Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου, 2014

Σταθερές παραμένουν οι τιμές του ελαιολάδου στην Δυτική Μεσσηνία και την Τριφυλία ενώ μόνο σε Γαργαλιάνους, Βάλτα που εντοπίζεται μεγάλη παραγωγή οι τοπικοί συνεταιρισμοί αγοράζουν με 3,20-3,25 ευρώ το λάδι
Στην αγορά της Τριφυλίας επικρατεί αυτοσυγκράτηση όπως δηλώνουν παραγωγοί.
O κ. Σωτήρης Λιακόπουλος τόνισε ότι προ 10ετίας είχε τιμές πολύ καλές τιμές αλλά από τότε πήρε την κατρακύλα φτάνοντας τα 2 ευρώ οπότε είναι ασύμφορο να το καλλιεργείς, ενώ η επιδότηση δεν βοήθησε να στηριχθεί η μονοκαλλιέργεια εκτιμώντας ότι η τιμή πρέπει να ήταν πάνω από τα 3,50 ευρώ τουλάχιστον για να πάρει την πραγματική του αξία σε σχέση με τις δραχμές- ευρώ. Σήμερα πρόσθεσε ότι τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί σε μεγάλα επίπεδα τα τελευταία χρόνια οπότε είναι δύσκολο για να τον καταναλωτή να αγοράζει ακριβό λάδι αλλά και για τους καλλιεργητές είναι εξίσου δύσκολα. Συμπλήρωσε ότι το εισόδημα του αγρότη εξαρτάται από τις τιμές ενώ οι νέοι αγρότες για να ασχοληθούν πρέπει να έχουν κέρδος για να σταθεροποιηθούν στην καλλιέργεια.
Ο κ. Νίκος εκτιμά ότι οι νέοι δεν ασχολούνται αρκετά αφού στο παρελθόν τα ελαιόδεντρα είχαν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να καταλήγουν καυσόξυλα ενώ για να έχει μέλλον η καλλιέργεια πρέπει να μειωθούν τα έξοδα. Επίσης είπε ότι η συντήρηση με φάρμακα και λιπάσματα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ζητώντας να στηριχθούν οι εξαγωγές χωρίς να περιμένουμε τους Ιταλούς να μας καθορίζουν την αγορά του προϊόντος. Εξάλλου θεωρεί ότι οι περιοχές βγάζουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο δεν έχει προβληθεί επάξια...όπως παλιά που είχε εμπορική αξία.
Ο κ. Ηλίας Ρούφος υπογράμμισε ότι τιμή πρέπει να σταθεροποιηθεί στα 3 ευρώ πριν την ρίξουν οι κερδοσκόποι της αγοράς ενώ επειδή η περιοχή είναι αγροτική οφείλουν οι αρμόδιοι να στηρίξουν την αγροτική τάξη. Για τις επιδοτήσεις εκτιμά ότι είναι βοήθημα ενώ πλέον ο κόσμος λόγω αβεβαιότητας δουλεύει οικογενειακά στις ελιές αφού φέτος χρήματα για εργάτες δεν υπάρχουν καθώς το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί αρκετά μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου