Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

«Στηρίζουμε την Εκκλησία γιατί κρατά ζωντανούς τους δεσμούς με την Ομογένεια» (Vid) «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2020


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης
ΑΘΗΝΑ. Στην οικονομική στήριξη προς την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης αναφέρθηκε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο στο πλαίσιο του «30ού Greek Economic Summit -Turning the Odds».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης  ΑΘΗΝΑ. Στην οικονομική στήριξη προς την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης αναφέρθηκε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο στο πλαίσιο του «30ού Greek Economic Summit -Turning the Odds».  Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ακουσα κάποιες κριτικές γιατί στηρίζουμε τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε την Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής διότι το έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία να κρατάει τους δεσμούς της Ομογένειας ζωντανούς με τη μητέρα πατρίδα είναι απολύτως καθοριστικό. Οπως καθοριστική, βέβαια, είναι και η εκμάθηση της γλώσσας μέσα από μια νέα πολιτική με την οποία θέλουμε να κάνουμε. Να υποστηρίξουμε ομογενειακά σχολεία, δίγλωσσα σχολεία, τα οποία υπάρχουν σε πολλές περιοχές όπου έχουμε ισχυρή ελληνική κοινότητα.    Σχολεία απογευματινά, σχολεία του Σαββατοκύριακου, τα οποία τα οργανώνει η Εκκλησία. Αλλά και να αξιοποιήσουμε -και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό- και την τεχνολογία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα σύγχρονης εκμάθησης και επαφής με την ελληνική γλώσσα με τρόπο πιο εύπεπτο, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, ώστε τα νέα παιδιά δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με ελληνικές ρίζες να μπορούν να κρατούν ζωντανή αυτή την επαφή τους με την πατρίδα», πρόσθεσε.  «Και βέβαια επιμένω πάρα πολύ και στα ζητήματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας. Μια από τις μεγάλες πρωτοβουλίες τις οποίες θα ανακοινώσουμε είναι ένα πολύ διευρυμένο πρόγραμμα συνεργασίας με αμερικανικά πανεπιστήμια. Καταρχάς για να δημιουργήσουμε μια σειρά από θερινά προγράμματα ώστε να μπορούν Αμερικανοί, αλλά και Ελληνοαμερικανοί φοιτητές να έρχονται να σπουδάζουν στην Ελλάδα. Να παίρνουν credits για τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ολα αυτά μου φαίνονταν πάντα αυτονόητα και δεν είχαν γίνει. Ηρθε η ώρα να τα κάνουμε πράξη», ανέφερε.  Για την επίσκεψη στις ΗΠΑ  Στην ίδια συζήτηση με τον κ. Μπακατσέλο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.  «Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω, είπε ο Πρωθυπουργός, ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.   

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης «Ημουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι’ αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και διά του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.  Επίσης, υπογράμμισε ότι τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πώς αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ακουσα κάποιες κριτικές γιατί στηρίζουμε τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε την Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής διότι το έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία να κρατάει τους δεσμούς της Ομογένειας ζωντανούς με τη μητέρα πατρίδα είναι απολύτως καθοριστικό. Οπως καθοριστική, βέβαια, είναι και η εκμάθηση της γλώσσας μέσα από μια νέα πολιτική με την οποία θέλουμε να κάνουμε. Να υποστηρίξουμε ομογενειακά σχολεία, δίγλωσσα σχολεία, τα οποία υπάρχουν σε πολλές περιοχές όπου έχουμε ισχυρή ελληνική κοινότητα.
Σχολεία απογευματινά, σχολεία του Σαββατοκύριακου, τα οποία τα οργανώνει η Εκκλησία. Αλλά και να αξιοποιήσουμε -και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό- και την τεχνολογία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα σύγχρονης εκμάθησης και επαφής με την ελληνική γλώσσα με τρόπο πιο εύπεπτο, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, ώστε τα νέα παιδιά δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με ελληνικές ρίζες να μπορούν να κρατούν ζωντανή αυτή την επαφή τους με την πατρίδα», πρόσθεσε.
«Και βέβαια επιμένω πάρα πολύ και στα ζητήματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας. Μια από τις μεγάλες πρωτοβουλίες τις οποίες θα ανακοινώσουμε είναι ένα πολύ διευρυμένο πρόγραμμα συνεργασίας με αμερικανικά πανεπιστήμια. Καταρχάς για να δημιουργήσουμε μια σειρά από θερινά προγράμματα ώστε να μπορούν Αμερικανοί, αλλά και Ελληνοαμερικανοί φοιτητές να έρχονται να σπουδάζουν στην Ελλάδα. Να παίρνουν credits για τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ολα αυτά μου φαίνονταν πάντα αυτονόητα και δεν είχαν γίνει. Ηρθε η ώρα να τα κάνουμε πράξη», ανέφερε.
Για την επίσκεψη στις ΗΠΑ
Στην ίδια συζήτηση με τον κ. Μπακατσέλο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω, είπε ο Πρωθυπουργός, ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ημουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι’ αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και διά του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Επίσης, υπογράμμισε ότι τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πώς αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου