Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Το παρασκήνιο της απέλασης των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία

 Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ποιοι είναι οι απελαθέντες

Το παρασκήνιο της απέλασης των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία | tovima.gr

Οκτώ στελέχη των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Ρωσία κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non grata) ως απάντηση στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας στις 6 Απριλίου. Η ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα, Κατερίνα Νασσίκα, κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου της επιδόθηκε η λίστα με τους απελαθέντες, οι οποίοι οφείλουν να εγκαταλείψουν εντός οκτώ ημερών τη χώρα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που ακολούθησε υπογραμμίστηκε η έντονη διαμαρτυρία της Μόσχας «για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών στο καθεστώς του Κιέβου και η ανακοίνωση μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα persona non grata».

Ποιοι είναι οι Ελληνες διπλωμάτες που απελαύνει η Ρωσία

Από τους οκτώ Έλληνες που απελαύνονται, οι επτά είναι διπλωμάτες και ο ένας διοικητικό προσωπικό. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα μένει πλέον χωρίς διπλωμάτες στη Μόσχα, καθώς απελάθηκε όλο το πολιτικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας, περιλαμβανομένου του νούμερο «2», Σταύρου Βενιζέλου. Επιπλέον, απελαύνεται ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στη Μόσχα, Νίκος Κρίκος, και ο ένας διπλωμάτης που τον συνέδραμε στο προξενείο.

Προ των εκατέρωθεν απελάσεων, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Ρωσία αριθμούσαν 35 άτομα (σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ) ενώ οι αντίστοιχες ρωσικές στην Ελλάδα έχουν περί τα 120 άτομα.

Εκδίκηση

Την έντονη λύπη για την απέλαση των ελλήνων από τη Μόσχα εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι τα στελέχη «επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Για ποιο λόγο, και δεδομένης της αριθμητικής αναντιστοιχίας των εκατέρωθεν αποστολών, η Μόσχα απέλασε τόσους Έλληνες και μάλιστα μόνο από κρίσιμα πόστα; Άριστα ενημερωμένες πηγές τόνιζαν στο «Βήμα» ότι η ξεκάθαρη θέση της Αθήνας υπέρ του Κιέβου στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και η ενισχυσή του με όπλα εξόργισε την Μόσχα. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά είχε ενοχληθεί από την απέλαση 12 ρώσων από την χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι τόσο πριν όσο και μετά την απέλαση των Ρώσων από την Ελλάδα είχαν επισημάνει τους κινδύνους που θα επιφέρει ένας μεγάλος αριθμός απελάσεων. Έτσι, μετά από δυόμιση μήνες, τα αντίποινα της Μόσχας αφήνουν τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Ρωσία δίχως διπλωμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου