Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΕΕ: Υποψήφιες προς ένταξη χώρες Ουκρανία και Μολδαβία

  Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είμαι πεπεισμένη ότι όλα θα κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όλοι θα εργαστούν όσο το δυνατόν σκληρότερα για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας με έμφαση: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη».

Η ίδια δήλωσε «ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους», είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την ΕΕ. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Η συνέντευξη Τύπου Μακρόν, Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί», ανέφερε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.  

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες.  Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε: «Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει».

Η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με δικό της tweet κάνει λόγο για «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και συγχαίρει τους πολίτες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, λέγοντας ότι «σήμερα δίνουμε ελπίδα. Για ελευθερία, για Δημοκρατία, για το μέλλον μας. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή στιγμή».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στο έθνος της καθεστώς υποψήφιας χώρας ήταν μια ιστορική μέρα: «Έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, που θα απαιτήσει πολλή δουλειά και προσπάθεια».  

Σε ανάρτησή της στο Facebook, είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα φέρει μεγαλύτερη ευημερία, περισσότερες ευκαιρίες και τάξη στη χώρα.

«Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου