Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

H G7 θέλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού. Συμφωνία ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας, Ιαπωνίας.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού. Οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισ.ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς.

Οι χώρες της της G7, οι οποίες επιδιώκουν να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα αντιδρώντας στην εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής τους στη Γερμανία, την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από την σημαντική αγορά του Λονδίνου.

″Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο σε πύργο στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης κατά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

″Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν”, σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

″Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού”, πρόσθεσε ο Τζόνσον και τόνισε: ”Οφείλουμε να ‘στραγγίξουμε’ τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας”.

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.

Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών, καθώς έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και επιδιώκουν, οι Ευρωπαίοι, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.

Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό ”συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να αποκλειστούν οι δεσμοί ανάμεσα στην ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα”, εξήγησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συνέπειες των κυρώσεων ”συσσωρεύονται με τον χρόνο και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7″, πρόσθεσε.

Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως ”έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια”, υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό ”για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ των δυτικών χωρών που έχουν επιβάλει πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχοθετώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πετρέλαιο, δεκάδες ολιγάρχες. Οι βρετανικές κυρώσεις στη Ρωσία αφορούν συνολικά περισσότερες από 100 οντότητες και 1.000 προσωπικότητες.

Πηγές: Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου