Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Σύμφωνο Αδελφοποίησης Αθήνας-Νέας Υόρκης υπέγραψαν Μπακογιάννης – Ανταμς

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Πριν μερικές εβδομάδες ο κ. Άνταμς είχε αγκαλιά την Τουρκική σημαία.  Άραγε το ξέρει ο δήμαρχος της Αθήνας;

paneliakos.com


Με την επίδειξη του ψηφιακού πίνακα που αφορά τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των δημοτών της πρωτεύουσας ξεκίνησε το πρωί η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Στη συνέχεια οι δύο δήμαρχοι, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, υπέγραψαν το Σύμφωνο Αδελφοποίησης μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, ότι τις δύο πόλεις, μολονότι τις χωρίζει ο ωκεανός, τις ενώνει ο κοινός στόχος για τη δημοκρατία και την εξάλειψη των ανισοτήτων. «Από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι, είμαστε υπερήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης να δουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμη πιο κοντά», υπογράμμισε.

Συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης Eric Adams, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022. Οι δύο Δήμαρχοι υπέγραψαν Μνημόνιο για την αδελφοποίηση Αθήνας – Νέας Υόρκης.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Από την πλευρά του, ο κ. Άνταμς τόνισε ότι η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής διότι και οι δύο πόλεις πιστεύουν στις αξίες της δημοκρατίας, στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στόχος θα πρέπει να είναι οι δύο πόλεις να συνεργαστούν για να επιλύσουν τα ίδια προβλήματα, για να γίνουν πόλεις-παράδειγμα σε όλη την υδρόγειο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων κατά του αντισημιτισμού

Παρουσία περισσοτέρων από 25 δημάρχων και λοιπών εκλεκτών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt» στην Αθήνα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων κατά του αντισημιτισμού (2022 Mayors Summit Against Antisemitism) με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί συν-διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Combat Antisemitism Movement (CAM) και του Centrefor Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σχετική Σύνοδος Κορυφής είχε φιλοξενηθεί τον Μάρτιο του 2021 διαδικτυακά από την πόλη της Φρανκφούρτης επί του Μάιν.

Επίσημο δείπνο στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού (2022 Mayors Summit Against Antisemitism (MSAA)), στην Αθήνα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022. 
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το βράδυ της Τετάρτης παρατέθηκε δείπνο κατά το οποίο την έναρξη των εργασιών της Συνόδου σήμαναν με την παρουσία και τις ομιλίες τους η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του Combat Antisemitism Movement (CAM), Σάσα Ρόυτμαν (Sacha Roytman). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ανταμς βραβεύτηκε από το CAM για την αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας, ενώ απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα στον Ενες Καντέρ Φρίντομ (Enes Kanter Freedom), ακτιβιστή και διεθνή μπασκετμπολίστα για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ελευθερία.

«Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός διογκώνεται παγκοσμίως, είναι ηθικό καθήκον μας να μετατρέπουμε, καθημερινά, τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαιτέρως στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας, την πλουραλιστική φύση της ίδιας της Δημοκρατίας και τους εγγενείς κινδύνους που επιφυλάσσουν επί παραδείγματι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μεταξύ άλλων ένθερμη αναφορά έγινε και στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Ανταμς κατά την εισήγησή του τόνισε με τη σειρά του ότι «το να παλινδρομούμε μπρος-πίσω δεν αποτελεί πρόοδο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να θεμελιωθεί μία παγκόσμια συμμαχία», με απώτερο στόχο «να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο Πλανήτη για τα παιδιά μας και να αναθρέψουμε καλύτερα παιδιά για τον Πλανήτη μας».

Μιλώντας μάλιστα ειδικά για την πόλη της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εβραίων εκτός Ισραήλ, είναι πάνω από 1 εκατομμύριο», για να επισημάνει στη συνέχεια ότι προσεχώς στόχος του ιδίου είναι «να ρίξει τα τείχη που μας χωρίζουν». Η μάχη άλλωστε ενάντια στον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία, όπως είπε ο κ. Ανταμς, είναι ένας αγώνας ενάντια σε εκείνες τις παθογένειες που έχουν «απαγάγει τις αξίες μας, προτάσσοντας το κέρδος απέναντι στην σταθερότητα».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έκλεισε την εισήγησή του δηλώνοντας έτοιμος να κάνει το καλύτερο δυνατό ως δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου στην Αμερική και εξέφρασε την σχετική ίδια υπόσχεση.

Την ίδια ώρα, οι απογευματινές εισηγήσεις της Συνόδου Κορυφής έλαβαν χώρα στην ιστορική Συναγωγή Etz Hayim και περί τις 18:30 όλοι οι μετέχοντες ήταν προσκεκλημένοι του κ. Μπακογιάννη να μεταβούν στην πλατεία Συντάγματος για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η Σύνοδος Κορυφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την υπογραφή της κοινής δήλωσης των δημάρχων για την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση του.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου