιατί στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου λιτότητας και κούρεμα του χρέους, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung.
«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.
«Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση.
Σε δεύτερο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Επιστρέφει η κρίση του ευρώ;», η Handelsblatt αναφέρεται στο ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών «να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».
«Η υπό ευρωκρίση Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών. Ο πρώην επίτροπος δεν πέτυχε ως προεδρικός υποψήφιος την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων. [...] Στις χρηματαγορές δημιούργησε αυτό αναστάτωση, διότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το επικριτικό προς τις μεταρρυθμίσεις κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επενδυτές βλέπουν ήδη να επιστρέφει η ευρωκρίση» σημειώνει το δημοσίευμα.
Η τελική ψήφος θεωρείται μεγάλο πισωγύρισμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και τις χώρες της ευρωζώνης που εργάστηκαν σκληρά για να επαναφέρουν την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού το 2010, γράφει το BBC σημειώνοντας επίσης την σχετική προειδοποίηση Σόιμπλε, καθώς και την πτώση του Χρηματιστηρίου.
Με live feed μεταδίδει την πολιτική επικαιρότητα από την Ελλάδα ο βρετανικός Guardian αναφέροντας ότι οι αναλυτές κοιτούν την γυάλινη σφαίρα αναλογιζόμενοι τι θα σημάνει η ελληνική ψήφος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και επισημαίνοντας ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης.
Πρώτη είδηση έγινε η προσφυγή της Ελλάδας σε πρόωρες εκλογές στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, η οποία σημειώνει την «βουτιά» του Χρηματιστηρίου καθώς «οι αγορές περιμένουν την άφιξη στην εξουσία ενός κόμματος κατά της λιτότητας».
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά περισσότερο από 11%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε στο πρώτο τηλεγράφημά του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Times καταγράφουν τις εξελίξεις αναφέροντας ότι δεν έχει προκληθεί αίσθηση πανικού ανάλογη του 2012 όταν διαφαινόταν πως η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και να κλυδωνίσει την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, «η προοπτική των εκλογών έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας καθώς ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τα μνημόνια και να επιδιώξει διαγραφή του τεράστιου χρέους, αναμένεται να νικήσει», γράφουν οι NY Times.
Η εφημερίδα, όπως και άλλα μέσα, σημειώνει τη μείωση του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εντείνεται η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας.
Εκτενής κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων και στον ιταλικό Τύπο.
«Η Ελλάδα δονεί και πάλι την Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα La Repubblica αναφερόμενη στην ύστατη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Για «Πρωτοχρονιά αμφιβολιών και φόβων» γράφει η Corriere della Sera, «η Ευρώπη ανησυχεί, κατρακυλά το Χρηματιστήριο» ο τίτλος της Stampa.
Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L' Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σημειώνεται ότι οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Σημειώνει και αυτή την προειδοποίηση Σόιμπλε, και αναφέρει επίσης ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου