Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Μας καλύπτει απόλυτα το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

 Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Μας καλύπτει απόλυτα το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία | tovima.gr

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, την οποία παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας άλλης πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θα έχουμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, να ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από εκεί και πέρα θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στη χώρα μας έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόνο αυτή τη στιγμή «τρέχουνε» από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τρεις πρωτοβουλίες, το fuel pass, το power pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων, η οποία έχει δρομολογηθεί από αυτή την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Επειδή όμως το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, επειδή η γεννεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα, θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αντίδραση, η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς έτσι ώστε να περιορίσουμε στο μέτρο του εφικτού τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου