Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Η Ηλεία διεθνολόγος Χρ. Χαλιλοπούλου για τον πυροβολισμό του 16χρονου: Τα εγκλήματα μίσους δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

«H αντιμετώπιση από τα μέλη της ΔΙΑΣ του 16χρονου ήταν μεροληπτική» δήλωσε η επιστήμονας που μελετά την ενσωμάτωση των Ρομά στην ελληνική κοινωνία.

Μια ημέρα μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι ενός 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη που αρνήθηκε να σταματήσει στον αστυνομικό έλεγχο και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στην ΕΡΤ μίλησε η Πυργιώτισσα Χριστίνα Χαλιλοπούλου, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μελετά την ενσωμάτωση της κοινωνικής αυτής ομάδας στην ελληνική κοινωνία.

«Δυστυχώς αυτός ο δεκαεξάχρονος είναι ένας ανήλικος, παιδί της ελληνικής κοινωνίας που αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για τη ζωή του. Αυτό ως γεγονός προέκυψε λόγω της υπερβολικής βίας από την πλευρά των αστυνομικών για ένα αδίκημα τόσο μικρό σε οικονομική αξία, μόλις των 20 ευρώ» σχολίασε η κ. Χαλιλοπούλου.

Και όπως υποστήριξε η διεθνολόγος και νομικός η αντιμετώπιση από τα μέλη της ΔΙΑΣ του νεαρού Κώστα Φραγκούλη που είναι πατέρας ενός παιδιού, ήταν μεροληπτική: «Ήταν ένας γύφτος που δεν πλήρωσε τα 20 ευρώ βενζίνης τα οποία και έβαλε». Σύμφωνα με την κ. Χαλιλοπούλου, αν όντως η αντιμετώπιση του εργαζόμενου στο πρατήριο καυσίμων αλλά και της ΕΛΑΣ ήταν αυτή τότε μιλάμε για στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις που αυτό το αδίκημα μετά γίνεται ένα έγκλημα μίσους».

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Τσαϊρίδης, πρ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων

Θεσσαλονίκης αρνήθηκε ότι υπήρχαν ρατσιστικά αίτια πίσω από την καταδίωξη και τον πυροβολισμό του ανήλικου παραβάτη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το όχημα είχε φιμέ τζάμια. Οι συνάδελφοι μας δεν είχαν γνώση ούτε την ηλικία, ούτε το ποιο είναι το  άτομο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών.

Ο 16χρονος θα έπρεπε να είναι μαθητής σχολείου

Η κ. Χαλιλοπούλου, που και ίδια είναι Ρομά, επέμεινε στην άποψή της ότι πρόκειται για βίαιο περιστατικό με ρατσιστικό κίνητρο.

«Τα εγκλήματα μίσους, δυστυχώς, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα και σε άλλες χώρες. Αυτά είναι αποτελέσματα δυστυχώς του αποκλεισμού αυτής της πληθυσμιακής ομάδας από τον γενικό πληθυσμό και αυτό έχει να κάνει γιατί όλοι δυστυχώς στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Είναι ένα παιδάκι 16 ετών, το οποίο θα έπρεπε να είναι μαθητής σχολείου».

Η ιδρύτρια του πρώτου Επιστημονικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομ τόνισε ότι «ο νεαρός που δίνει μάχη στην εντατική θα έπρεπε να έχει εφόδια για τη ζωή του και όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει όλοι σαν κοινωνία να σκεφτούμε ότι είναι παιδιά όλων που βγαίνουν στην κοινωνία χωρίς κανένα εφόδιο και χωρίς κανένα εργαλείο». Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό η κ. Χαλιλοπούλου διερωτήθηκε ποια είνα η πολιτική η οποία τελικά εφαρμόζεται από την ελληνική πολιτεία για να μην υπάρχουν τέτοια περιστατικά;

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου