Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Βενεζουέλα: Δύο τάνκερ παραλαμβάνουν αργό πετρέλαιο προς την Ευρώπη μετά το «ναι» των ΗΠΑ

 Τρίτη, 21 Ιουνίου, 2022

Ετοιμο να αποπλεύσει είναι ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου - Ακολουθεί ένα VLCC

Βενεζουέλα: Δύο τάνκερ παραλαμβάνουν αργό πετρέλαιο προς την Ευρώπη μετά το «ναι» των ΗΠΑ

Ετοιμο να αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα είναι ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, για λογαριασμό της ιταλικής Eni, μετά το «πράσινο φως» του περασμένου μήνα από τις ΗΠΑ που επιτρέπει την επανενεργοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου έναντι χρέους.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το VLCC «Pantanassa», το οποίο ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, πλέει προς τη Βενεζουέλα και αναμένεται να φορτώσει αργότερα αυτόν τον μήνα 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου (DCO), επίσης με προορισμό την Ευρώπη, με δυνατότητα πώλησης ενός μέρους του φορτίου στην ισπανική Repsol, σύμφωνα με ένα ναυτιλιακό έγγραφο και πηγές.

Το «ναι» των ΗΠΑ

Σημειώνεται πως η μεταφορά πετρελαίου, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας, θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους, όταν οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική, είχε προεξοφλήσει πηγή ενημερωμένη σχετικά με το ζήτημα. Ωστόσο, το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική αν μη τι άλλο σημασία για την κυβέρνηση Μαδούρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου