Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Ύπνος: Αυτό το λάθος που κάνουμε όλοι βλάπτει σοβαρά την υγεία

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022φωτ.: Shutterstock

Ακόμη και το αμυδρό φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουμε κάθε πηγή φωτός, κάτι που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μην αφήνουμε την τηλεόραση  να παίζει και να μην φορτίζουμε κινητά ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο υπνοδωμάτιο. 

«Η έκθεση σε οποιαδήποτε ποσότητα φωτός κατά την περίοδο του ύπνου συσχετίστηκε με τις υψηλότερες πιθανότητες του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υπέρτασης τόσο στους ηλικιωμένους άνδρες όσο και στις γυναίκες», δήλωσε στο CNN η Phyllis Zee, επικεφαλής της ιατρικής ύπνου στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο. 

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα φωτός στην οποία εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου», πρόσθεσε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από τη Zee και την ομάδα της εξέτασε τον ρόλο του φωτός στον ύπνο για υγιείς ενήλικες στα 20 τους. Ο ύπνος μόνο για μία νύχτα με χαμηλό φως, όπως μια τηλεόραση με σβηστό ήχο, αύξησε το σάκχαρο στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό των νέων κατά τη διάρκεια του πειράματος στο εργαστήριο ύπνου.

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός τη νύχτα είναι παράγοντας κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο έχουν δείξει έρευνες, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Το αμυδρό φως πέρασε τα βλέφαρα και διέκοψε τον ύπνο στους νεαρούς ενήλικες παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν με κλειστά μάτια, είπε η Zee. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η μικροσκοπική ποσότητα φωτός δημιούργησε ένα έλλειμμα βαθύ ύπνου (REM), κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται η ανανέωση των κυττάρων. 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Sleep, επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους που «ήδη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της, ο δρ. Minjee Kim, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. 

Η μελέτη εξέτασε τους εθελοντές σε πραγματικό περιβάλλον και όχι σε εργαστήριο ύπνου, με την Zee και την ομάδα της να δηλώνουν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες κοιμούνταν στο σκοτάδι για τουλάχιστον πέντε ώρες κάθε μέρα.

«Περισσότερο από το 53% είχε λίγο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δωμάτιο», είπε. «Σε μια δευτερεύουσα ανάλυση, βρήκαμε ότι όσοι είχαν υψηλότερες ποσότητες φωτός τη νύχτα ήταν επίσης οι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση».

Επιπλέον, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν με υψηλότερα επίπεδα φωτός είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάνε για ύπνο αργότερα και να σηκωθούν αργότερα, και «ξέρουμε ότι όσοι κοιμούνται αργά τείνουν να έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές και μεταβολικές διαταραχές».

Τι να κάνετε 

Για να μειώσετε τα επίπεδα του φωτός τη νύχτα μπορείτε να τοποθετήσετε το κρεβάτι σας μακριά από τα παράθυρα ή να χρησιμοποιήσετε κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως. Μην φορτίζετε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα στην κρεβατοκάμαρά σας, καθώς το μπλε φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Εάν τα επίπεδα φωτός επιμένουν, δοκιμάστε μια μάσκα ύπνου για να προστατέψετε τα μάτια σας.

Εάν πρέπει να σηκωθείτε, μην ανάψετε τα φώτα, εάν δεν χρειάζεται. Εάν το κάνετε, κρατήστε τα όσο το δυνατόν πιο αμυδρά και για μικρό χρονικό διάστημα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου