Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Άνοιξε η συζήτηση πρόωρων εκλογών: Κάλπες το φθινόπωρο έδειξε ο Μητσοτάκης – Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες

 Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τι ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τι απαντάει το Μαξίμου.

Άνοιξε η συζήτηση πρόωρων εκλογών: Κάλπες το φθινόπωρο έδειξε ο Μητσοτάκης – Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες | tovima.gr

Ησημερινή μέρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ημέρα σχεδόν τυπικής έναρξης της προεκλογικής περιόδου καθώς αφενός μεν ο πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα, προαναγγέλλοντας ημιεπίσημα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον κάλεσε να ορίσει ημερομηνία εκλογών, και να διορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, δημιουργώντας παράλληλα διακομματική επιτροπή της Βουλής για την ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα!

Η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

Είναι γεγονός ότι οι σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κινήθηκαν στην πεπατημένη των διαψεύσεων με αστερίσκους, αλλά ήταν ένα «κλικ» πιο προωθημένες ως προς το πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα της διενέργειας πρόωρων εκλογών καθώς υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και όλα αυτά την ώρα που η ειδησεογραφία καθημερινά πλέον μυρίζει προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο capital αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην αντιπολίτευση για τη δημιουργία τοξικού κλίματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές «ευκαιρίες» να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

»Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες.

»Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα.

Βουλευτές της ΝΔ δημοσιοποιούν πιθανές ημερομηνίες

»Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Μάλιστα αυτές οι δηλώσεις ήρθαν τη στιγμή που δεύτερος βουλευτής της ΝΔ σήμερα, ο Γιάννης Λοβέρδος προσδιόρισε τις εκλογές στα μέσα του φθινοπώρου και έγινε έτσι ο δεύτερος γαλάζιος βουλευτής μετά το Βασίλη Γιόγιακα ο οποίος προ ημερών είχε δώσει ως πιθανές ημερομηνίες των πρόωρων εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου ή την 2α Οκτωβρίου.

Ειδικότερα ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν κατά 70% στις 2 Οκτωβρίου. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος άφησε ωστόσο ένα περιθώριο για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι μπορεί να είναι μια εβδομάδα πριν, μια εμβομάδα μετά από τις 2 Οκτωβρίου.

Ο Γιάννης Λοβέρδος είπε ακόμα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μετά τις 20 Αυγούστου. Ενώ κινούμενος στη γραμμή του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι σε μεγάλο βαθμό οι πρόωρες εκλογές οφείλονται στο τοξικό κλίμα που δημιουργεί η αντιπολίτευση.

Αύγουστο η εξαγγελία των εκλογών

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκτός από το ενισχυμένη επιδότηση μέσω του Fuel Pass 2 για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, έντονο προεκλογικό άρωμα και σχεδιασμό δείχνει και η επίσπευση κατά ένα τρίμηνο της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο η οποία θα γίνει τον Αύγουστο αντί για τον Νοέμβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ουσιαστικά όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα έχει γράψει και το in.gr ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι πρόωρες εκλογές και πως οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργου θα ληφθούν τον Αύγουστο.

Το πάρτι τελείωσε

Στις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να σχολιάζει πως ο κ. Μητσοτάκης «παραδέχεται ότι πάει σε πρόωρες εκλογές» ενώ χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενες τις πρόωρες εκλογές και ας άργησαν για να σωθεί η κοινωνία» σημείωσε ότι «κ. Μητσοτάκη το πάρτι τελείωσε». Μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «ακόμα και τώρα που αποδεικνύεται ότι σχεδιάζει πρόωρες εκλογές και είχε φλομώσει στο ψέμα τον κόσμο πως θα εξαντλήσει την τετραετία -για να ολοκληρώσει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα- δεν βρίσκει το θάρρος να παραδεχθεί ότι προσφεύγει στις κάλπες γιατί απλά βρίσκεται σε κατάρρευση».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «καλοδεχόμενη την απόφαση» του κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές και σχολιάζοντας  τα όσα καταλόγισε ο πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση για τοξικό κλίμα και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να σοβαρευτεί» και τόνισε:

Να ορίσει τώρα ημερομηνία και υπηρεσιακό ΥΠΕΣ

«Ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές. Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση».

«Αν πραγματικά, λοιπόν, επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα, – είπε ο κ. Τσίπρας – τον καλούμε στη πορεία προς τις εκλογές να πράξει τα εξής: 1) Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο. 2) Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές. 3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. 4) Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές».

Επιτομή του πολιτικού παραλογισμού

Τις προτάσεις Τσίπρα απέρριψε το μέγαρο Μαξίμου με τον Γιάννη Οικονόμου να υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση!» τονίζοντας ότι «πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού» που «θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους».

«Όχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά, κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απομακρύνεται η αυτοδυναμία και εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα

Τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος κάνοντας λόγο για «αμφίσημα μηνύματα» ως προς τις εκλογές και υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα προϋποθέτει σοβαρότητα.

«Βλέποντας την αυτοδυναμία να απομακρύνεται, ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει ολοένα και εντονότερα αμφίσημα μηνύματα. Ζούμε την απόλυτη παραδοξότητα: Ο Πρωθυπουργός τη μια στιγμή «ορκίζεται» στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, περίπου ως «απειλή» ρίχνοντας, το φταίξιμο στην αντιπολίτευση. Την ώρα, μάλιστα, που οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό αγώνα» τόνισε ο κ. Μάντζος και κατέληξε:

»Όσο, όμως, η Κυβέρνηση παγιδεύεται στον τακτικισμό της, τα προβλήματα παραμένουν. Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός εξουθενώνουν τους πολίτες. Η κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, υπευθυνότητα και άμεσες λύσεις. Η σταθερότητα, άλλωστε, προϋποθέτει σοβαρότητα».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου