Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Norman Atlantic: Μακάβριο αλαλούμ με επιβάτες, νεκρούς και αγνοούμενους

Πλοιάρχος και πλοιοκτήτης διώκονται για ανθρωποκτονίαΤετάρτη, 31 Δεκεμβρίου, 2014



Οι ιταλικές αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει περίπου τρεις ημέρες μετά το δραματικό περιστατικό να δώσουν μία σαφή εικόνα των θυμάτων.
Στους 13 ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής. Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι απόψε εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
Αίσθηση προκαλεί το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας και περιέχει τηλεφώνημα επιβάτη του μοιραίου πλοίου, ο οποίος ενημερώνει για την πυρκαγιά

Το ντοκουμέντο
Εκτός από τους έντεκα επιβάτες, δύο αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν.
Για 499 επιβαίνοντες στο μοιραίο Norman Atlantic κάνει λόγο η εισαγγελία του Μπάρι που διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Τουλάχιστον τρεις είναι οι επιβεβαιωμένοι λαθρομετανάστες, ενώ επιπλέον 18 επιβαίνοντες βρίσκονταν στο πλοίο εκτός της επίσημης λίστας των επιβαινόντων.
Εντυπωσιακή είναι η παραδοχή του εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, πως για τουλάχιστον 179 επιβαίνοντες δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Σύμφωνα με τον Βόλπε στο πλοίο τη στιγμή του δυστυχήματος επέβαιναν 499 άνθρωποι, και όπως δήλωσε: «Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω».
Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Μπάρι πρόσθεσε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».
Στο μεταξύ, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «το πρωί ζήτησε επίσπευση των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε την εντολή στην Εισαγγελέα Πειραιά να ξεκινήσει προκαταρτική εξέταση. Είναι βέβαιο ότι κάθε ναυάγιο, κάθε δυστύχημα, κάθε ανθρώπινη ζωή η οποία χάνεται, δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν μπορεί να μείνει χωρίς διερεύνηση των αιτίων, που οδήγησαν σε μια τραγική κατάληξη» είπε ο υπουργός.
Νωρίτερα, τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα περιέγραψαν σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου