Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Ρωσία για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια

ΜΟΣΧΑ. Στο χείλος της πρώτης της χρεοκοπίας ύστερα από περισσότερο από έναν αιώνα βρίσκεται η Ρωσία, καθώς ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων τους δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι δεν είχαν λάβει τόκους υπερημερίας μετά τη λήξη μιας βασικής προθεσμίας πληρωμής την Κυριακή. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της χρεοκοπίας ίσως χρειαστεί ημέρες για να γίνει όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press» σε σχετικό δημοσίευμά του.

«Φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις και έχουν παρακρατήσει την πληρωμή», δήλωσε ο Κρις Γουίφερ (Chris Weafer), βετεράνος αναλυτής της ρωσικής οικονομίας στη συμβουλευτική εταιρεία Macro-Advisory.

Πάντως, ο Ρώσος νομοθέτης Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ απέρριψε τις αναφορές για χρεοκοπία στο Telegram, χαρακτηρίζοντας τη Δύση υποκριτική και κατηγορώντας τις δυτικές τράπεζες ότι κλέβουν τεράστια ποσά ρωσικών χρημάτων.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών τερμάτισε την ικανότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος δισεκατομμυρίων της σε διεθνείς επενδυτές μέσω αμερικανικών τραπεζών. Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα πληρώσει χρέη που είναι να πληρωθούν σε δολάρια με ρούβλια και θα προσφέρει «την ευκαιρία για μεταγενέστερη μετατροπή στο αρχικό νόμισμα».

Η Ρωσία δυσκολεύεται να διατηρήσει τις πληρωμές σε εκκρεμή ομόλογα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απροσπέλαστα για πολλούς επενδυτές.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τη Ρωσία να χρεοκοπήσει, αλλά δεν είναι σε θέση να στείλει χρήματα στους κατόχους ομολόγων λόγω των κυρώσεων, κατηγορώντας τη Δύση ότι προσπαθεί να την οδηγήσει σε τεχνητή χρεοκοπία. Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει αυτό που θα ήταν η πρώτη της μεγάλη χρεοκοπία στα διεθνή ομόλογα μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων πριν από περισσότερο από έναν αιώνα ήρθε αντιμέτωπη μ’ ένα ανυπέρβλητο τείχος στα τέλη Μαΐου, όταν το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) εμπόδισε ουσιαστικά τη Μόσχα να κάνει πληρωμές.

«Από τον Μάρτιο πιστεύαμε ότι μια ρωσική χρεοκοπία είναι πιθανώς αναπόφευκτη και το ερώτημα ήταν ακριβώς πότε», δήλωσε στο «Reuters» ο Ντένις Χράνιτζκι, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Quinn Emanuel. «Η OFAC παρενέβη για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση για εμάς και η αδυναμία πληρωμής είναι πλέον μπροστά μας».

Ενώ μια επίσημη χρεοκοπία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί διεθνώς αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται χάρη στα άφθονα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το στίγμα πιθανότατα θα αύξανε το κόστος δανεισμού της στο μέλλον. Οι εν λόγω πληρωμές είναι 100 εκατ. δολάρια σε τόκους σε δύο ομόλογα, ένα σε δολάρια ΗΠΑ και ένα άλλο σε ευρώ, η Ρωσία έπρεπε να πληρώσει στις 27 Μαΐου. Οι πληρωμές είχαν περίοδο χάριτος 30 ημερών, η οποία έληξε την Κυριακή.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις πληρωμές στο δικό της Εθνικό Καταθετήριο Διακανονισμών, σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ορισμένοι κάτοχοι των ομολόγων από την Ταϊβάν δεν είχαν λάβει πληρωμές τη Δευτέρα, ανέφεραν πηγές στο «Reuters». Για πολλούς κατόχους ομολόγων, η μη έγκαιρη λήψη των χρημάτων που οφείλονται στους λογαριασμούς τους αποτελεί αθέτηση υποχρέωσης. Χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής προθεσμία στο ενημερωτικό δελτίο, οι δικηγόροι λένε ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει προθεσμία μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας για να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου