Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Απέτυχε το ιταλικό πολεμικό πλοίο να διασώσει τους επιβάτες του Norman Atlantic

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου, 2014
Αγώνας με το χρόνο

Θρίλερ στη θάλασσα - Λόγω των ισχυρών ανέμων η διαδικασία μετεπιβίβασης σε ιταλικό πολεμικό πλοίο δεν κράτησε ούτε μία ώρα - Η επιχείρηση συνεχίζεται με εναέρια μέσα - Στους 201 ανέρχεται ο αριθμός των διασωθέντων - Στο Μπάρι κατευθύνεται το Spirit of Piraeus με τους 49 διασωθέντες ναυαγούς

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των επιβατών του Norman Atlantic που παραμένουν εγκλωβισμένοι 24 ώρες τώρα στο φλεγόμενο πλοίο και περιμένουν με αγωνία ελικόπτερα και πλοία να τους σώσουν τη ζωή. 
Και ενώ λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα άρχισε μεγάλη επιχείρηση μετεπιβίβασης σε καράβι του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο κατάφερε με ασφάλεια να προσεγγίσει το πλοίο, τελικά φαίνεται πως το ιταλικό πολεμικό ναυτικό δεν κατάφερε να διασώσει τους επιβαίνοντες. 
Η προσπάθεια μετεπιβίβασης δεν κράτησε ούτε μία ώρα λόγω των ισχυρών ανέμων και έτσι η επιχείρηση συνεχίζεται με εναέρια μέσα. 

Thriller in the Adriatic: Norman Atlantic being towed while on fire and tilting
Μετά τις 21.30 το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά ελικόπτερα, Super Puma και Agusta, ενώ πλέον η διάσωση γίνεται και με πλωτά μέσα, καθώς ο καιρός το επιτρέπει. Μετά τις 23.00 στην επιχείρηση διάσωσης προστέθηκαν ακόμη δύο ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν στην προσπάθεια. 
Eν τω μεταξύ, το ελληνόκτητο φορτηγό Spirit of Piraeus που ήταν από τα πρώτα πλοία που έφτασαν κοντά στο Norman Atlantic, κατάφερε να περισυλλέξει συνολικά 49 ναυαγούς, εκ των οποίων οι 25 Έλληνες και νωρίτερα το βράδυ αποδεσμεύτηκε και έπλευσε προς το Μπρίντιζι για να αποβιβάσει τους ναυαγούς. Μάλιστα ήδη στην Ιταλία, στο Λέτσε, κοντά στο Μπρίντιζι, έφτασε ένα C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να παραλάβει τους Έλληνες ναυαγούς. Πλην όμως στο Μπρίντιζι ο καιρός παραμένει άγριος, οι άνεμοι δυσχέραναν την προσπάθεια του μεγάλου πλοίου να μπει στο λιμάνι και μάλιστα με ελάχιστη βοήθεια από το μοναδικό ρυμουλκό του λιμανιού – καθώς τα άλλα έχουν σπεύσει κοντά στο Norman Atlantic – και τελικώς αποφασίσθηκε το Spirit of Piraeus να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Μπάρι για να επιχειρήσει να βρει εκεί καταφύγιο
Η ελληνική πρεσβεία είχε μεριμνήσει ώστε να κλειστούν ξενοδοχεία για τους Έλληνες ναυαγούς προκειμένου να διανυκτευρεύσουν στο Μπρίντιζι, πλην όμως τώρα όλα τα σχέδια αλλάζουν και το σημείο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Μπάρι. 
Mετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα δύο επιπλέον S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και αναμένουν την έγκριση από τις ιταλικές αρχές για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης των επινβαινόντων του Norman Atlantic. Όπως έγινε γνωστό οι ιταλικές αρχές έδωσαν τελικά άδεια σε ένα ακόμα από τα ελληνικά Super Puma να ξεκινήσει επιχειρήσεις μετά τις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιούν τα υπόλοιπα ελληνικά ιπτάμενα μέσα. Ενδεικτικό είναι πως στη διάθεση της επιχείρησης βρίσκονται 4 Super Puma, ενώ αρκετά άλλα ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού είναι σε κατάσταση ετοιμότητας στην Κέρκυρα, το Άκτιο και τον Άραξο.
Αντλίες ρίχνουν νερό στο κατάστρωμα που έχουν συγκεντρωθεί οι επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς πραγματοποιεί ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει πάρει κλίση 7-8 μοιρών, κάτι που, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δεν θεωρείται ανησυχητικό. 
Την ίδια ώρα ο κάβος ρυμούλκησης που έσπαγε συνεχώς αποκαταστάθηκε με άλλον καλύτερο ο οποίος είναι από ατσάλι. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου