Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Καρκίνος: Μεγαλύτερη επιβίωση ενώ τα περιστατικά αυξάνονται

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Έμφαση στην ποιότητα ζωής όσων επιβιώνουν από τον καρκίνο – Ξεκινά μελέτη στο πρόγραμμα Ιατρικης Διοίκησης του ΕΚΠΑ

Αύξηση στις νέες διαγνώσεις καρκίνου, αλλά και στον ταχύτατα αυξανόμενο αριθμό όσων επιβιώνουν από την ασθένεια ως το 2035 αναμένεται τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Η μακρά επιβίωση των ασθενών και η επιβίωση σε μακρόχρονη θεραπεία, είναι δυνατότητες που κατέστησαν δυνατές λόγω νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών. Το γεγονός αυτό όμως, καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη να εστιάζουμε όχι μόνο στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών, αλλά και στην ποιότητα ζωής τους.

Παρόλα αυτά και παρά την μοναδική ευκαιρία που αποτελούν οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο, φαίνεται ότι στα κράτη μέλη  δεν έχει γίνει αντιληπτός ο στόχος των πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 24% μέχρι το 2035.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Καίτη Αποστολίδου στη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα της All.Can Greece, με τίτλο: «Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο: Μια δια-τομεακή προσέγγιση», στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, ως μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας.

Στην ημερίδα, προέδρευσαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) Αφροδίτη Νόννη και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) Γιώργος Πισσάκας.

Την άμεση ανάγκη επικέντρωσης στον ίδιο τον ασθενή και όχι αποκλειστικά στη θεραπεία και την επιβίωσή του, ανέλυσε στην ομιλία του ο ογκολόγος παθολόγος Μαρίνος Τσιατάς. Ο κ. Τσιατάς παρουσίασε τη συμβολή της ογκολογίας ακριβείας στη δυνατότητα επιλογής καλύτερα στοχευμένων και περισσότερο ασθενοκεντρικών θεραπειών, οι οποίες πέραν της αποτελεσματικότερης θεραπείας, μπορούν να συμβάλλουν ριζικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος παρουσίασε στην εισήγησή του τη μελέτη την οποία θα εκπονήσει το εργαστήριο του Προγράμματος Ιατρικής Διοίκησης το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την All.Can Greece. Η μελέτη έχει στόχο να αποτιμήσει και να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο, να συγκρίνει τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς και να διατυπώσει μία σειρά προτάσεων για συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαχείριση των υφιστάμενων αναγκών, προβλημάτων και ελλείψεων, με την υιοθέτηση νέων μοντέλων διαχείρισης του καρκίνου, που θα εστιάζουν και στη μετα-νοσοκομειακή φροντίδα.

Την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας για μία ολιστική ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, της οποίας αναπόσπαστο μέρος οφείλει να είναι η εστίαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εξήρε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας της Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών (ΕΣΝΕ-ΤΟΝ) Δημήτρης Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε επίσης τη σημασία της νοσηλευτικής ογκολογικής, ως ειδικότητας που θα αποτελέσει κρίσιμη στροφή προς τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία και διάθεση εξειδικευμένων ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών οδηγών-εργαλείων για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ), Αμ. Επικ. Καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδικότητα των χειρουργών ογκολόγων στη χώρα μας. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρών παρενεργειών στην αποτελεσματική θεραπεία, στη συνολική επιβίωση των ογκολογικών ασθενών και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην χώρα μας μετεγχειρητικά.

Η σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής ως καταλύτη για την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο ήταν το αντικείμενο της εισήγησης της παθολόγου-ογκολόγου Σταυρούλας Ντρουφάκου. Η κα Ντρουφάκου επεσήμανε ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 50% των καρκίνων, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας των θεραπειών τους. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, πρόσθεσε η κα Ντρουφάκου, είναι για όλους, ασθενείς και επιβιώσαντες, καλύτερος από κάθε φάρμακο – και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου