Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Αντικαπνιστική εκστρατεία Γεωργίου Μπεχράκη για να σωθούν τα παιδιά της Ελλάδος

Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου, 2014

Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας & το Ημερήσιο Σχολείο του Lowell

Toυ Θεόδωρου Καλμούκου
GEORGE D. BEHRAKIS

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μπεχράκης είπε ότι «όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στην Ελλάδα και λόγω των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας έμεινα σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο στην Κηφισιά. Μία μέρα πρωί περπάτησα γύρω στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο κι έτυχε να περάσω μπροστά από ένα σχολείο οπότε είδα δύο μαυροντυμένες γυναίκες να δίνουν δωρεάν τσιγάρα σε μικρά κορίτσια. Τις πλησίασα διότι ήθελα να δω τι έκαναν, δεν μιλούσαν ούτε Ελληνικά, ούτε Αγγλικά, αλλά μοίραζαν τσιγάρα σε κοριτσάκια 11 και 12 χρονών. Τηλεφώνησα στον εξάδελφό μου τον Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος είναι γιατρός πνευμονολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και τον ρώτησα τι γίνεται εδώ; Επιτρέπει η κυβέρνηση σε αλλοδαπούς να μοιράζουν τσιγάρα σε μικρά κορίτσια και αγόρια; Θα αντιμετωπίσετε μεγάλη καταστροφή στα επόμενα τριάντα χρόνια. Εσύ που είσαι γιατρός γνωρίζεις ότι το 80% του καρκίνου των πνευμόνων προέρχεται από το κάπνισμα των τσιγάρων. Αυτά τα παιδιά θα καπνίζουν κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια και θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι».ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από την πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης έχει ξεκινήσει μία ιερή και πατριωτική αποστολή τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά της Ελλάδος από θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Εχει αφιερώσει αρκετό χρόνο πηγαινοερχόμενος στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έξι χρόνια κι έχει ξοδέψει πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια σε μία συστηματική εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος στοχεύοντας στους Ελληνες μαθητές και μαθήτριες στην προσπάθειά του να τους πείσει να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το αρχίσουν ποτέ.
Ο κ. Μπεχράκης έχει εκδώσει μία σειρά από μικρά βιβλία με γενικό τίτλο «Η αλήθεια για το κάπνισμα», των οποίων έχει χρηματοδοτήσει τη συγγραφή, την έκδοση και τη συνεχή διανομή τους. Είναι μικρού μεγέθους πληροφοριακά πονήματα σε κατανοητή και εύληπτη γλώσσα και δομή. Μερικά από αυτά τα βιβλία ονομάζονται «παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» και «μαθαίνω να μην καπνίζω».
Επίσης, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και για τους ενήλικες που καπνίζουν και ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Προς τούτο χρηματοδότησε την έκδοση ενός βιβλίου στο εξώφυλλο του οποίου υπάρχει η φωτογραφία μιας νέας μητέρας φιλώντας το νεογέννητό της παιδάκι, με τίτλο, «Επειδή σ’ αγαπώ δεν καπνίζω». Βασικά είναι ένας οδηγός αυτοβοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπεχράκης κινητοποίησε τις γνώσεις του, τις γνωριμίες του και τα χρήματά του και ξεκίνησε την εκστρατεία. Είπε πως «αναζήτησα τη βοήθεια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ήλθαν στην Ελλάδα και άρχισαν ένα πρόγραμμα κάνοντας διαλέξεις στους μαθητές στα σχολεία» και τόνισε πως «η αντίδραση ήταν εξαιρετική».
Στην ερώτηση αν αξίζει ο κόπος και η διάθεση των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων γι’ αυτήν την προσπάθεια, είπε ότι «και βέβαια αξίζει διότι αισθάνομαι πολύ άνετα βοηθώντας αυτά τα παιδιά». Εξήγησε, πως «πηγαίνω στην Ελλάδα δύο ή τρεις φορές το χρόνο, αλλά τους συγκεντρώνουμε όλους μαζί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 800 με 900 παιδιά μέσα σε μία μεγάλη αίθουσα. Τους μιλούμε και στη συνέχεια τους δίνουμε χρηματικά βραβεία για έργα τέχνης, όπως π.χ. πώς θα φαίνονται εάν αρχίσουν να καπνίζουν. Κάνουν ζωγραφική κι έχομε καθιερώσει βραβεία για τους καλύτερους καλλιτέχνες ζωγράφους». Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε πως «είμαι πολύ εντυπωσιασμένος μ’ αυτά τα παιδιά, τα ελληνόπουλα. Είναι πολύ επιδεκτικά μαθήσεως και έχουν γνώσεις».
Ο κ. Μπεχράκης ανησυχεί πολύ για την οικονομία, αλλά και για τη γενικότερη πορεία της Ελλάδος. Είπε πως «ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι χωρίς εργασία. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες διότι δεν μπορούν να βρουν εργασία. Εχω μείνει κατάπληκτος από τον μεγάλο αριθμό γιατρών που έχουν φύγει από την Ελλάδα. Ξέρω ότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με το χρέος με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά όταν αρχίσεις και περικόπτεις τις συντάξεις, στερείς τη ζωή από τους ανθρώπους και αυτονόητα οι άνθρωποι θα εξοργιστούν πολύ, απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο».
BEHRAKIS DSC_2326Επισήμανε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής διερωτώμενος «πληρώνουν όλοι τους φόρους τους όπως κάνουμε εμείς εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Μερικοί πληρώνουν, αλλά μερικοί όχι κι αυτό νομίζω ότι είναι ένα βασικό πρόβλημα». Είπε ακόμα πως «νόμιζα ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα κινείτο εναντίον των φοροφυγάδων και απορώ γιατί δεν το έχει κάνει. Προσπάθησε, αλλά εάν η Φορολογική σου Υπηρεσία δεν είναι καλή, την διαλύεις και διορίζεις καινούργιους ανθρώπους. Πρέπει να είσαι κυβέρνηση από τον λαό και για τον λαό».
Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε επίσης πως «υπάρχουν δύο μερίδες ανθρώπων στην Ελλάδα, εκείνοι που έχουν και εκείνοι που δεν έχουν. Βλέπεις τα εστιατόρια γεμάτα από τη μια και από την άλλη ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα πολύ απαραίτητα».
Οταν τον ρωτήσαμε αν θα δίνατε μία συμβουλή στον κ. Σαμαρά ποια θα ήταν αυτή, απάντησε πως «θα πρέπει να φέρετε βιομηχανίες στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους. Ο δημοσιοϋπαλληλισμός δεν είναι η λύση, δεν μπορούν όλοι να εργάζονται για την κυβέρνηση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδεατή τοποθεσία, ο καιρός της είναι θαυμάσιος, οι παραλίες φανταστικές» και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι ο τόπος για μία άνετη ζωή, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις εκεί».
Ο κ. Μπεχράκης είναι ένας από τους μεγάλους δωρητές της Εκκλησίας στην Αμερική, ενώ είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Είπε πως «η Εκκλησία οφείλει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο διότι είμαστε σήμερα στην πέμπτη γενιά των μεταναστών. Κάποιες κοινότητες είναι πολύ επιτυχημένες, μερικές άλλες δεν είναι και τόσο επιτυχημένες και μερικές είναι έτοιμες να κλείσουν. Το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη παιδείας» και εξήγησε «όχι μόνο για τους ιερείς, αλλά επίσης και για τους αξιωματούχους της Εκκλησίας. Είναι αμφίδρομη πορεία, δεν είναι μόνο ο ιερεύς, αλλά είναι και τα κοινοτικά συμβούλια, διότι και αυτοί πρέπει να είναι ηγέτες».
Η δική του κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Λόουελ και το Ημερήσιο Σχολείο της στο οποίο σπούδασε ο ίδιος, τα αδέλφια του και τα παιδιά του και το οποίο είναι το μοναδικό στη Νέα Αγγλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι αριθμοί τους φθίνουν. Ο κ. Μπεχράκης είπε πως «όταν ήμουν πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου είχαμε 1.400 οικογένειες, σήμερα είναι κάτω στις 500 κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρέπει να συγκεντρωθούν τα παιδιά». Στην ερώτηση ποιος θα κάνει κάτι τέτοιο, είπε «ο ιερέας και το κοινοτικό συμβούλιο» και συμπλήρωσε «πρέπει να βγουν έξω και να χτυπήσουν πόρτες, πρέπει να εργασθούν».
Υπογράμμισε ακόμα πως «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα. Δεν έχω άμεση συμμετοχή στα πράγματα του σχολείου, αλλά εάν δεν έχουν τουλάχιστον 130 μαθητές το κόστος είναι αστρονομικό και αιμορραγούν την εκκλησία. Δεν μπορούμε να ζητούμε από τους ίδιους ενορίτες να υποστηρίζουν τα ίδια λάθη και ελλείμματα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο, σημείωσε ότι «έχει δείξει ενδιαφέρον, αλλά αφήνει την τοπική κοινότητα να διαχειριστεί το θέμα. Εχει 65 κοινότητες στη Νέα Αγγλία να φροντίσει». Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως ο Μεθόδιος έχει ένα μόνο ένα Ημερήσιο Σχολείο στη Μητρόπολή του, ο κ. Μπεχράκης, τόνισε «σωστά, έχει μόνο ένα σχολείο, αλλά αυτός είναι ο ηγέτης της Μητρόπολης και εξαρτάται από τον ίδιον να παίρνει αυτές τις αποφάσεις για το τι θα κάνει».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου