Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Goldman Sachs: Αυξημένες οι πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας

  Τρίτη, 21 Ιουνίου, 2022

Προβληματίζει η πολιτική της Fed

Goldman Sachs: Αυξημένες οι πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τη Federal Reserve να προχωρά σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να ανακόψει το ράλι στις τιμές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι τελικά η αμερικανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η οικονομία στις ΗΠΑ έχει πιθανότητα 30% να εισέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος, από 15% προηγουμένως, και μια πιθανότητα 25% υπό όρους να εισέλθει σε ύφεση το 2024, αν αποφευχθεί η ύφεση το 2023. Αυτό συνεπάγεται μια αθροιστική πιθανότητα 48% τα επόμενα δύο χρόνια έναντι 35% προηγουμένως.

Ανησυχίες από την πολιτική της Fed

«Βλέπουμε πλέον ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλότερος», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius. «Οι κύριοι λόγοι είναι ότι η βασική μας πορεία ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη και ότι ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα αισθανθεί υποχρεωμένη να ανταποκριθεί δυναμικά στον υψηλό μετρούμενο πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν περαιτέρω, ακόμη και αν η δραστηριότητα επιβραδυνθεί απότομα».

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι ενώ οι συγκρίσεις με τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ηχούν όλο και πιο δυνατά, οι αυξήσεις στους μισθούς και οι υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι λιγότερο εδραιωμένες σήμερα από τότε.

Μείωση των προβλέψεων

Επίσης οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους.

Αν και διατηρούν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στο 2,8%, την υποβαθμίζουν από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, αναμένοντας ανάπτυξη 1,75%, 0,75% και 1%, αντίστοιχα.

Ύφεση βλέπει και η WSJ

Εν τω μεταξύ, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal αύξησαν δραματικά τις εκτιμήσεις για πιθανότητα ύφεσης, προβλέποντας τώρα πιθανότητα 44% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που συνήθως παρατηρείται μόνο στο χείλος ή κατά τη διάρκεια πραγματικής ύφεσης.

Η πιθανότητα ύφεσης αυξήθηκε ραγδαία φέτος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες για να τις τιθασεύσει. Οι οικονομολόγοι κατά μέσο όρο θεωρούσαν τον Απρίλιο ότι υπήρχε πιθανότητα  28% η οικονομία να βρεθεί σε ύφεση κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες. Τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν 18%

Από τότε που η WSJ άρχισε να θέτει το ερώτημα αυτό στα μέσα του 2005, η πιθανότητα να υπάρξει πραγματική ύφεση όταν η πιθανότητες φτάνουν το 44% σπάνια διαψεύστηκε. Τον Δεκέμβριο του 2007, τον μήνα που ξεκίνησε η ύφεση για το διάστημα από το 2007 έως το 2009, οι οικονομολόγοι έδιναν πιθανότητα 38%. Τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξεκίνησε η τελευταία ύφεση, έδιναν πιθανότητα 26%.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου