Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση Πέτκοφ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

 Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022

Εξαιτίας διαφωνιών για τον προϋπολογισμό και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιθανές οι 4ες εκλογές από τον Απρίλιο του 2021.

Η βουλγαρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ κατέρρευσε την Τετάρτη μετά την ήττα της σε ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, φέρνοντας τη γειτονική χώρα σε πολιτική αναταραχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της έξαρσης του πληθωρισμού.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέτρεψαν την κυβέρνηση - η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες.

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ. Τα βασικά ”αγκάθια” για την κυβέρνηση Πέτκοφ ήταν οι διαφωνίες για τις δημοσιονομικές δαπάνες και για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεκλειδώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ο Πέτκοφ, ένας 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ που έχει δεσμευτεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει λάβει ισχυρή φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟϊκή θέση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη στάση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι στη Μόσχα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μια νέα κυβέρνηση θα φέρει μια πιο ουδέτερη πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

″Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε μια πολύ μεγάλη διαδρομή”, είπε ο Πέτκοφ μετά την ψηφοφορία.

Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο τέταρτων γενικών εκλογών από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.

Το αδιέξοδο μπορεί επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει σταθερές εισροές φυσικού αερίου μετά τη δικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη χώρα, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό αέριο, λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού με κόμματα της αντιπολίτευσης στην αίθουσα, αλλά θα επιδιώξει να μην χάσει την στήριξη δικών του βουλευτών στο κοινοβούλιο ώστε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για μια νέα κυβέρνηση και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ καλείται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών και να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση εάν ο Πέτκοφ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο και εάν δύο άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Huffpstgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου